Έκτακτες και προβλεπόμενες αλλαγές σημειώνονται στη διοικητική πυραμίδα της ΕΡΤ, η οποία οδεύει σε ραγδαία αναμόρφωση λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Η αιφνίδια παραίτηση του CEO, Κωνσταντίνου Παπαβασιλείου που αφήνει την ΕΡΤ και μετακινείται στο Action24 και η αναζήτηση της διάδοχης κατάστασης. Παραίτηση και στο ΔΣ της ΕΡΤ και νέοι Γενικοί Διευθυντές Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου.

Σε τροχιά σημαντικών διοικητικών αλλαγών μπαίνει η ΕΡΤ μετά την παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου Κωνσταντίνου Παπαβασιλείου, θέση για την οποία αναζητείται αντικαταστάτης, την παραίτηση ενός μέλους του ΔΣ αλλά και την τοποθέτηση νέων Γενικών Διευθυντών σε καίριους τομείς. Μόλις λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, η ΕΡΤ βρίσκεται εν μέσω κυκεώνα μετακινήσεων και νέων εισόδων που όταν παγιωθούν, θα αλλάξουν την ανθρωπογεωγραφία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού.

Ξεκινώντας από την αιφνίδια απόφαση του CEO Κ. Παπαβασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΡΤ, η κίνηση προκάλεσε αίσθηση καθώς το εν λόγω στέλεχος είναι «γηγενής» της δημόσιας τηλεόρασης εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια, έχοντας περάσει από πολλές θέσεις μεταξύ των οποίων Διευθυντής Οικονομικών και Διευθυντής Προγράμματος, πριν τοποθετηθεί στην ανώτατη θέση του CEO μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ όπου στο πάρα πέντε έκανε την έκπληξη και «κέρδισε» την Κατερίνα Κασκανιώτη.

Το παρασκήνιο της παραίτησης Παπαβασιλείου και η μετακίνηση στο Action24
Η έξοδος Παπαβασιλείου έρχεται μόλις δύο χρόνια μετά την ανάληψη καθηκόντων σε μια θητεία που κανονικά θα ήταν πενταετής. Στο παρασκήνιο, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι υπήρξαν εντάσεις και διαφωνίες με τον Πρόεδρο της ΕΡΤ Γιάννη Παπαδόπουλο για κομβικά ζητήματα όπως τα αθλητικά δικαιώματα. Πηγές αναφέρουν ότι τα πρώτα ρήγματα στην μεταξύ τους σχέση εμφανίστηκαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν η ΕΡΤ «έχασε» τα δικαιώματα της Basket League από τον Σκάι, γεγονός που προκάλεσε γκρίνια και επίρριψη ευθυνών.

Εν μέσω τεταμένου κλίματος, ο Κ. Παπαβασιλείου ήδη από το περασμένο καλοκαίρι αναζήτησε διέξοδο στον ιδιωτικό τομέα, που οδήγησε σε μια τιμητική και συμφέρουσα για τον ίδιο πρόταση. Το στέλεχος αποχωρεί από την ΕΡΤ με κατεύθυνση το Action24. Η επίσημη ανακοίνωση της αποχώρησής του από την ανώτατη διοικητική θέση της ΕΡΤ αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Κατόπιν, θα ακολουθήσει και η επίσημη ένταξη του Κ. Παπαβασιλείου στον όμιλο της Wide Media των Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη στο οποίο περιλαμβάνεται το Action24, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Kiss FM, Rebel FM και η συχνότητα του πρώην Lyra FM καθώς και μεγάλες ιστοσελίδες.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων για την επόμενη μέρα στην ΕΡΤ μετά την παραίτηση Παπαβασιλείου, έπεσε στο τραπέζι από κάποιους η σκέψη να μην τοποθετηθεί Διευθύνων Σύμβουλος, αλλά να ασκεί τα καθήκοντα CEO ο Πρόεδρος Γ. Παπαδόπουλος. Πρακτικά αυτό θα σήμαινε ότι ο Πρόεδρος θα αναλάμβανε και εκτελεστικά καθήκοντα υπογράφοντας τις σημαντικές συμφωνίες και αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη -κάτι που είχε γίνει και επί Κωνσταντίνου Ζούλα, όταν παραιτήθηκε τότε ο Γιώργος Γαμπρίτσος- αλλά τελικά το σενάριο αυτό δεν προχώρησε.

Διαδοχή κατάσταση εκ των έσω
Οι διεργασίες για να βρεθεί η διάδοχη κατάσταση και ο νέος CEO θα κινηθούν άμεσα στην ΕΡΤ. Σε πρώτο χρόνο θα τοποθετηθεί στέλεχος ως προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος ενώ, παράλληλα, θα γίνει προκήρυξη της θέσης μέσω ΑΣΕΠ. Ποιος θα αναλάβει τα ηνία της ΕΡΤ; Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αναζήτηση για τον διάδοχο Παπαβασιλείου κινούνται κυρίως στο εσωτερικό της δημόσιας τηλεόρασης. Ο νέος CEO πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές της θέσης, που περιλαμβάνουν να διαθέτει συναφές πτυχίο και προϋπηρεσία σε διοικητικά πόστα. Στο κάδρο των συζητήσεων εντός ΕΡΤ για την κάλυψη της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου, έπεσε το όνομα του Βαγγέλη Λουριδά, ο οποίος είναι επί σειρά ετών (και πολλών διαφορετικών κυβερνήσεων) σε διευθυντικές θέσεις στο κομμάτι των οικονομικών της ΕΡΤ με εγνωσμένο κύρος και βαθιά γνώση του γιγαντιαίου οργανισμού. Παρότι για κάποιους κρίνεται ιδανικός για τη θέση του CEO, ο Β. Λουριδάς φέρεται να απέκρουσε τις πρώτες νύξεις. Η αναζήτηση συνεχίζεται ενώ εξετάζονται πρόσωπο από το τεχνολογικό τμήμα αλλά και εκτός Αθήνας.

Την ώρα που αδειάζει ένας εκ των δύο ανώτατων θώκων της ΕΡΤ, παραίτηση σημειώθηκε και στο ΔΣ τη εταιρείας. Το επταμελές διοικητικό συμβούλιο αριθμεί προσωρινά έξι μέλη μετά την παραίτηση της Χρυσαυγής Ατσιδάκου, η οποία επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους. Το πρώην μέλος του ΔΣ μετείχε στην επιτροπή Αξιολόγησης και Ενστάσεων στη διαδικασία επιλογής των νέων Γενικών Διευθυντών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παραίτηση σχετίζεται με πιέσεις που φέρονται να ασκήθηκαν στην Χρ. Ατσιδάκου για την επιλογή συγκεκριμένου προσώπου σε μία από τις Γενικές Διευθύνσεις. Η θέση της στο ΔΣ παραμένει για την ώρα κενή, ενώ στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Ενστάσεων καλύφθηκε από τον Άρη Παναγιωτίδη της ΕΡΤ3.

Η διαδικασία της επιλογής ολοκληρώθηκε για τις δύο πιο «καυτές» Γενικές Διευθύνσεις. Μετά την εξέταση των ενστάσεων, η οριστική κατάταξη του διαγωνισμού ανέδειξε νέο Γενικό Διευθυντή Τηλεόρασης τον Δημήτρη Τρέχα, ο οποίος μεταπηδά στην ΕΡΤ μετά από θητεία στην υβριδική του Mega. Στη Γενική Διεύθυνση Ραδιοφώνου, αναλαμβάνει καθήκοντα ο μέχρι πρότινος Διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος, Τάσος Ρωσόπουλος.

Ακολουθήστε μας σε LinkedIn & Facebook και γίνετε μέλος της μεγαλύτερης ελληνικής κοινότητας του κλάδου.