Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ομόφωνα καταδίκασαν τα $165 εκατομύρια που πρόκειται να δώσει η A.I.G. (American International Group) ως μπόνους σε κάποια από τα στελέχη της – χρήματα που προέρχονται από τους αμερικάνους φορολογούμενους πολίτες. Κι αυτό γιατί πρόσφατα η A.I.G. έλαβε $170 δισεκατομύρια από το Αμερικάνικο Υπουργείο Οικονομικών και από την Ομοσπονδιακή/Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προκειμένου να «ξελασπώσει». Το σχέδιο των μπόνους, το οποίο δημιουργήθηκε για τη μονάδα χρηματοοικονομικών προϊόντων της A.I.G. πριν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρέμβει, προβλέπει την παροχή $220 εκατομυρίων για τη μισθολογική διατήρηση 400 υπαλλήλων για το 2008 (δηλαδή να μην επωμισθούν μείωση στο μισθό τους οι υπαλληλοι της εταιρείας). Περίπου $55 εκατομύρια δόθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και τα υπόλοιπα $165 πληρώθηκαν το Μάρτιο. Τα μπόνους για τους 400 υπαλλήλους κυμαίνονται απο $1.000 εώς και $6,5 εκατομύρια. Εφτά από τα στελέχη της μονάδας χρηματοικονομικών προϊόντων επρόκειται να λάβουν μπόνους του ύψους των $3 εκατομυρίων. Το σχέδιο μισθολογικής διατήρησης απαιτεί ακόμη $230 εκατομύρια σε μπόνους για το 2009, τα οποία επρόκειται να πληρωθούν έως το Μάρτιο του 2010. Συνδυασμένα με τα μπόνους του 2008, θα φέρουν το τελικό ποσό για το σχέδιο μισθολογικής διατήρησης για τα στελέχη της μονάδας χρηματοοικονομικών προϊόντων στα $450 εκατομύρια. Αλλά σε απάντηση στις πιέσεις από τον αμερικανό Υπουργό Οικονομικών Timothy F. Geithner, η A.I.G. συμφώνησε να μειώσει τα μπόνους του 2009 για τη μονάδα χρηματοοικονομικών προϊόντων κατά 30%.

Μόλις μαθεύτηκαν τα νέα για τα μπόνους στις αρχές Μαρτίου, προκάλεσαν κατάπληξη στη διοίκηση του Obama, τόσο που ο Geithner δήλωσε στην εταιρεία ότι είναι απαράδεκτα και απαίτησε την επαναδιαπρπαγμάτευσή τους. Αλλά η αλήθεια είναι ότι τα μπόνους θα δοθούν, διότι οι δικηγόροι δήλωσαν ότι η εταιρεία δεσμεύεται με συμβόλαια να τα πληρώσει. «Είμαστε μια χώρα δικαίου και υπαρχουν συμβόλαια. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ακυρώνει συμβόλαια. Κάθε δυνατό νόμιμο βήμα για τη μείωση αυτών των μπόνους θα παρθεί από τον Υπουργό Οικονομικών Geithner και το  Fed», δήλωσε ο δήλωσε ο Lawrence H. Summers, ο Οικονομικός Σύμβουλος (Chief Economic Adviser) του Προέδρου Obama. Η A.I.G., το 80% της οποίας ανήκει πια στην κυβέρνηση, υπερασπίστηκε τα μπόνους, ισχυριζόμενη ότι είχαν υποσχεθεί το περασμένο έτος, πριν από την κρίση, και δεν μπορούν νομικά να καταργηθούν. Σε ένα γράμμα του στον Geithner, ο Edward M. Liddy, ο διορισμένος από την κυβέρνηση Πρόεδρος της A.I.G., είπε ότι κάποια από τα μπόνους ήταν απαραίτητα για τη διατήρηση των πιο ικανών στελεχών. «Δεν μπορούμε να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε τα λαμπρότερα ταλέντα για τη διοίκηση της εταιρείας, εάν οι υπάλληλοί της πιστεύουν ότι η αμοιβή τους υπόκειται συνεχώς και αυθαιρέτως από το Αμερικάνικο Υπουργείο Οικονομικών», έγραψε στον Mr. Geithner.

Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama, ορκίστηκε να προσπαθήσει να σταματήσει τον τρεκλίζοντα γίγαντα των ασφαλειών να πληρώσει τα εκατομύρια των δολαρίων για μπόνους στα στελέχη του. Και αυτό γιατί εάν αυτό τελικά συμβεί θα περιπλέξει αρκετά τα σχέδια του Obama για την ανάκαμψη της οικονομίας, προκαλώντας πολύ μεγαλύτερες αντιδράσεις στους κύκλους της Wall Street. Με πολύ δυνατά λόγια ο Obama μίλησε στο Λευκό Οίκο προς τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, αποκαλώντας την A.I.G.: «…μια εταιρεία που βρίσκεται σε οικονομική δυσχέρεια εξ αιτίας απροσεξιών και απληστίας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι  δύσκολο να καταλάβουμε πως οι έμποροι παραγώγων στην A.I.G. εγγυήθηκαν μπόνους, πόσο μάλλον $165 εκατομύρια σε έξτρα μισθούς. Πώς μπορούν να δικαιολογήσουν αυτό το αίσχος στους φορολογούμενους πολίτες που είναι αυτοί που κρατούν την εταιρεία στην επιφάνεια;», ήταν τα λόγια του Προέδρου. Κατά τα λεγόμενα αξιωματούχων του Λευκού Οίκου δε θα πάνε την A.I.G. στα δικαστήρια για να τη σταματήσουν από το να πληρώσει τα μπόνους. Αυτό που θα κάνουν στο Υπουργείο Οικονομικών είναι ό,τι περνάει από το χέρι τους να μη δοθούν τα μπόνους, αν και η εταιρεία δεσμεύεται με συμβόλαια προς τα στελέχη της (δηλαδή, αν τα δώσουν θα τους κάνουν ντα; Δεν καταλαβαίνω, συγχωρήστε με). Βέβαια, το Αμερικάνικο Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εξετάσει τις νομικές επιλογές του και έχει καταλήξει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να σταματήσει τις πληρωμές (καλά είπα εγώ, ντα θα τους κάνουν).
Κατά τον Obama υπάρχουν μικρές εταιρείες που παλεύουν με νύχια και με δόντια για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, χωρίς τη βοήθεια της αμερικάνικης κυβέρνησης να τις ξελασπώνει με την παροχή πολλών δισεκατομυρίων (ήμαρτον, μεγάλο θέμα το κάναμε για $170 δισεκατομυριάκια που πήρε η A.I.G.. Τι είναι; Μόνο το ΑΕΠ καμιά δεκαριά χωρών… σε σύνολο).

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Obama αποφάσισε να «μαλώσει» την A.I.G. για να κατευνάσει το μένος των φορολογουμένων, της Wall Street και του Κονγκρέσσου. Κι αυτό γιατί σκοπεύει να ζητήσει την έγκριση του τελευταίου για περισσότερα πακέτα για ξελασπώματα, τα οποία θα σταθεροποιήσουν το αμερικάνικο (και συνεπώς το παγκόσμιο) χρηματοπιστωτικό σύστημα. (Λέω τώρα εγώ, μήπως να φέρουμε τον Obama και προς τα μέρη μας, μπας και βάλει τις φωνές και μας βάλει σε μια τάξη;… Καλά, μη φωνάζετε, μια πρόταση έκανα…)