Εδώ και πολλά χρόνια παρακολουθώ στενά τα brands των super markets και ήταν σαφές ότι η πρόταση κάποιων προς τον καταναλωτή έχανε συνεχώς τη δύναμή της. Η πρόταση κάποιων αλυσίδων προς τα τμήματα της αγοράς στα οποία απευθύνονταν  ήταν διακριτή, ενδιαφέρουσα και πειστική, την υπηρετούσαν με συνέπεια σε όλα ή τα περισσότερα από τα στοιχεία του μίγματος μάρκετινγκ και την εξέλιξαν κατά τη διάρκεια της ύφεσης προσαρμόζοντάς την στα νέα δεδομένα. Αντίθετα, κάποιες άλλες στερούνταν διακριτής και ενδιαφέρουσας πρότασης, είτε εξαρχής, είτε λόγω μη προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Και φυσικά τα εκπτωτικά κουπόνια είναι απλά τακτικά εργαλεία και δεν μπορούν να θεωρηθούν μέρος μακροχρόνιας στρατηγικής. Φυσιολογικά λοιπόν οι πρώτες ήταν αυτές που όχι μόνο άντεξαν, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις απορρόφησαν τις δεύτερες.

Τα παραδείγματα είναι προφανή: H αλυσίδα που είχε στoν πυρήνα της την εκλεκτή ποικιλία, φρόντισε όχι μόνο να μην την περιορίσει σημαντικά αλλά να την αναβαθμίσει, τόσο σε επίπεδο προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας όσο και σε επίπεδο προσφορών ή περιβάλλοντος καταστήματος. Οι δυο αλυσίδες που είχαν χτίσει την πρότασή τους στην ιδιαίτερη σχέση φροντίδας και εξυπηρέτησης προς τον πελάτη τους και τους δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες, όχι μόνο δεν έριξαν νερό στο κρασί  τους αλλά ενίσχυσαν τη σχετική δραστηριότητά τους. Η αλυσίδα που είχε βασιστεί στο discount κατάλαβε ότι, μέσα στον πακτωλό των προσφορών, το discount έπαψε να είναι από μόνο του ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και το αξιοποίησε για να προτείνει μικρές καθημερινές απολαύσεις. Αντίθετα, καμιά πελάτισσα άλλης γνωστής αλυσίδας δεν ήταν πια «κεφάτη» ψωνίζοντας σε καταστήματα προβληματικού ambience, με περιορισμένο χαμόγελο και ποικιλία. Και φυσικά όσοι παλιότερα επέλεγαν τα καταστήματα της γνωστής αλυσίδας που πρότεινε τεράστια καταστήματα με μεγάλη ποικιλία, δεν είχαν πλέον λόγο να επισκεφτούν καταστήματα με άδεια ράφια, ενώ και η επίκληση ελληνικής ταυτότητας σε μια αλυσίδα που έφερε γνωστό ξένο όνομα μόνο σύγχυση δημιουργούσε.

Η ελληνική αγορά super markets μας δίνει ένα ακόμα πρώτης τάξεως παράδειγμα ότι στις μέρες μας η επιχειρηματική επιτυχία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ολοκληρωμένο και συνεπές branding.