Με 310 λεπτά την ημέρα στο σύνολο του κοινού, ο χρόνος τηλεθέασης ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 5 ώρες ημερησίως τη σεζόν 2020-2021. Στα ίδια επίπεδα κινείται και ο φετινός Νοέμβριος, ακόμα και χωρίς lockdown.

Σημαντική αύξηση στον ημερήσιο χρόνο τηλεθέασης επέφεραν οι συνθήκες lockdown της προηγούμενης σεζόν, με την άνοδο ωστόσο να σταθεροποιείται πλέον σε πολύ υψηλά επίπεδα ακόμα και χωρίς συνθήκες εγκλεισμού. Στο σύνολο του κοινού, ο χρόνος κατανάλωσης τηλεοπτικού περιεχομένου σε ημερήσια βάση ξεπέρασε για πρώτη φορά το φράγμα των 5 ωρών, ενώ αυξήθηκε σχεδόν κατά 50 λεπτά μέσα σε μία πενταετία!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το Yearbook για τη σεζόν 2020-2021 που δημοσιοποίησε η Nielsen Measurements, ο μέσος ημερήσιος χρόνος τηλεθέασης από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2021 διαμορφώθηκε στα 310 λεπτά στο σύνολο του κοινού, αυξημένη δηλαδή κατά 16 λεπτά σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν (294), ενώ συνέχισε την σταθερά ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, που αγγίζει τα 48 λεπτά σε σχέση με το 2016 όπου ο αντίστοιχος χρόνος ήταν 262 λεπτά. Αντίστοιχα, στο κοινό ηλικίας 18- 54 ετών, ο χρόνος που διανύθηκε μπροστά σε ανοιχτό τηλεοπτικό δέκτη κατά μέσο όρο ήταν 249 λεπτά (έναντι 237 την προηγούμενη σεζόν), ενώ η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις γυναίκες ηλικίας 55+ με τον ημερήσιο χρόνο να εκτοξεύεται στα 487 λεπτά έναντι 460 την προηγούμενη σεζόν.

Τα αποτελέσματα αυτά αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις συνθήκες lockdown που διήρκησαν συνολικά έξι μήνες (από Νοέμβριο 2020 έως και Απρίλιο 2021) καταλαμβάνοντας τον μεγαλύτερο διάστημα της περσινής σεζόν.

Τα πρώτα δείγματα της τρέχουσας τηλεοπτικής περιόδου ωστόσο, δείχνουν ότι η αύξηση του ημερήσιου χρόνου τηλεθέασης αποκτά χαρακτηριστικά μονιμότητας, ακόμα και χωρίς να βρίσκονται σε ισχύ μέτρα περιορισμού μετακινήσεων και «εγκλεισμού». Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε η Nielsen Measurements στο MW, η σεζόν παρά τις πρόωρες πρεμιέρες δυνατού περιεχομένου από τα κανάλια, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο με σχεδόν… καλοκαιρινούς ρυθμούς, καθώς ο χρόνος τηλεθέασης διαμορφώθηκε σε 270 λεπτά. Στη συνέχεια, αυξήθηκε σταδιακά τον Οκτώβριο σε 302 λεπτά, ενώ τον Νοέμβριο φτάνει πλέον σε επίπεδα… lockdown, με 310 λεπτά την ημέρα, όσο και ο μέσος χρόνος ημερήσιας τηλεθέασης κατά την περσινή σεζόν… κατ’οίκον περιορισμού. Αντίστοιχα, και στο κοινό 18-54 ο Νοέμβριος «έτρεξε» με μέσο ημερήσιο χρόνο 243 λεπτά την ημέρα, με τον μέσο όρο για τη σεζόν 2020-2021 να είναι 249 λεπτά.

Παρότι ο τρέχων ημερήσιος χρόνος ισοφαρίζει τον μέσο όρο της περσινής σεζόν, έχει μεγάλη απόσταση ακόμα για να «πιάσει» τα περσινά peak που αποτελούν ρεκόρ από καταβολής τηλεόρασης. Ο ημερήσιος χρόνος τηλεθέασης πέρυσι εν μέσω λοκντάουν «χτύπησε ταβάνι» τον Δεκέμβριο με 364 λεπτά, 361 τον Ιανουάριο και 355 τον Φεβρουάριο, ενώ ενδεικτικό είναι ότι από 299 λεπτά τον Οκτώβριο εκτοξεύτηκε σε 351 λεπτά τον Νοέμβριο με την έναρξη του εξάμηνου lockdown.