Φουντώνει η «μάχη» για την κρατική επιδότηση των σειρών. Με το επιχείρημα ότι πρόκειται για διπλή κρατική επιχορήγηση, τα ιδιωτικά κανάλι μπλοκάρουν την είσοδο της δημόσιας τηλεόρασης στο ΕΚΟΜΕ. Για αθέμιτο ανταγωνισμό καταγγέλλει η ΕΡΤ τα ιδιωτικά κανάλια που χρηματοδοτούν κατά 40% τις σειρές τους με κρατικό χρήμα, ενώ δηλώνει ότι «έμμεσα χρηματοδοτεί τους… ανταγωνιστές της».

Πιέσεις για να ενταχθεί στο καθεστώς επιδότησης του ΕΚΟΜΕ ασκεί η ΕΡΤ, αναζητώντας έμμεσους τρόπους να υπερβεί τα εμπόδια, ενώ καταγγέλλει αθέμιτο ανταγωνισμό από τα ιδιωτικά κανάλια. Την ώρα που τα έξι πανελλαδικά κανάλια επωφελούνται από το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης για σειρές μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, που μειώνει σημαντικά το κόστος της επένδυσης σε πρόγραμμα, η ΕΡΤ είναι το μόνο κανάλι που πληρώνει στο ακέραιο το κόστος των παραγωγών της χωρίς εκπτώσεις και επιχορηγήσεις. Το επιχείρημα κατά της ένταξης της ΕΡΤ στο ΕΚΟΜΕ από την πλευρά των ιδιωτών είναι ότι πρόκειται για διπλή κρατική χρηματοδότηση, λόγω των εσόδων της από το ανταποδοτικό τέλος. Από την πλευρά της, η δημόσια τηλεόραση αντιτείνει ότι δεν χρηματοδοτείται από το κράτος αλλά απευθείας από τους πολίτες, μέσω του ανταποδοτικού τέλους, συνεπώς δεν τίθεται θέμα διπλής κρατικής επιχορήγησης, ενώ επιπλέον σε αντίθεση με τα ιδιωτικά κανάλια δεν έχει απαλλαγή από το ΦΠΑ 24%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μια σειρά με κόστος επεισοδίου π.χ. 100.000 ευρώ να κοστίζει στην ΕΡΤ 124.000 ευρώ, ενώ σε οποιοδήποτε ιδιωτικό κανάλι το κόστος μετά την κρατική επιδότηση με έκπτωση 40%, να κοστίζει 60.000 ευρώ.

Στον άτυπο «διάλογο» που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στη δημόσια και την ιδιωτική τηλεόραση σχετικά με το ΕΚΟΜΕ, η ΕΡΤ βγαίνει στην αντεπίθεση. Πηγές από το Ραδιομέγαρο κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και για κατάφορη αδικία που οδηγεί την ΕΡΤ να χρηματοδοτεί έμμεσα τους ανταγωνιστές της. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, η ΕΡΤ όχι μόνο δεν παίρνει, αλλά δίνει χρήματα στο κράτος καθώς κάθε χρόνο υποχρεούται να καταβάλει στα δημόσια ταμεία μέρισμα, που φέτος θα αγγίξει τα 8 εκατομμύρια ευρώ. «Με άλλα λόγια, η ΕΡΤ πληρώνει μέρισμα στο κράτος το οποίο με τη σειρά του τα δίνει στα ιδιωτικά κανάλια για να μας… ανταγωνίζονται» αναφέρει στέλεχος της ΕΡΤ και καταλήγει «ουσιαστικά έμμεσα πληρώνουμε τους… ανταγωνιστές μας».

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση στο Ραδιομέγαρο αναζητά εναλλακτικούς τρόπους για να μπει στο ΕΚΟΜΕ, παρακάμπτοντας τα εμπόδια. Σύμφωνα με τα υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, η δημόσια τηλεόραση δεν εμπίπτει στο ασυμβίβαστο, καθώς δεν αναφέρεται στις εξαιρέσεις που δεν μπορούν να υπαχθούν στο επενδυτικό σχέδιο του ΕΚΟΜΕ. Παρότι ο νόμος δεν απαγορεύει ρητά την ένταξης της ΕΡΤ στο ΕΚΟΜΕ, θεωρείται ότι οι διατάξεις σηκώνουν διαφορετικές νομικές ερμηνείες και ίσως επιφέρουν νομικές ενέργειες αν υπάρξει απόφαση ένταξης της ΕΡΤ στο καθεστώς επιχορήγησης. Η μη εξαίρεση της ΕΡΤ, ωστόσο, αφήνει περιθώριο στους ιθύνοντες της δημόσιας τηλεόρασης να αναζητήσουν τρόπους για να παρακάμψουν τις αντιδράσεις.

Για την ώρα έχουν πέσει στο τραπέζι δύο πιθανοί τρόποι. Αρχικά εξετάζεται το ενδεχόμενο η ΕΡΤ να χρηματοδοτεί την παραγωγή σειρών αποκλειστικά από τα διαφημιστικά της έσοδα, που ανέρχονται περίπου στα 10 εκατομμύρια τον χρόνο και όχι από το ανταποδοτικό τέλος το οποίο ενεργοποιεί το επιχείρημα περί διπλής κρατικής χρηματοδότησης.

Ο δεύτερος τρόπος που εξετάζεται είναι να κάνουν την αίτηση για υπαγωγή στο ΕΚΟΜΕ οι εταιρείες παραγωγής της εκάστοτε σειράς που προορίζεται για την ΕΡΤ, και στη συνέχεια η δημόσια τηλεόραση να προχωρά σε «μίσθωση» της σειράς, αντί για «ανάθεση εξωτερικής παραγωγής» που γίνεται έως τώρα.