Στο «παρά πέντε» του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, η συμμαχία Ant1 και Cosmote TV διευρύνεται. Ο Ant1+ εντάσσεται μέσα στο περιεχόμενο της Cosmote TV διατηρώντας την αυτονομία του, με στόχο να «τσιμπήσει» συνδρομητές από τη «δεξαμενή» των 500.000 συνδρομητών της Cosmote TV. Το μοντέλο της «συνδρομής μέσα στη συνδρομή», η κατάργηση της ρήτρας από την UEFA και η επόμενη ημέρα για τον Ant1+.

Μουντιάλ ώρα μηδέν» για τον Ant1, αλλά και για το σύνολο της τηλεοπτικής αγοράς που αναμένει την κορυφαία αθλητική διοργάνωση εν τω μέσω της σεζόν, δυνητικά ως παράγοντα αναστάτωσης στους πίνακες τηλεθέασης, αλλά και ως πόλο έλξης για τη συνολική αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης. Ο Ant1 ζεσταίνει ήδη τις μηχανές για τη ζωντανή μετάδοση των 64 αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου -αρχής γενομένης την Κυριακή 20 Νοεμβρίου- που θα μοιραστούν για πρώτη φορά ανάμεσα στην ελεύθερη συχνότητα του Ant1 (κυρίως στην prime time στις 21:00), αλλά και στην ψηφιακή πλατφόρμα του Ant1+ με διπλή στόχευση: Να ανεβάσει την τηλεθέαση αλλά και τα διαφημιστικά του έσοδα στην πιο hot διαφημιστικά περίοδο στην ελεύθερη τηλεόραση, αλλά και να αυξήσει τον αριθμό συνδρομητών της over-the -top υπηρεσίας του με μία κίνηση-ματ της τελευταίας στιγμής: Τη διεύρυνση της συμμαχίας του με την Cosmote TV που θα «κουβαλήσει» τον Ant1+. Πώς;

Διεύρυνση της συμμαχίας ANT1-Cosmote TV
Σχεδόν επτά μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής του πλατφόρμας και ενώ ο Ant1+ ετοιμάζεται να μεταδώσει για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας σε συνδρομητικό περιβάλλον το Mundial, ο αριθμός των συνδρομητών του παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Τελικά πόσοι θα έχουν πρόσβαση στους 32 αγώνες που θα μεταδοθούν αποκλειστικά στον Ant1+; Ακολουθώντας την τακτική παγκόσμιων υπηρεσιών streaming όπως το Netflix που δεν δημοσιοποιεί στοιχεία για τη συνδρομητική του βάση, ο Ant1 τηρεί σιγήν ιχθύος για το εύρος του κοινού ενώ ενόψει… σέντρας, κλιμακώνει την «επιθετική» του καμπάνια για συνδρομή 3,33 ευρώ τον μήνα και υποχρεωτική εξαμηνιαία δέσμευση με καταβολή 19,99 ευρώ. Αντιμέτωπος με τη μεγάλη πρόκληση και με κεντρικό στόχο να βγάλει το κόστος των αποκλειστικών δικαιωμάτων μετάδοσης του Mundial, ο Ant1 βγαίνει μπροστά με σύμμαχο την Cosmote TV. Η στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε σχετική συνέντευξη Τύπου, περιλαμβάνει αρχικά collaboration σε ό,τι αφορά το τεχνικό σκέλος της μετάδοσης των αγώνων αλλά και τη δημοσιογραφική κάλυψη του Mundial (υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχα στη μετάδοση του Euro 2020, ο Ant1 είχε τότε ανάλογη συνεργασία με τη Nova), αλλά θα πάει και ένα βήμα πιο μπροστά.
Η Cosmote TV θα αποτελέσει το «όχημα» για τον Ant1+ εντάσσοντας την πλατφόρμα μέσα στο ψηφιακό της μενού. Ακολουθώντας το concept της διαφημιστικής καμπάνιας για το Mundial, όπου άρρενες φίλαθλοι εμφανίζονται να έχουν «μπει στον μήνα τους» και να…κυοφορούν μια μπάλα, η Cosmote TV θα «κουβαλήσει» ως άλλη ψηφιακή μήτρα την πλατφόρμα του Ant1 ενόψει Mundial. Στην αρχική σελίδα του interface, οι συνδρομητές της Cosmote TV που χρησιμοποιούν το «κουτί» (και όχι δορυφορική σύνδεση) θα βρίσκουν το εικονίδιο για το app του Ant1+ από το οποίο, όποιος το επιθυμεί, θα μπορεί να συνδέεται και να εγγράφεται στη συνδρομητική πλατφόρμα για να παρακολουθήσει τους αγώνες του Mundial, αλλά και όλο το περιεχόμενο της πλατφόρμας του Ant1.

«Συνδρομή μέσα στη συνδρομή»
Θα δουν «δωρεάν» τους αγώνες οι συνδρομητές της Cosmote TV; Όχι. Το μοντέλο που θα εφαρμοστεί είναι «συνδρομή μέσα στη συνδρομή». Κοινώς, όσοι πληρώνουν για να βλέπουν Cosmote TV, θα κληθούν να πληρώσουν και δεύτερη συνδρομή για να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο του Ant1+ και κατ’ επέκταση στους αγώνες του Mundial. Τα σενάρια που κυκλοφορούσαν ευρέως τις τελευταίες εβδομάδες που ανέφεραν ότι ο Ant1 θα «δώσει» μέρος των αγώνων Mundial στην Cosmote TV για να μοιράσει το κόστος εφαρμόζοντας μια μέθοδο sublicencing, δεν επιβεβαιώνονται. «Δεν ισχύει ότι η Cosmote TV θα πάρει αγώνες από τον Ant1» αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ενώ διευκρινίζεται επίσης ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής ή προνομιακή τιμή για τους συνδρομητές της Cosmote TV που θα εγγραφούν στον Ant1+. Η κίνηση αυτή, όπως λένε, γίνεται για να διευκολύνει την πρόσβαση και να γίνει πιο φιλική στον χρήστη-συνδρομητή η πρόσβαση στο περιβάλλον του Ant1+, προκειμένου να μπορεί να απολαύσει τη γιορτή του ποδοσφαίρου στη συσκευή της τηλεόρασης και να μην ψάχνει πώς θα κατεβάσει το app στη smart TV. Εκτός από φιλική στον χρήστη, η εν λόγω κίνηση επιλέγεται τώρα για να δώσει το τελικό boost στον Ant1+.

«Ψαρεύουν» συνδρομητές στη «δεξαμενή» της Cosmote TV
Στόχος της συμμαχίας των ομίλων Ant1 και Cosmote είναι να αξιοποιηθεί η τεράστια συνδρομητική βάση της Cosmote TV που αγγίζει τους 500.000 συνδρομητές για να «τσιμπήσει» νέους συνδρομητές για τη νεοφυή πλατφόρμα Ant1+. Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική συμφωνία του Ant1 με την UEFA υπήρχε ρήτρα για μίνιμουμ 100.000 συνδρομητές προκειμένου να επιτραπεί η μετάδοση του Mundial σε συνδρομητικό περιβάλλον, όπως είχε αποκαλύψει το Marketing Week. Αριθμός που πολύ σύντομα αποδείχθηκε ότι θα ήταν μάλλον αδύνατον να επιτευχθεί μετά από λειτουργία λίγων μηνών. Σύμφωνα με στελέχη της διοίκησης του Ant1, πάντως, η εν λόγω ρήτρα παρότι υπήρχε στο αρχικό deal άρθηκε από την πλευρά της UEFA πριν ακόμα τεθεί σε λειτουργία ο Ant1+.

Ακόμα και χωρίς τη ρήτρα συνδρομητών, ωστόσο, η αύξηση της συνδρομητικής βάσης του Ant1+ με δέλεαρ το Mundial αποτελεί κομβικό στόχο και κριτήριο βιωσιμότητας για την πορεία της πλατφόρμας. Ο όμιλος Ant1 επιχειρεί να βγάλει πίσω το κόστος των δικαιωμάτων που εκτιμάται ότι άγγιξε τα 15 εκατομμύρια ευρώ, μέσω χορηγιών από τρεις μεγάλες στοιχηματικές εταιρείες σε ό,τι αφορά την ελεύθερη μετάδοση και τις συνδρομές της ψηφιακής του πλατφόρμας. Όσο για το Παγκόσμιο Κύπελλο, παρότι γίνεται «σημαία» του Ant1+, πρόκειται για μια μάλλον πρόσκαιρη στόχευση, καθώς δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω επένδυση σε κορυφαία αθλητικά γεγονότα στο μέλλον, δεδομένου ότι το επόμενο Mundial αλλά και το Euro έχουν «κλείσει» στην ΕΡΤ.

Επιστροφή στο ελληνικό περιεχόμενο
Τι θα γίνει όταν «σφυρίξει» ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου; Ο Ant1+ θα επιστρέψει στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» που είναι η στόχευση στο ελληνικό περιεχόμενο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο και για άλλου είδους συνέργειες με την Cosmote TV.

Άλλες τρεις σειρές αναμένεται να «ανέβουν» στην πλατφόρμα του Ant1 μέσα στους επόμενους μήνες: Το αστυνομικό θρίλερ «Σώσε με», βασισμένο σε βιβλίο μπεστ σέλερ του Δημήτρη Σίμου, το οποίο ήδη έχει παρουσιαστεί σε ξένα στούντιο και κανάλια με στόχο την πώληση των δικαιωμάτων μετάδοσης εκτός συνόρων, η μεταφυσική κωμωδία «Ζωή» με τη Μαρία Καβογιάννη, και η πρώτη σειρά με πρωταγωνίστρια ΑμΕΑ που φέρει τον τίτλο «Στα τέσσερα». Παράλληλα, στον Ant1+ σχεδιάζεται να βγει μέσα στο 2023 η τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου της Έλενας Ακρίτα «Τα τάπερ της Αλίκης», καθώς και το επόμενο βήμα του Γιώργου Καπουτζίδη, που δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα είναι ο δεύτερος κύκλος της σειράς «Σέρρες» ή εντελώς καινούριο σίριαλ.