Σε ραγδαία μείωση του συνολικού αριθμού των παραγωγών μυθοπλασίας οδηγούνται τα κανάλια την προσεχή σεζόν, λόγω περιορισμού των επιδοτήσεων του ΕΚΟΜΕ. Πηγές της αγοράς προβλέπουν το πολύ 15 σειρές για τη σεζόν 2024-2025. Μειωμένος ο προϋπολογισμός επιδοτήσεων του ΕΚΟΜΕ για το 2024, που δεν θα ξεπεράσει τα 28 εκατ. ευρώ. Λιγότερα από 10 εκατ. ευρώ αναμένεται να κατευθυνθούν σε τηλεοπτικές σειρές. «Φωτιά» στο τηλεοπτικό σκηνικό βάζει η ρήξη του ΑΝΤ1 με την Tanweer.

Λιγότερες από τις μισές σειρές από όσες είδαν το φως του τηλεοπτικού αέρα φέτος αναμένεται να εντάξουν τα κανάλια στα προγράμματα της νέας σεζόν ελέω ΕΚΟΜΕ που κλείνει τη στρόφιγγα των επιδοτήσεων. Για την ώρα, το ακριβές πλαίσιο λειτουργίας του επενδυτικού σχεδίου και των προϋποθέσεων δεν έχει οριστικοποιηθεί, ωστόσο, ο νέος προϋπολογισμός του ΕΚΟΜΕ για το 2024 που δημοσιεύθηκε και ορίζει ότι το ύψος των επιδοτήσεων για το σύνολο των οπτικοακουστικών έργων (ξένων και εγχώριων) δεν θα ξεπεράσει τα 28 εκατ. ευρώ, χτυπά ηχηρό καμπανάκι στα κανάλια για τις μειώσεις που έρχονται. Κλείνοντας τα μπάτζετ της χρονιάς, τα κανάλια υπολογίζουν ότι θα έχουν τη χείρα βοηθείας του ΕΚΟΜΕ στο πρώτο εξάμηνο του έτους καθώς για τις φετινές παραγωγές παραμένει σε ισχύ η διάταξη για επιδότηση 40% επί των επιλέξιμων δαπανών κάθε σειράς, ενώ, αντιθέτως, για το β΄μισό του έτους, η υπόθεση εργασίας που γίνεται είναι ότι θα υπάρξει πολύ μικρή συνεισφορά από κρατικές επιδοτήσεις.

Το πολύ 15 σειρές τη νέα σεζόν
Ενόψει της οριστικοποίησης του νέου πλαισίου με το οποίο θα βάλει «κόφτες» στις επιχορηγήσεις το ΕΚΟΜΕ, η επένδυση στη μυθοπλασία -η οποία παραμένει για την ώρα το νικητήριο trend της τρέχουσας σεζόν- θεωρείται δεδομένο ότι θα περιοριστεί σημαντικά σε ό,τι αφορά τον αριθμό των παραγωγών που θα πάρουν το «πράσινο φως». Από τις συνολικά 32 σειρές που φιλοξενούνται φέτος σε ελεύθερα και συνδρομητικά κανάλια, την προσεχή σεζόν είναι ζήτημα αν θα δούμε στον αέρα 15. Όπως αναφέρει υψηλόβαθμο τηλεοπτικό στέλεχος, «στις προβλέψεις που κάνουμε, εκτιμούμε ότι τα σίριαλ της νέας σεζόν θα είναι κάτω από το μισό, σε επίπεδο αριθμού παραγωγών».

Κάτω από 10 εκατ. ευρώ για την TV
Ο προϋπολογισμός του ΕΚΟΜΕ των 28 εκατ. ευρώ, που είναι χαμηλότερος από κάθε άλλη χρονιά, προμηνύει ότι θα μειωθεί σημαντικά η ποσόστωση επί των επιδοτήσεων που θα λάβει η εγχώρια τηλεοπτική μυθοπλασία. Με στόχο να διατηρηθεί ενεργό το επενδυτικό σχέδιο για τις ξένες παραγωγές ταινιών και σειρών, μεγάλο μέρος αναμένεται να κατευθυνθεί στον κινηματογράφο. Όπως αναφέρουν ενδεικτικά πηγές της τηλεοπτικής αγοράς, αν καταθέσουν αίτημα υπαγωγής στο επενδυτικό σχέδιο του ΕΚΟΜΕ δύο ξένες παραγωγές στα πρότυπα και το μέγεθος του «Γάμος αλά ελληνικά» που έλαβε επιδότηση ύψους 8,5 εκατ. ευρώ συν τις όποιες ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές, το ποσό που θα «περισσέψει» για την τηλεόραση αναμένεται να κυμανθεί κάτω από 10 εκατ. ευρώ.

Για τρεις σειρές 7,5 εκατ. ευρώ
Το μέγεθος της μείωσης που έρχεται τη νέα σεζόν σε σχέση με τη φετινή γίνεται ακόμα πιο απτό αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο για 3 σειρές της τρέχουσας περιόδου που έλαβαν πρόσφατα το πράσινο φως από το ΕΚΟΜΕ, το ποσό επιδότησης με βάση τα έως τώρα ισχύοντα, ανέρχεται σε 7.281.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, η «Μάγισσα» στον ΑΝΤ1 για τα πρώτα 60 επεισόδια εγκρίθηκε να λάβει επιδότηση ύψους 3.454.000 ευρώ, ενώ για το β’ κύκλο του «Maestro» που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στο Mega τον Απρίλιο, το ποσό επιδότησης για 10 επεισόδια ανέρχεται σε 1.214.898 ευρώ. Η τρίτη σειρά που μπήκε επίσημα στο επενδυτικό σχέδιο είναι η «Παραλία» της εταιρείας Foss Productions με συμπαραγωγό την ΕΡΤ, που θα λάβει επιχορήγηση ύψους 2.610.126 ευρώ.

Μπαράζ ανατροπών με «κόψιμο» σειρών – «φωτιά» στο τηλεοπτικό σκηνικό από τη ρήξη ANT1 με Tanweer
Και ενώ ο τομέας μυθοπλασίας ετοιμάζεται για βαρύ πλήγμα από τη μείωση των επιδοτήσεων, «φωτιά» στο τηλεοπτικό σκηνικό βάζει το μπαράζ ανατροπών και διακοπής παραγωγών μυθοπλασίας. Τελευταίο «κρούσμα» είναι το «Μετά τη φωτιά» που ρίχνει άδοξα αυλαία λόγω ρήξης ανάμεσα στον ΑΝΤ1 και την εταιρεία παραγωγής Tanweer. Το κανάλι προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης με την εταιρεία παραγωγής, επικαλούμενο «λόγους διάρρηξης της σχέσης εμπιστοσύνης» και ανακοίνωσε την άμεση παύση μετάδοσης της σειράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του ΑΝΤ1 συνδέεται με τις εξελίξεις στις αρχές Νοεμβρίου που οδήγησαν σε απομάκρυνση στελέχους για το οποίο φέρονται να βρέθηκαν στοιχεία για επιχειρηματική δραστηριότητα με εμπλοκή εταιρείας παραγωγής που έβλαπταν τα συμφέροντα του ΑΝΤ1. Κύκλοι του σταθμού αναφέρουν ότι κατόπιν ενδελεχούς έρευνας προέκυψαν και άλλα στοιχεία για ενέργειες οικονομικής φύσεως που οδηγούν σε διάρρηξη της σχέσης αγαστής συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Η Tanweer, από την πλευρά της, απέστειλε εξώδικο στον ΑΝΤ1 με το οποίο δηλώνει ότι δεν αποδέχεται την καταγγελία της μεταξύ τους σύμβασης που έγινε μονομερώς και η υπόθεση οδηγείται πλέον στα δικαστήρια. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο ΑΝΤ1 κλιμακώνει τις νομικές κινήσεις καταθέτοντας και ασφαλιστικά μέτρα κατά της Tanweer με τα οποία φέρεται να ζητά να του επιστραφούν και όσες πληρωμές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας τους. Η υπόθεση αυτή βάζει «φωτιά» στο τηλεοπτικό σκηνικό με τα κανάλια να μπαίνουν σε διαδικασία «ξεψαχνίσματος» και άλλων συμβάσεων για εξωτερικές παραγωγές. Την ίδια στιγμή, μετά τη διακοπή του από το Open λόγω αδυναμίας του καναλιού να «σηκώσει» το κόστος της σειράς, ο «Έρωτας φυγάς» οδεύει προς τον ΑΝΤ1 εφόσον οριστικοποιηθεί η τριμερής συμφωνία (ΑΝΤ1-Open-Εταιρεία παραγωγής Αργοναύτες») για την εξαγορά των δικαιωμάτων για τα επόμενα αλλά και τα προηγούμενα επεισόδια της σειράς. Τέλος, οι «Πανθέοι» στον Σκάι περιορίζονται από καθημερινή σε εβδομαδιαία μετάδοση, λόγω έλευσης του Survivor που εκτοπίζει τη μυθοπλασία.