βία η [vίa]: 1. η (υλική ή ψυχική) πίεση που ασκεί κάποιος επάνω σε άλλον για να του επιβάλει τη δική του θέληση (από το Λεξικό του Μ. Τριανταφυλλίδη)

Γιατί, ναι, ο λόγος που επιλέγει κάποιος μια τέτοια θεώρηση είναι να έχει ο ίδιος πρώτα απ’ όλους το άλλοθι της ακαμψίας, της αδιαλλαξίας, της ιδεοληψίας. Οπότε και δεν γίνεται τίποτε και το φαινόμενο αποκτά πράγματι καθολικό χαρακτήρα!

Ωστόσο, ξέρετε, καταφεύγει κανείς σε παρόμοιες ακραίες ιδεολογικοποιήσεις όταν αισθάνεται ο ίδιος έντονη την απειλή γκρεμίσματος του δικού του οικοδομήματος. Επιστρατεύει παρόμοιους μηχανισμούς άμυνας προκειμένου να μην κλονισθεί η δική του κοσμοθεωρία.

Γιατί όμως θίγουμε αυτό το ζήτημα σήμερα; Προφανώς το έναυσμα μου έδωσε η διάχυτη «πολιτική» (ο Θεός να την κάνει) αντιπαράθεση που ακούμε (με τόσο βίαιο τρόπο!) αλλά και συζητήσεις μου με στελέχη από το χώρο του HR.

Μου μιλούν για «κακοποιημένους» συναδέλφους τους (ιδιαίτερα στις εμπορικές διευθύνσεις), οι οποίοι όντας εγκλωβισμένοι από μια αίσθηση αδιεξόδου και μια έντονη πίεση που δεν έχουν βρει τον τρόπο να διαχειριστούν λειτουργικά, τι κάνουν; Μα, φυσικά, αυτό που σκεφτήκατε: Μεταβιβάζουν τη βία εκεί που θεωρούν ότι «τους παίρνει».

Ποιος άραγε έχει τη δύναμη (συναισθηματική και νοητική) ώστε να σπάσει αυτές τις αλυσίδες βίας στα εργασιακά περιβάλλοντα; Ποιος ή ποια θα επιλέξει σήμερα να γίνει ο/η πρεσβευτής της «μη βίας» στο εργασιακό (και όχι μόνο) περιβάλλον του;

Είναι αυτά τα σταυροδρόμια στα οποία οδηγούμαστε καθώς εξελισσόμαστε ως επαγγελματίες και στελέχη, και ένα τέτοιο σταυροδρόμι επιδιώκω να φωτίσω σήμερα: Η βία δεν ασκείται μόνο από τους ιεραρχικά ανώτερους, ούτε έχει συγκεκριμένες μόνο εκφάνσεις. (Ο… διάβολος έχει πολλά ποδάρια, θυμάστε;)

Λοιπόν, γιατί θεωρείτε ότι εσείς δεν ασκείτε βία στους άλλους; Ίσως εκείνοι να μαρτυρούσαν το αντίθετο. Και ξέρετε γιατί; Όταν είναι τόσο διάχυτη μια κατάσταση, το προφανές είναι να αναπαραχθεί, ακόμη και ασυνείδητα. Αναλογιστείτε, λοιπόν, και η απόφαση έγκειται σε εσάς! Θα την προκαλείτε; Θα σταματήσετε ίσως; Θα την αγνοείτε; Ή και θα προμοτάρετε τη μη βία;