Η πρόσφατη έρευνα της WARC για την τηλεοπτική διαφήμιση προσφέρει χρήσιμα insights, κάποια από τα οποία προκαλούν – ας πούμε - έκπληξη.

Όπως το γεγονός ότι η παγκόσμια διαφημιστική δαπάνη στην τηλεόραση μειώθηκε μόλις κατά 0,9% σε βάθος δεκαετίας, παρά τις συνέπειες της κρίσης, αλλά και της αλματώδους διείσδυσης των digital media. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η τηλεόραση απορροφά σχεδόν τα δύο τρίτα της δαπάνης media στις υψηλού προϋπολογισμού, επιτυχημένες διαφημιστικές καμπάνιες. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη στη σειρά Global Ad Trends που εγκαινιάζει η εταιρεία, η οποία αναδεικνύει μία λιγότερο γνωστή παράμετρο όσον αφορά στη συμμετοχή της τηλεόρασης στη συνολική διαφημιστική δαπάνη.

Τα βασικότερα συμπεράσματα της έρευνας της WARC δημοσιεύονται σε σχετικό ρεπορτάζ που ετοιμάσαμε στο σημερινό τεύχος. Ωστόσο οι «εκπλήξεις» για την τηλεόραση συνεχίζονται. Σύμφωνα με την Laura Kell, Executive Director της OMD EMEA, η οποία συμμετείχε ως keynote speaker στο πρόσφατο TV & Video Conference, οι συνθήκες είναι διαφορετικές, κυρίως όσον αφορά στη χρήση του digital. Η Kell τόνισε ότι, όπως πάντα, όλα ξεκινούν από τη δημιουργία περιεχομένου.

Με αυτά τα δεδομένα, μοιράστηκε με τους συνέδρους κάποιους βασικούς κανόνες που ήταν και παραμένουν απαράβατοι: Η τηλεόραση εξακολουθεί να ηγείται ως προς την αποτελεσματικότητα, το εύρος του reach οδηγεί την κερδοφορία, ενώ TV και digital έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν λειτουργούν συνεργατικά. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η τηλεόραση διατηρεί τον πρωταγωνιστικό της ρόλο, με κάποιες βασικές προϋποθέσεις, ότι π.χ. πρέπει να συμπορεύεται στρατηγικά με το digital.

Για το TV & Video Conference 2017 ετοιμάσαμε αναλυτικό ρεπορτάζ στο σημερινό τεύχος, όπου ως βασικό συμπέρασμα αναδεικνύεται το γεγονός ότι με τις νέες τάσεις στην παραγωγή και κατανάλωση οπτικοακουστικού περιεχομένου να αμφισβητούν το status quo του μιντιακού οικοσυστήματος, παραδοσιακά και ψηφιακά κανάλια, publishers, agencies και διαφημιζόμενοι επαναπροσδιορίζονται και ανασυντάσσονται σε πολλαπλές κατευθύνσεις. Και από εδώ ξεκινούν οι μεγάλες προκλήσεις για όλους.