«Τρύπα» 5 εκατομμυρίων ευρώ ανά κανάλι προκαλεί η μείωση των επιδοτήσεων από το ΕΚΟΜΕ. Τα κανάλια συνασπίζονται και συγκροτούν ενιαίο μέτωπο με στόχο τη μείωση στο κόστος παραγωγής κατά 25-30%, ενώ σε κάποιες σειρές ζητείται ακόμα και «κούρεμα» του κόστους στο μισό. Φουλ επίθεση με νέες πρεμιέρες και επιπλέον επένδυση επιλέγουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί για το β΄ μισό της σεζόν, ενώ η είσοδος του MasterChef και του Survivor φέρνει ανακατατάξεις στην κατάταξη των καναλιών στην prime time.

Τελικές αποφάσεις στα τυφλά καλούνται να πάρουν τα κανάλια ενόψει της νέας σεζόν καθώς ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα το σκηνικό με τις επιδοτήσεις του ΕΚΟΜΕ, ενώ οι εγκρίσεις για τα καινούρια προγράμματα πρέπει να δοθούν το πολύ μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Μετά την οριστικοποίηση της μεταφοράς του ΕΚΟΜΕ από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής στο Υπουργείο Πολιτισμού και ενώ αναμένεται μέσα στον μήνα να βγει σε δημόσια διαβούλευση το επίμαχο νομοσχέδιο, οι τηλεοπτικοί σταθμοί αποκωδικοποιούν τις μέχρι τώρα ενδείξεις για το νέο πλαίσιο επιδότησης και υπολογίζουν ότι από την προσεχή σεζόν το συνολικό ποσό επιχορήγησης θα κυμανθεί περίπου στο 1/3 του ποσού που εισέπρατταν οι εταιρείες παραγωγής και τα κανάλια για τις σειρές μυθοπλασίας μέχρι και φέτος. Με άλλα λόγια, η μείωση στα ποσά επιδότησης αναμένεται να υπερβεί κατά πολύ το 50%, αγγίζοντας ακόμα και το 70%.

«Τρύπα» 5-6 εκατ. Ευρώ ανά κανάλι
Τα νέα δεδομένα σε σχέση με το πλαίσιο επιχορήγησης, υπολογίζεται ότι ανοίγουν μια «τρύπα» που θα αγγίζει τα 5-6 εκατομμύρια ευρώ για κάθε έναν από τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς. Τα κανάλια ξεκινούν τον όποιο σχεδιασμό για τον προγραμματισμό του υπόλοιπου έτους από την αφετηρία της σημαντικής «χασούρας». «Αν το ποσό του ΕΚΟΜΕ για ένα κανάλι μέχρι τώρα κυμαινόταν από 7 έως και 10 εκατομμύρια ευρώ, ο εκάστοτε σταθμός θα πρέπει να ξεχάσει τουλάχιστον τα μισά», αναφέρει υψηλόβαθμο τηλεοπτικό στέλεχος στο MW και συνεχίζει: «Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε κανάλι έχει να αντιμετωπίσει μια “τρύπα” που θα φτάσει τα 5 με 6 εκατομμύρια ευρώ».

Σε πλήρη εξέλιξη το «μεγάλο παζάρι» για τη μυθοπλασία
Οι εκτιμήσεις αυτές δίνουν το έναυσμα στα επιτελεία των καναλιών να επιδοθούν σε δημιουργική λογιστική αλλά και να ζητούν γενναίο «κούρεμα» της τάξεως του 25-30% στα κόστη των σειρών από τις εταιρείες παραγωγής, που καλούνται να απορροφήσουν τη σημαντική απώλεια της επιδότησης, ενώ επισπεύδονται οι επαφές και οι αποφάσεις. Για να καλύψουν το κενό από τη μείωση των επιδοτήσεων, τα κανάλια έχουν ξεκινήσει ήδη το «μεγάλο παζάρι» με τους παραγωγούς με αίτημα τη μείωση στα κοστολόγια της μυθοπλασίας. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι νέες οικονομικές συνθήκες απαιτούν έγκαιρη εκκίνηση των επαφών ώστε να υπάρχει χρόνος διαπραγμάτευσης. Αν φτάσει Μάιος-Ιούνιος και δεν έχουν κλείσει νέα προγράμματα, τα κανάλια θα βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο και θα χάσουν τη διαπραγματευτική ισχύ που έχουν τώρα. Το «παζάρι» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με στόχο να οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μπλοκ 4 καναλιών με ενιαία «γραμμή»
Αντιμέτωποι με την κοινή «μοίρα» της μείωσης των επιδοτήσεων, οι τέσσερις μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί Mega, ANT1, Alpha, Star φέρονται αποφασισμένοι να «κατέβουν» με κοινή πολιτική και ενιαίο μέτωπο απέναντι στις εταιρείες παραγωγής. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κοινό μπλοκ χωρίς σημαντικές αποκλίσεις ώστε να περάσει «loud and clear» το μήνυμα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν πραγματοποιηθεί συνεννοήσεις ανάμεσα στους τηλεοπτικούς σταθμούς να μην πλειοδοτήσει ο ένας σε πρόταση που έχει κατατεθεί στον άλλο, στη βάση του σκεπτικού ότι είναι αμοιβαίο επωφελές να πέσουν οι τιμές των σειρών, που αυξήθηκαν σημαντικά την τελευταία 5τία με την ώθηση και τα «φτερά» του ΕΚΟΜΕ. Παρά τις συνεννοήσεις, δεν είναι λίγες οι φωνές του τηλεοπτικού κλάδου που εγείρουν ζητήματα εμπιστοσύνης και διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το αν στο τέλος της ημέρας, θα τηρηθεί απαρέγκλιτα η κοινή στάση που φέρεται να έχει συμφωνηθεί, ή αν οι συνθήκες ακραίου ανταγωνισμού θα οδηγήσουν σε σπάσιμο των ενιαίων γραμμών και του «μετώπου».

Ραγδαίες μειώσεις έως και 50% στη «μάγισσα»
Εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων, τίθεται υπό αίρεση ακόμα και η συνέχιση δημοφιλών σειρών, για τις οποίες τα κανάλια επέλεξαν να δώσουν «πράσινο φως» για νέο κύκλο. Τελικά ποιες σειρές θα συνεχίσουν; Στην πρώτη γραμμή διαπραγμάτευσης βρίσκεται η «Μάγισσα» του ΑΝΤ1. Με το κόστος της σειράς εποχής να ανέρχεται φέτος στις 160.000 ανά επεισόδιο, το κανάλι επιδιώκει να συνεχίσει μεν τη σειρά της Μελίνας Τσαμπάνη και του Πέτρου Καλκόβαλη με νέο κύκλο που θα μας μεταφέρει 100 χρόνια πιο πίσω, αλλά μόνο αν υπάρξει ραγδαία μείωση του κόστους επεισοδίου στο… μισό. Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι από το κανάλι ζητείται το κόστος να μην ξεπερνάει τις 80.000 ευρώ, γεγονός που αφήνει ερωτηματικά ως προς το αν θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία για νέο κύκλο. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη χωρίς σαφείς ενδείξεις προς τη θετική ή την αρνητική έκβαση. Ανάλογες συζητήσεις γίνονται και για τις υπόλοιπες σειρές που πάνε για νέο κύκλο, μεταξύ των οποίων ο «Σασμός 4» και ο «Γιατρός» στον Alpha. Δεδομένη θεωρείται η συνέχιση της συνεργασίας του Mega με την ομάδα Ανδρέας Γεωργίου-Βάνα Δημητρίου-Κούλης Νικολάου που λόγω έδρας της εταιρείας παραγωγής στην Κύπρο κινούνται έτσι κι αλλιώς χωρίς το ΕΚΟΜΕ, φέρνοντας οικονομικότερες λύσεις στο «τραπέζι».

Ανατροπές από την είσοδο των ριάλιτι
Και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη χοντρό παζάρι για το κόστος των σειρών, η είσοδος των δύο ριάλιτι MasterChef και Survivor ανατρέπει τις ισορροπίες και δίνει για την ώρα σημαντική ενίσχυση του Star στην prime time. Παρά τη μείωση στα ποσοστά του Survivor μετά την είσοδο και των άλλων προγραμμάτων, ο Σκάι εμφανίζεται ενισχυμένος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, και «χτυπάει» διψήφια ποσοστά στις παρυφές της prime time με τη late night ζώνη. Οι ανέλπιστα υψηλές επιδόσεις του MasterChef στα δύο πρώτα επεισόδια φέρνουν το Star στην πρώτη γραμμή του ανταγωνισμού, με προοπτική ακόμα μεγαλύτερης ενίσχυσης από τις αρχές Φεβρουαρίου οπότε τα επεισόδια θα αυξηθούν από δύο σε πέντε την εβδομάδα (Δευτέρα με Παρασκευή). Η είσοδος των δύο ριάλιτι προκαλεί μείωση στα ποσοστά τηλεθέασης των σειρών μυθοπλασίας, με τη μεγαλύτερη επίπτωση (κατά τις δύο πρώτες ημέρες της «αναμέτρησης») στον «Σασμό».

«Γκάζι» στο Β΄ μισό της σεζόν με νέες πρεμιέρες
Και ενώ τα νούμερα (τηλεθέασης και κόστους επεισοδίων) «χοροπηδούν» στα excel των στελεχών, ο έντονος ανταγωνισμός ωθεί τα κανάλια να πατήσουν τέρμα το γκάζι και ουχί το φρένο. Οι σκέψεις που υπήρχαν για οικονομία δυνάμεων πάνε… περίπατο και το σύνθημα που φαίνεται να αντηχεί στα μετόπισθεν των καναλιών είναι «φουλ επίθεση». Με σημαντικές ενισχύσεις προχωρά ο Alpha που τα παίζει όλα για όλα στοχεύοντας πλέον ξεκάθαρα για την πρωτιά ή… τίποτα. Παρά τις αρχικές αμφιβολίες, το κανάλι δίνει το «πράσινο φως» για την επαναφορά του «Just the 2 of us» τα Σαββατόβραδα, ενώ παραγγέλνει και νέα επεισόδια του έτερου σόου «Secret song» με τη Ναταλία Γερμανού. Τον δρόμο προς τον τηλεοπτικό αέρα παίρνει σύντομα και η νέα αστυνομική σειρά «Σκαραβαίος» με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Τσορτέκη, ενώ τον Μάιο αναμένεται και νέα μίνι σειρά με τίτλο «Mother» και πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κίτσου στη μεγάλη της επιστροφή μετά τις «Άγριες Μέλισσες».

Και «ψυχοκόρες» στον ελεύθερο ΑΝΤ1
Δυναμικά μπαίνει στο β΄ μισό της σεζόν και ο ΑΝΤ1, παραλλάσσοντας τη συνταγή με νέες προσθήκες και επέκταση στο entertainment πρόγραμμα. Ήδη από την περασμένη Πέμπτη , ο ΑΝΤ1 υποδέχθηκε στη συχνότητά του τον «Έρωτα φυγά» με μετάδοση δυο φορές την εβδομάδα και εμπλουτίζει το μείγμα του προγράμματος με την προσθήκη του β΄ κύκλου του Dragons Den. Το επόμενο «χτύπημα» του ΑΝΤ1 ακούει στο όνομα «Ψυχοκόρες». Η δραματική σειρά εποχής που έφερε σημαντικό αριθμό συνδρομητών στην πλατφόρμα του ΑΝΤ1+ παίρνει σύντομα τον δρόμο προς την ελεύθερη τηλεόραση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικοποιείται η απόφαση οι «Ψυχοκόρες» να βγουν στον τηλεοπτικό αέρα στην τρέχουσα σεζόν –πιθανότατα τον Μάρτιο με Απρίλιο- και όχι την επόμενη όπως αρχικά σχεδιαζόταν.

MEGA: Αναβολή για τη νέα σεζόν για το «Μαέστρο»;
Από την πλευρά του, το Mega λανσάρει τη σειρά «Famagusta» με στόχο να ενισχύσει σημαντικά την prime time της Κυριακής, ενώ φέρεται να κρατάει στο συρτάρι άλλα δυνατά του χαρτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σειρά «Άγιος Παΐσιος: Από τα Φάρασα στον ουρανό», ενώ προοριζόταν για πρεμιέρα τον Μάρτιο, τελικά μεταφέρεται στο πρόγραμμα της προσεχούς σεζόν. Αντίστοιχα, και ο πολυαναμενόμενος 2ος κύκλος του «Maestro» ενδέχεται τελικά να πάρει μετάθεση για την επόμενη τηλεοπτική περίοδο. Ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε τη σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη να ξεκινά τον Απρίλιο με τα πρώτα 6 επεισόδια και τα υπόλοιπα τέσσερα να παίζονται τη νέα σεζόν, ενώ τώρα εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο αναβολής της πρεμιέρας για τον προσεχή Οκτώβριο. Οι οριστικές αποφάσεις για την τύχη του «Maestro» θα εξαρτηθούν από την πορεία της διαφημιστικής δαπάνης, καθώς πρόκειται για την ακριβότερη σειρά με κόστος ανά επεισόδιο που αγγίζει τις 270.000 ευρώ.

Νέες προσθήκες στο STAR
Οι θετικές επιδόσεις του MasterChef δεν πτοούν το Star σε ότι αφορά την περαιτέρω ενίσχυση με νέα προγράμματα. Στο β΄ μισό της σεζόν αναμένονται κι άλλες πρεμιέρες από τη συχνότητα του Star με επαναφορά της κωμικής σειράς «IQ 160» με πρωταγωνιστές τη Σμαράγδα Καρύδη και τον Νίκο Κουρή, καθώς και το dating show «First dates» με παρουσιάστρια τη Ζενεβιέβ Μαζαρί.