Και τώρα; Τώρα αλλάξαμε χρονιά, μπήκαμε, αισίως (;) στο 2011 και πρέπει να τραβήξουμε μπροστά. Τι έχει εκεί; Ο καθένας μπορεί να φαντάζεται ότι θέλει και όλοι μαζί ν’ ακούμε τις αναλύσεις στα δελτία ειδήσεων και να τρέχουμε πανικόβλητοι στα καταφύγια…

Οι μάχες που είναι μπροστά είναι πολλές και δύσκολες. Πριν περίπου ένα μήνα -για να έρθουμε στα δικά μας-, στην απονομή των βραβείων Ermis, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΕ έκανε μία σύντομη ανασκόπηση των βασικών μαχών που έδωσε και έχει να δώσει ο κλάδος. Στις νίκες συγκαταλέγεται η αποφυγή προείσπραξης του φόρου 8% επί του τζίρου, το φρένο στην επιβολή του 20% στην τηλεοπτική διαφήμιση, η συντονισμένη προσπάθεια αφύπνισης όλων των εταίρων για τη σημασία και αξία της επικοινωνίας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. «Η επικοινωνία δεν είναι έξοδο, είναι επένδυση και μοχλός τόνωσης της αγοράς και της ανάπτυξης. Η έλλειψή της βυθίζει την αγορά σε μεγαλύτερη ύφεση», ανέφερε.

Και μετά τα θεσμικά, είναι και τα επιχειρηματικά βεβαίως. Η αρχή έγινε ήδη από το ξέσπασμα της κρίσης, αλλά σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, το 2011 είναι η χρονιά που στην ελληνική αγορά θα δούμε τις περισσότερες συγχωνεύσεις και συνεργασίες μεταξύ εταιρειών επικοινωνίας. Συνένωση δυνάμεων κατά κάποιο τρόπο…

Πέρα από τις μάχες που έχουν να κάνουν με την ύφεση και την περικοπή κονδυλίων, τα σύννεφα πυκνώνουν και στο πεδίο της ρύθμισης των διαφημιστικών πρακτικών. Τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκή Ένωσης δείχνουν πάντα μια ιδιαίτερη προτίμηση στον χώρο της επικοινωνίας και δεν παραλείπουν να νομοθετούν, περιφρουρούν, περιορίζουν…Το 2011 αναμένεται να δοθούν νέες σχετικές μάχες και η επικοινωνία θα κληθεί για άλλη μια φορά να αποδείξει την αξία της και την ικανότητά της να αυτορυθμίζεται και να προστατεύει. Το Διαδίκτυο και η Οnline Διαφήμιση, το product placement και φυσικά η επικοινωνία καπνικών προϊόντων (κάτι για plain packaging ακούστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου…) είναι μάλλον οι πιο άμεσοι στόχοι.

Καλωσορίζουμε λοιπόν τη νέα χρονιά, έχοντας υπόψη ότι οι μάχες που έπονται είναι σκληρές και πολλές. Και δεν έχουμε κάτι καλύτερο να ευχηθούμε σε όλους από δύναμη, ψυχραιμία και σύνεση. Βάλτε βέβαια και λίγη φαντασία στη συνταγή. Είναι απαραίτητη για να δουλέψουν όλα τα υπόλοιπα… Καλή χρονιά!