Αντιλαμβανόμενοι τον αντίκτυπο που έχει ο τρόπος ζωής τους στο περιβάλλον, στον πλανήτη, αλλά και στους ίδιους, οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο σε έναν vegan τρόπο ζωής. Προκειμένου να προλάβουν τη συνεχώς εντεινόμενη αυτή τάση, οι εταιρείες εμπλουτίζουν το χαρτοφυλάκιό τους με νέα προϊόντα, τοσο για τη διατροφή, όσο και για την ομορφιά, την προσωπική περιποίηση και την καθαριότητα του σπιτιού.

Έντονη και διαρκή δυναμική παρουσιάζει, τα τελευταία χρόνια, η κατηγορία των vegan προϊόντων, σε παγκόσμιο επίπεδο, διαψεύδοντας εκείνους που θεωρούσαν τον βιγκανισμό μια πρόσκαιρη μόδα. Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν «παίκτες» του κλάδου, οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται πλέον σφαιρικά και αλληλένδετα, τον αντίκτυπο τόσο στο σώμα, όσο και στο περιβάλλον, στα ζώα και τον πλανήτη.

Για να συμβαδίσουν με την «έκρηξη» αυτή, οι εταιρείες παγκοσμίως ενσωματώνουν τις νέες τάσεις και λανσάρουν νέα vegan προϊόντα και eco-friendly συσκευασίες, τα οποία επικοινωνούν ολιστικά, προσαρμοζόμενες στα βιώσιμα, «καθαρά», cruelty free και ηθικά προτάγματα του κινήματος.

ACCELERATORS ΤΗΣ ΤΑΣΗΣ, COVID-19 KAI #MENOUMESPITI
Στην Ελλάδα, μαζί με τις αμιγώς vegan εταρείες, αυξάνονται σταθερά και εκείνες που προβάλλουν τη vegan εκδοχή τους με επιλογές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, την υγεία και είναι φιλικές προς το περιβάλλον και τον πλανήτη. Αποδίδουν δε, εν μέρει, την αύξηση της προτίμησης για vegan επιλογές στην πανδημία, την κοινωνική αποστασιοποίηση και το e-commerce.

«Μια ολοένα αυξανόμενη μερίδα των καταναλωτών επιλέγει να μειώσει ή ακόμα και να αφαιρέσει εντελώς από τη διατροφή της ζωικής προέλευσης προϊόντα», σημειώνει η Κατερίνα Τσιρώνη, Brand Manager Dressings & Beverages, Hellmann’s. Επιπλέον, «μεγάλο ποσοστό καταναλωτών μαγείρεψε περισσότερο στο σπίτι του, πειραματίστηκε με νέα προϊόντα, ίσως ακόμα και να άλλαξε διατροφικές συνήθειες», προσθέτει ο Μανώλης Σερφιώτης, Senior Commercial Manager MBB, Arla Foods, αναφέροντας ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε και η κατακόρυφη άνοδος των αγορών μέσω των e-shops.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ «ΑΥΓΗ» ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ
Από την πλευρά της, η Ελευθερία Μητακάκη, Partner, Value For Life Foods SA, παρατηρεί ότι το κοινό, όχι μόνο περιορίζει ένοχα συστατικά (free from) από το διαιτολόγιο του, αλλά, κυρίως, ψάχνει προϊόντα με ευεργετικά συστατικά. Τον ρόλο των επιχειρήσεων στην επίλυση ορισμένων από τις πιο πιεστικές κοινωνικές, περιβαλλοντικές και διακυβερνητικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος, προβάλλει ο Ιωσήφ Κουτσουλίνης, Head of Marketing, Wella Hellas.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Αργίνη Βαλλή, Αveda Consumer Marketing Manager, παρατηρεί ότι «η πλειοψηφία του κόσμου πιστεύει ότι, με τις διαθέσιμες τεχνολογίες και μέσα, όλα είναι δυνατά και, έτσι, απαιτεί υψηλή απόδοση, αξίες και βιωσιμότητα από τα brands όχι μόνο ομορφιάς, αλλά και μόδας, οικιακού καθαρισμού και των αυτοκινήτων». Γίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρο, σταδιακά, ότι «ο βιγκανισμός δεν αποτελεί μόνο τρόπο διατροφής, αλλά τρόπο ζωής», λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Ψωμιάδης, QueenMarket – Επίσημος Διανομέας Astonish και Winni’s.

SOCIAL MEDIA KAI DIGITAL ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
Για να επικοινωνήσουν τα οφέλη και τη χρηστική και ποιοτική υπεροχή των προϊόντων, τα brands επενδύουν στρατηγικά στο digital και τα social media με τον Ιωσήφ Κουτσουλίνη να τα τοποθετεί στις βασικές στρατηγικές επικοινωνίας της Wella μαζί με «την επιλογή influencers και την υποστήριξη οργανισμών με όραμα έναν περισσότερο βιώσιμο κόσμο». Με τα social media ξεκίνησε την επικοινωνιακή στρατηγική της και η QueenMarket, παράλληλα με παρουσιάσεις προϊόντων σε τηλεοπτικά κανάλια. Την ίδια τακτική ακολούθησαν και «Οι Γουμένισσες», με τη Μαρία Κοσματοπούλου, Εμπορική Διευθύντρια, Οι Γουμένισσες ΙΚΕ, να δηλώνει ότι «οι ενέργειες επικοινωνίας κινήθηκαν, κυρίως, στο e-marketing με προώθηση μέσω των social media, με συνεργασίες με food bloggers, e-mailing, καθώς και με μια σειρά digital activities σε συνεργασία με την αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος».

Όσο για τον Γιώργο Δουβίτσα, Εμπορικό Διευθυντή, Biosmart-Διανομέας Fry’s Family, αναφέρει ότι «το εταιρικό site, σε συσχετισμό με blogs, social media αλλά και “στοχευμένων εφαρμογών” θα είναι βασικά οχήματα επικοινωνίας και ενίσχυσης της “πιστότητας” των καταναλωτών». Τηλεοπτική και digital παρουσία, με την καμπάνια «Γένεσις», διαθέτει ήδη και η Value For Life Foods, ενώ ο Γιώργος Τσώνης, Τμήμα Πωλήσεων, Globaltailer, δηλώνει ότι «η στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια σε ψηφιακά Μέσα, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, με διαγωνισμούς, δωρεάν προϊόντα και εκπτώσεις σε επιλεγμένα σημεία πώλησης». Όσο για τη Hellmann’s «στόχος είναι να εμπλουτίσει την κατηγορία με νέες προτάσεις και να προτείνει στους καταναλωτές plant-based συνταγές και tips από το website και τα social media μας», σημειώνει η Κατερίνα Τσιρώνη.

TV, E-COMMERCE KAI ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ IN-STORE
Στο μεταξύ, στο λανσάρισμα e-shop θα προχωρήσει η Aveda, ώστε να ισχυροποιήσει την online παρουσία της, με μηνύματα για την cruelty free, vegan και βιώσιμη φιλοσοφία της. «Επιλέγουμε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας και προώθησης, οι οποίοι μπορεί να είναι περιοδικά, sites ή blog ευεξίας, influencers και συνέργειες με άλλες μάρκες ή εταιρείες που έχουν κοινή φιλοσοφία με εμάς», εξηγεί η Αργίνη Βαλλή. Στη δυναμική προώθηση νέων και υπαρχόντων προϊόντων επενδύει η Amvrosia Gourmet με τον Σταύρο Στυλιανίδη, Owner, Amvrosia Gourmet | Stilianidi P. & Co., να σημειώνει ότι «ο σχεδιασμός περιλαμβάνει in store προωθητικές ενέργειες, καταχωρίσεις σε έντυπα, παρουσία των προϊόντων σε τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής και digital υποστήριξη μέσα από τα social media.

Η Arla θα λανσάρει νέους κωδικούς στα παραδοσιακά κανάλια διανομής, αλλά και στο e-commerce. «Λόγω των περιστάσεων, κινηθήκαμε διακριτικά και με ευαισθησία, ως επί το πλείστον με online ενέργειες», σημειώνει ο Μανώλης Σερφιώτης. Σε προωθητικές ενέργειες στο κανάλι του super market εστιάζει, πρωτίστως, η Condito, με τη Μαρία Μωραΐτη, Marketing Director, Condito AEBE, να αναφέρει ότι, «η εταιρεία συνεργάζεται με το περιοδικό Greek Vegan Magazine, έχει παρουσία σε κλαδικά περιοδικά και ενεργή συμμετοχή σε vegan festivals και κλαδικές εκθέσεις, εντός και εκτός συνόρων». Για το λανσάρισμα του νέου brand, το 2021, σημείωσε ότι «θα ενταθεί η επένδυση σε ATL και ΒTL, θα δοθεί βαρύτητα στο digital marketing (microsite και new social media) σε συνεργασία και με food bloggers και influencers, ενώ προγραμματίζεται και διαφημιστική καμπάνια λανσαρίσματος».

«ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ»
«H δέσμευση της Hellmann’s είναι να βρίσκεται πάντα δίπλα στο καλό φαγητό και αυτό σημαίνει να προσφέρουμε σε όλους τους καταναλωτές μας λύσεις, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τις νέες διατροφικές τους συνήθειες. Με τη φετινή μας digital καμπάνια “Viva la vegan” και με αφορμή την ημέρα της Τσικνοπέμπτης θέλαμε να αναδείξουμε ακριβώς αυτήν την ανάγκη: Ό,τι και αν επιλέξεις να μαγειρέψεις, η Hellmann’s θα είναι δίπλα σου».
Κατερίνα Τσιρώνη, Brand Manager Dressings & Beverages, Ελαΐς-Unilever Hellas

«H ΠΡΟΩΘΗΣΗ “ΠΡΑΣΙΝΩΝ” ΛΥΣΕΩΝ, ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»
«Ο καταναλωτής ενημερώνεται και ψάχνει για νέα καινοτόμα και αποτελεσματικά προϊόντα, δίνοντας μία αυξανόμενη βαρύτητα στις συνέπειες που έχουν οι καταναλωτικές του επιλογές στο περιβάλλον. Η προώθηση “πράσινων” προϊόντων αποτελεί μονόδρομο για τις επιχειρήσεις, όπως, άλλωστε, ορίζεται και από τους παγκόσμιους στόχους για βιώσιμη ανάπτυξη που θεσπίστηκαν από τον ΟHE, με χρονοδιάγραμμα έως το 2030. Οφείλουμε, λοιπόν, να βρούμε άμεσα “πράσινες” λύσεις για τις καθημερινές μας επιλογές, οι οποίες θα επηρεάσουν εμάς, αλλά και τις επόμενες γενιές».
Καλλιόπη Παπαμιχαήλ, Χημικός Μηχανικός & CEO, Νείλο  – Δ. Παπαμιχαήλ & ΣΙΑ ΕΕ

«ΣΥΝΕΧΗΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΛΑΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕ»
«Το brand Starbucks είναι το έκτο πιο αναγνωρίσιμο brand παγκοσμίως, ανεξαρτήτως κλάδου, για το 2020, σύμφωνα με το Forbes, ενώ τα ροφήματα Starbucks είναι στην πρώτη θέση της κατηγορίας των έτοιμων ροφημάτων καφέ. Η συνεχής δέσμευση για καινοτομία και η διαρκής προσπάθεια για εξεύρεση νέων τρόπων απόλαυσης του καφέ είναι δύο από τις βασικές αρχές που οδηγούν τη συνολική μας φιλοσοφία».
Μανώλης Σερφιώτης, Senior Commercial Manager MBB, Arla Foods

«Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΝΙΩΘΕΙ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΑ ΤΗΝ αΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ»
«Σημαντική στην επικοινωνία μας είναι η αναφορά στα συστατικά μας, τα οποία επιλέγονται με βάση κριτήρια καλής ποιότητας πρωτεϊνών, φυτικών ινών, ευεργετικών ελαιών, αντιοξειδωτικών ουσιών και άλλων βιοενεργών συστατικών, ώστε να χαρίζουν υγεία και να θωρακίζουν τον οργανισμό. Ο καταναλωτής νιώθει όλο και πιο έντονα την ανάγκη για σχέσεις εμπιστοσύνης. Tο DNA του brand Real & Honest, ανταποκρίνεται σε αυτήν την ανάγκη αληθινά και ειλικρινά».
Ελευθερία Μητακάκη, Partner, Value For Life Foods SA

«ΕΣΤΙΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΑΣ»
«Δεδομένου πως η vegan αγορά είναι μεν αναπτυσσόμενη, αλλά, προς το παρόν, κατέχει μικρό ποσοστό της αγοράς, θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στην ποιότητα και την εξειδικευμένη χρήση που προσφέρουν τα προϊόντα μας, τονίζοντας, παράλληλα, τη vegan σύνθεση και τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις. Παράλληλα, είμαστε υπερήφανοι, καθώς το προϊόν μας “Astonish Specialist Κρέμα Καθαρισμού” κατέκτησε πρόσφατα Πλατινένιο και Χρυσό βραβείο στα Ελληνικά Vegan Awards».
Γιώργος Ψωμιάδης, QueenMarket, Επίσημος διανομέας καθαριστικών Astonish και Winni’s

«ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ»
«Ακολουθώντας τις νέες τάσεις, προσπαθούμε να καλύπτουμε πάντα τις ανάγκες των παραδοσιακών πελατών μας, αλλά, ταυτόχρονα, να προσαρμοζόμαστε και στις νέες ανάγκες που δημιουργεί ο υγιεινός τρόπος ζωής. Η επικοινωνία μας περιλαμβάνει τόσο την έντυπη, όσο και την online παρουσία σε Μέσα, τα οποία ασχολούνται κυρίως με τη vegetarian και vegan διατροφή, καθώς και τα οφέλη τους, όπου και είναι επικεντρωμένη η παραγωγή μας από το 1994».
Σταύρος Στυλιανίδης, Owner, Amvrosia Gourmet, Stilianidi P. & Co.

«ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ MOMENTUM ΜΑΣ»
«H Aveda γεννήθηκε cruelty free και, από την πρώτη ημέρα ίδρυσής της, ήταν vegetarian, με αποστολή να νοιάζεται τον κόσμο, όπου ζούμε, από τα προϊόντα που παρασκευάζουμε μέχρι τους τρόπους με τους οποίους ανταποδίδουμε στην κοινωνία. Από την πλούσια ιστορία περιβαλλοντικής ευθύνης των τελευταίων δεκαετιών είναι ξεκάθαρο ότι δεν στραφήκαμε τώρα προς τα εκεί, αλλά τώρα είναι το momentum μας. Φέτος, στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε περισσότερα από δύο εκατ. δολάρια για την προστασία και παροχή καθαρού νερού σε κοινότητες της Ινδίας, του Νεπάλ, της Μαδαγασκάρης και της Αιθιοπίας».
Αργίνη Βαλλή, Αveda Consumer Marketing Manager

«ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»
«Η γεύση είναι μια από τις πέντε αισθήσεις μας, που επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Όταν οι γεύσεις μας είναι ενδιαφέρουσες, γεμάτες εκπλήξεις και ποικιλία, τότε, όχι απλά μας χορταίνουν, αλλά μας γεμίζουν και χαρά, καλύπτοντας, ταυτόχρονα, τη “συναισθηματική πείνα” μας. Το νέο μας brand, Condito The Green Line, είναι απόλυτα εναρμονισμένο με μια ακόμη βασική μας αρχή, που είναι ο σεβασμός απέναντι στα ζώα και το περιβάλλον».
Μαρία Μωραΐτη, Marketing Director, Condito AEBE

«Ο ΒΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ»
«Με βάσει τα στοιχεία της αγοράς, ο βιγκανισμός ήρθε για να μείνει. Η κατηγορία είναι πολύ δυναμική, γιατί ο καταναλωτής πια καταλαβαίνει πόσο σημαντική είναι η προστασία του περιβάλλοντος και πόσο μας επηρεάζει. Η κατανάλωση κρέατος θα μειώνεται σταδιακά στο μέλλον και νέα προϊόντα φυτικής προέλευσης θα έρθουν να αντικαταστήσουν αυτήν την τάση».
Γιώργος Τσώνης, Τμήμα Πωλήσεων, Globaltailer

«ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΙΟ ΒΙΩΣΙΜΟ ΚΟΣΜΟ»
«Ενισχύοντας περαιτέρω το προφίλ οικολογικής συνείδησής της, η weDo/ Professional συνεργάζεται με την Plastic Bank για την απομάκρυνση των πλαστικών από το περιβάλλον. Επιδιώκει, έτσι, να επεκτείνει τον αντίκτυπό της στην προστασία του περιβάλλοντος πέρα από τα προϊόντα που αναπτύσσει, και να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την επίτευξη της αποστολής της για συλλογική δράση με στόχο έναν πιο βιώσιμο κόσμο».
Ιωσήφ Κουτσουλίνης, Head of Marketing, Wella Hellas

«ΣΧΕΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ»
«Τα προϊόντα μας είναι φτιαγμένα, ώστε οι άνθρωποι που θέλουν να μειώσουν ή να εξαλείψουν το κρέας από τη διατροφή τους να έχουν μία εύκολη και νόστιμη εναλλακτική λύση. Η φιλοσοφία μας με τον καταναλωτή είναι σχέση με όρους ποιότητας και υπευθυνότητας. Ενεργούμε, ώστε ο καταναλωτής να νιώθει ότι τον σεβόμαστε, τον νοιαζόμαστε, τον προσέχουμε».
Γιώργος Δουβίτσας, Εμπορικός Διευθυντής, Biosmart – Διανομέας Fry’s Family

«ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΖΩΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ»
«Προσαρμόζουμε συνεχώς συνταγές της διεθνούς σκηνής, σε μεσογειακό γευστικό προφίλ όπως προσφάτως “pesto με φρέσκο βασιλικό”, ενώ αναπτύσσουμε προϊόντα vegan, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά για όσους ακολουθούν έναν εναλλακτικό τρόπο διατροφής. Τέλος, μελετάμε μια νέα σειρά προϊόντων plant based με σκοπό να απαντήσουμε δυναμικά στις ανάγκες των καταναλωτών για προϊόντα χωρίς ζωικά πρόσθετα».
Μαρία Κοσματοπούλου, Εμπορική Διευθύντρια, Οι Γουμένισσες ΙΚΕ

LOOKING FORWARD: GLOBAL TOP TRENDS  ΙΝ 2021

  • Carbon labeling: Στη λογική της αναγραφής της θερμιδικής αξίας των τροφίμων στις συσκευασίες, η νέα τάση θέλει την αναγραφή πληροφοριών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προϊόντος, όπως των εκπομπών CΟ2. (Πηγή: Forbes)
  • Μετά το vegan κοτόπουλο, έρχεται το vegan… ψάρι: Ήδη στις ΗΠΑ κυκλοφορούν υποκατάστατα ψαριού, όπως ο vegan τόνος και άλλα θαλασσινά. (Πηγή: CrewCare)
  • Regenerative agriculture: Στο πλαίσιο του αιτήματος για θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η αναγεννητική γεωργία χρησιμοποιεί τεχνικές που εμπλουτίζουν το έδαφος, αντί να το αποδυναμώνουν, όπως η εναλλαγή καλλιεργειών που βοηθά τη βιωσιμότητα του καλλιεργήσιμου εδάφους. (Πηγή: Forbes)
  • Waterless beauty: Στο πλαίσιο της προσπάθειας αποφυγής της άσκοπης κατανάλωσης νερού και μείωσης του πλαστικού, οι εταιρείες επενδύουν περαιτέρω σε προϊόντα ομορφιάς σε συμπαγή, μη υδαρή μορφή. (Πηγή: Vegconomist.com)
  • Homecare με πηγή τη φύση: Η αύξηση των ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια των συστατικών στα προϊόντα οικιακής χρήσης οδηγεί τις εταιρείες να υιοθετήσουν περισσότερες εναλλακτικές «πράσινες» συνθέσεις εμπνευσμένες από τη φύση. (Πηγή: Mintel)