Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, η αναγνώριση και διάκριση επιχειρήσεων που κατορθώνουν όχι μόνο να «αντιστέκονται» στην κρίση, αλλά και να πρωτοστατούν στις εξελίξεις του ελληνικού επιχειρείν, αποτελεί σίγουρα όχι μόνο ηθική επιβράβευση, αλλά και τονωτική ένεση τόσο για τις ίδιες, όσο και για το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, προκειμένου να συνεχίσει το δύσκολο έργο του.

Επιλογή 51 ηγετών από 27.000 επιχειρήσεις
Η Icap Group, η μοναδική εταιρεία αναγνωρισμένη ως Rating Agency από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος, ανέλαβε την πρωτοβουλία να επιβραβεύσει τις εταιρείες και τους ομίλους-ηγέτες που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για το ελληνικό επιχειρείν, καθώς ξεχώρισαν ως οι «True Leaders» της ελληνικής οικονομίας για το 2010, βάσει τεσσάρων σημαντικών μετρήσιμων κριτηρίων: να συμπεριλαμβάνονται στις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες ή στους 200 πιο κερδοφόρους ομίλους για το 2010, με βάση τα στοιχεία της έκδοσης της Ιcap Business Leaders in Greece, να συγκαταλέγονται στις 500 εταιρείες ή τους 200 ομίλους με τον μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού και να έχουν αυξήσει το προσωπικό τους με βάση τα στοιχεία της έκδοσης της Ιcap Leading Employers in Greece 2011, να βρίσκονται στις 10 κορυφαίες θέσεις του κλάδου τους με βάση τον τζίρο τους και να έχουν υψηλό rating πιστοληπτικής ικανότητας.

Μέσα από ένα σύνολο 27.000 επιχειρήσεων, μόνον 25 εταιρείες και 26 όμιλοι κατάφεραν να αντεπεξέλθουν και να διακριθούν απαντώντας ταυτόχρονα στα παραπάνω κριτήρια.

Οι εταιρείες που βραβεύθηκαν είναι οι Αθηναϊκή Στρωματοποιία, Άκτωρ, Allianz Eλλάς, Αλουμίνιον, Αλουμύλ, Α-Β Βασιλόπουλος, Αττικές Διαδρομές, Berson- Aφοί Σαραφίδη, BIANEΞ, Bic Βιολέξ, Βιοϊατρική, Cosmote, Δίας Ιχθυοκαλλιέργείες, Εθνική Τράπεζα, ΕΛΒΑΛ, ΕΛΓΕΚΑ, Ελληνικά Καλώδια, Ελληνικά Λατομεία, ELPEN, Eurodrip, Ευρωπαϊκή Πίστη, G4S Cash Solutions, Groupama Φοίνιξ, Ηouse Market, Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεως Βίκος, Ιντραλότ, Jumbo, ΚΑΕ, Κρέατα Αττικής Βουδούρης – Κώνστας, Λαρσινός, Mamidoil, Mασούτης, ΜΕΓΑ, Μετρό, Μότορ Οϊλ, Olympic-Avis, Πλαίσιο Computers, Πλαστικά Κρήτης, Πυραμίς Μεταλλουργία, Σελόντα, ΣΙΔΕΝΟΡ, Σκλαβενίτης, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τιτάν, Τυράς, Υγεία, ΦΑΜΑΡ, ΦΑΡΜΑΤΕΝ, Φλωρίδης και Χαΐτογλου.


Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα
Τον κομβικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο ιδιωτικός τομέας στην πορεία της «αναστήλωσης» της ελληνικής οικονομίας, ανέδειξαν στις ομιλίες τους τα υψηλόβαθμα στελέχη των θεσμικών φορέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση βράβευσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, παρουσία 320 στελεχών της ελληνικής αγοράς.

Σε γενικές γραμμές, τονίστηκαν οι «αρετές» που πρέπει να διαθέτει η σύγχρονη επιχείρηση προκειμένου όχι μόνο να «επιβιώσει» αλλά και να πρωταγωνιστήσει στο σύγχρονο περιβάλλον, όπως προσαρμοστικότητα, καινοτόμο πνεύμα, οργάνωση και δημιουργικότητα, ενώ παράλληλα εκφράστηκε η ανάγκη η πολιτική ηγεσία να «παραδειγματιστεί» από τους True Leaders προκειμένου να υιοθετήσει μέτρα και πολιτικές που ευνοούν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Τα βραβεία απένειμαν μετά από χαιρετισμό που απηύθυναν οι Μανώλης Πατεράκης, Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Πρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος της ΕΣΕΕ και Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Icap Group.

Τη βραδιά παρουσίασε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης, ο οποίος στον χαιρετισμό του, μίλησε για μία Ελλάδα δύο ταχυτήτων αναφερόμενος στο ότι η εκδήλωση True Leaders επιβραβεύει τους πρωταγωνιστές μίας Ελλάδας που αγωνίζεται, αντιστέκεται και αναπτύσσεται.

Ο Ειδικός Γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Μανώλης Πατεράκης, χαιρέτησε την πρωτοβουλία της Icap Group ως έναν θεσμό που ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα εξηγώντας ότι θεωρεί σημαντικό τον θεσμό επιβράβευσης των υγιών εταιρειών, λόγο για τον οποίο τον έθεσε και το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας υπό την Αιγίδα του.

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι μόνο η ιδιωτική οικονομία μπορεί να προσφέρει τις νέες θέσεις εργασίας, τις καινοτόμες επενδύσεις και το νέο εξωστρεφές και ανταγωνιστικό μοντέλο ανάπτυξης που χρειάζεται ο τόπος μας.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που διαθέτει τις κατ’ εξοχήν αρετές που απαιτούνται για να ξανασταθεί ο τόπος στα πόδια του: προσαρμοστικότητα, καινοτόμο πνεύμα, οργάνωση και δημιουργικότητα και σε αυτόν βρίσκονται όσοι δουλεύουν με γνώση και τόλμη και μπορούν να ξανακάνουν την Ελλάδα «success story».

Μήνυμα αισιοδοξίας σε δύσκολους καιρούς
Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι το παράδειγμα των εταιρειών και ομίλων True Leaders, αποτελεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε δύσκολους καιρούς το οποίο οφείλει να κινητοποιήσει κατ’ αρχήν τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, προς την κατεύθυνση μέτρων και πολιτικών που ευνοούν την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Επεσήμανε, επιπλέον, ότι οι επιχειρήσεις έχουν τις δυνάμεις και τη θέληση να πρωταγωνιστήσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ το μόνο που ζητούν είναι ένα βιώσιμο και ορθολογικό περιβάλλον με ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα, λιγότερη γραφειοκρατία και επέμβαση του κράτους στην οικονομία, καθώς και κίνητρα για καινοτομία, απασχόληση και δημιουργία.

Ο Βασίλης Κορκίδης με τη σειρά του συνεχάρη τους «Πραγματικούς Ήρωες» όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε τις εταιρείες και τους ομίλους True Leaders και μίλησε για την υποχρέωση αναζήτησης νέων τρόπων επιχειρηματικής δραστηριοποίησης και διαμόρφωσης των όρων εκείνων, βάσει των οποίων, θα οργανωθεί η ελληνική αγορά μετά από την κρίση. Προσέθεσε δε ότι η ελληνική μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα θα πρέπει να είναι ο κόμβος αυτής της προσπάθειας και είναι υποχρέωση των αρμοδίων να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό για την ελληνική επιχειρηματικότητα, η οποία έχει επανειλημμένως επιδείξει οικονομικό και κοινωνικό πατριωτισμό.

Τέλος, ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ICAP δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σίγουρα η σημερινή δεν είναι η μόνη βράβευση στην ελληνική αγορά και προφανώς συστρατεύομαστε με άλλους καταξιωμένους θεσμούς, που συμβάλλουν στην ενθάρρυνση υγιών και αποτελεσματικών επιχειρηματικών συμπεριφορών. Όμως η Icap ως η μοναδική αναγνωρισμένη θεσμικά εταιρεία (από την ΕΚΤ, την ΤτΕ και την ESMA) είχε ως μόνη επιλογή μία ανάδειξη βασισμένη σε έγκυρη επιχειρηματική πληροφόρηση και αντικειμενικά κριτήρια.

Συνεπώς ξεκινώντας από 27.000 εταιρείες και ομίλους που δημοσίευσαν ισολογισμό το 2010, καταλήξαμε μόνο σε 25 εταιρείες και 26 ομίλους που πληρούσαν ταυτόχρονα αυτά τα τέσσερα αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια. Εύχομαι τα επόμενα χρόνια αφενός η Ελλάδα μας και η οικονομία της να μπουν σε τροχιά ανάπτυξης, αφετέρου όλο και περισσότερες εταιρείες να πληρούν το σύνολο των κριτηρίων μας, ώστε να τις βραβεύσουμε ως True Leaders». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεσμός αλλά και η εκδήλωση, τέθηκαν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.


Οι True Leaders 2010 (Αλφαβητική κατάταξη)
Αθηναϊκή Στρωματοποιία (Media Strom)
Άκτωρ, όμιλος εταιρειών
Allianz Ελλάς Aσφαλιστική
Αλουμίνιον
Αλουμύλ
Άλφα-Βήτα Βασιλόπουλος, όμιλος εταιρειών
Αττικές Διαδρομέν
Berson Αφοί Κ. Σαραφίδη, όμιλος εταιρειών
Βιανέξ, όμιλος εταιρειών
Bic Βιολέξ
Βιοϊατρική
Cosmote Κινητές Τηλεπικοινωνίες
Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, όμιλος εταιρειών
Διεθνής Αθλητική
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, όμιλος εταιρειών
ΕΛΒΑΛ Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου, όμιλος εταιρειών
ΕΛΓΕΚΑ, όμιλος εταιρειών
Ελληνικά Καλώδια, όμιλος εταιρειών
Ελληνικά Λατομεία
ELPEN Φαρμακευτική Βιομηχανία
Eurodrip, όμιλος εταιρειών
Ευρωπαϊκή Πίστη, όμιλος εταιρειών
G4S Cash Solutions
Groupama Φοίνιξ Ελληνική Ασφαλιστική
House Market (IKEA)
Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων «Βίκος»
Ιντραλότ, όμιλος εταιρειών
Jumbo, όμιλος εταιρειών
Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών, όμιλος εταιρειών
Κρέατα Αττικής Βουδούρης-Κώνστας
Λαρσινός
Mamidoil Jetoil Αττικής
Μασούτης Δ., Σουπερμάρκετ
ΜΕΓΑ Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής
Μετρό
Μότορ Όιλ (Ελλάς) Διυλιστήρια Κορίνθου, όμιλος εταιρειών
Olympic-Avis
Πλαίσιο Computers
Πλαστικά Κρήτης, όμιλος εταιρειών
Πυραμίς Μεταλλουργία, όμιλος εταιρειών
Σελόντα Ιχθυοτροφεία, όμιλος εταιρειών
ΣΙΔΕΝΟΡ, όμιλος εταιρειών
Σκλαβενίτης, Ι. & Σ.
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Τραπεζική
Τιτάν Τσιμέντων, όμιλος εταιρειών
Τυράς, όμιλος εταιρειών
Υγεία Διαγνωστικό & Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών
Φαμάρ
ΦΑΡΜΑΤΕΝ
Φλωρίδης
Χαΐτογλου Αφοί, όμιλος εταιρειών