Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια γενική στροφή του κοινού στην υγιεινή διατροφή, καθώς οι ειδικοί τονίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες των τροφών για την διατήρηση και αποκατάσταση της υγείας μας, αλλά και την αποφυγή ή αντιμετώπιση ασθενειών. Στο πλαίσιο αυτό, με σύνθημα τη γνωστή ρήση του Ιπποκράτη «η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου», η ολοκληρωμένη πανελλαδική καμπάνια «τροφός», έρχεται να ενημερώσει για την σημασία της διατροφής στην πρόληψη κι αντιμετώπιση του καρκίνου, μιας ασθένειας που έχει συνδεθεί με το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Η καμπάνια διοργανώνεται από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι., και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στόχος είναι η παροχή κατάλληλων κατευθύνσεων και απαντήσεων, παρέχοντας τεκμηριωμένη ενημέρωση από επίσημες πηγές, όπως έρευνες και αποδεδειγμένα στοιχεία. Την πρωτοβουλία εμπνεύστηκε η Μυρτώ Σκοτίδα, μέλος ΔΣ ΚΕΦΙ, αναφέροντας σχετικά ότι «έχοντας διαπιστώσει πόσο η διατροφή μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση της θεραπείας, αλλά και το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει στην πρόληψη, υποσχέθηκα στον εαυτό μου να διοργανώσω την εκστρατεία αυτή μόλις μπορέσω και σήμερα αυτή η υπόσχεση έχει γίνει πραγματικότητα.

Με την εκστρατεία αυτή θέλω να μάθουν όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας πώς μπορούν να υιοθετήσουν τη σωστή διατροφή για να είναι υγιείς, πώς άλλοι καρκινοπαθείς μπορούν μέσα από τη διατροφή να αποκτήσουν άλλο ένα όπλο που μπορεί να συμπληρώσει και να βοηθήσει τη θεραπεία».

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα ενημέρωσης για το 2013 περιλάμβανε διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων σε ογκολογικές κλινικές, συλλόγους καρκινοπαθών, φαρμακεία, προώθηση άρθρων με στοιχεία από έρευνες που αποδεικνύουν τις αντικαρκινικές ιδιότητες πολλών τροφών, αποστολή ενημερωτικού υλικού σε ιατρούς, λειτουργία forum και προβολή της εκστρατείας στα ΜΜΕ. Βασικό εργαλείο ενημέρωσης αποτελεί και το site της, www.trophos.gr. Οι επισκέπτες της σελίδας μπορούν να διαβάσουν για την καμπάνια και για έρευνες σχετικά με τη διατροφή και τον καρκίνο, να ξεφυλλίσουν το «τροφολεξικό» και να βρουν απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις. Η ιστοσελίδα φιλοξενεί και forum, όπου οι επισκέπτες μπορούν να θέσουν ερωτήματα στους διατροφολόγους που μετέχουν στην καμπάνια.

Χορηγοί και Υποστηρικτές
Σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία της καμπάνιας του Κ.Ε.Φ.Ι. αποτελεί η χορηγική συμβολή και υποστήριξη μεγάλων εταιρειών και επαγγελματιών του ιατρικού κλάδου και της διατροφής, γι’ αυτό και η «τροφός» υποδέχεται θερμά κάθε τέτοια πρόταση. Το 2013 κύριος χορηγός της καμπάνιας ήταν η Agrino. Άλλοι χορηγοί ήταν οι Genesis Pharma, Novartis Oncology, Nestle Fitness, Βερόπουλος, Έψα λάϊτ και Melissa ολικής αλέσεως. Η εκστρατεία «τροφός» υποστηρίζεται από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διατροφικής Ιατρικής και την MedNutrition.

Αgrino: Δύναμη ζωής η σωστή διατροφή
«Η Agrino επέλεξε να στηρίξει την εκστρατεία “τροφός”, καθώς έτσι δίνεται μία μοναδική ευκαιρία να συνεισφέρει στη διάδοση του μηνύματος, ότι η διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, μίας ασθένειας που επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας. Γι’ αυτό στην Agrino, μία εταιρεία παραγωγής δύο πολύτιμων ομάδων τροφίμων, του ρυζιού και του οσπρίου, στεκόμαστε δίπλα και πορευόμαστε μαζί με αυτή την προσπάθεια», δήλωσε σχετικά ο Άγης Πιστιόλας, Marketing & Exports Director της εταιρείας. Αντίστοιχα ο Τάκης Φύσσας, Τεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου ανέφερε ότι «εγώ και όλη η Εθνική ομάδα βρισκόμαστε δίπλα σας. Γνωρίζοντας ότι οι αντιξοότητες στη ζωή είναι αυτές που δημιουργούν ανθρώπους, εσείς είστε ανάμεσα σε αυτά τα δημιουργήματα».