Η ανάπτυξη των 50 μεγαλύτερων σε παγκόσμιο επίπεδο εταιρειών PR –που αντιστοιχούν στο 80% των συνολικών εσόδων της παγκόσμιας βιομηχανίας- μειώθηκε στο μισό σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο (από 8% σε 4 %). Τα παραπάνω στοιχεία, σύμφωνα με το PRWeek, θαμπώνουν λιγάκι την επικρατούσα αντίληψη που θέλει τις υπηρεσίες Δημοσίων Σχέσεων να διανύουν μια χρυσή εποχή και τη βιομηχανία να αναδεικνύεται σε κυρίαρχη δύναμη στο χώρο της επικοινωνίας.

Μπορεί για τη μικρή, ταλαιπωρημένη Ελλάδα φράσεις όπως «χρυσή εποχή» να ακούγονται κάπως περίεργες, όμως στην παγκόσμια βιομηχανία, τα μεγάλα δίκτυα είχαν ήδη από το 2014 μπει σε διαδικασία αλλαγών και αναδιάρθρωσης, με σκοπό να κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα του integration στην επικοινωνία. Οι αλλαγές στο τοπίο με την επικράτηση του μοντέλου PESO (Paid, Earned, Social, Owned media) φαινόταν να δίνουν το προβάδισμα στις υπηρεσίες PR, με τα μεγάλα δίκτυα να δηλώνουν πανέτοιμα να κεφαλαιοποιήσουν την τάση με νέα εργαλεία και ικανότητες και να οραματίζονται μια χρονιά έντονης ανάπτυξης και προόδου.

Τα νούμερα όμως δεν επαλήθευσαν τις προσδοκίες και κάπου εδώ, αρχίζει η αναζήτηση των αιτιών. Και στο τραπέζι, για άλλη μια φορά, μπαίνει η συζήτηση για το ρόλο των PR στο σύνολο της επικοινωνίας. Ο επικεφαλής μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες PR παγκοσμίως, ο Richard Edelman, σχολιάζει: «Έξι από τις 10 μεγαλύτερες φίρμες εμφάνισαν μηδενική, ή και αρνητική ανάπτυξη. Χάνουμε την ευκαιρία. Οφείλουμε να πάρουμε περισσότερα ρίσκα και να πείσουμε τους CEOs ότι το να βάλουν τα PR δίπλα στους CMOs, είναι καλό για τις εταιρείες τους».

Σύμφωνα με άλλους αναλυτές και επαγγελματίες της εν λόγω αγοράς, αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι εταιρείες PR κινδυνεύουν να χάσουν το παιχνίδι των data και του integrated communication, προς όφελος άλλων λειτουργιών. Ακόμη σήμερα, δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τους πελάτες ότι οι προσπάθειές τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα επιχειρηματικά αποτελέσματα. «Με τρελαίνει όταν ακούω ανθρώπους του PR να λένε ότι η δουλειά τους δεν εντάσσεται στο marketing», διαβάζουμε να λέει σε σχετικό άρθρο η M. Bonner, VP Marketing της Dell.

Το ερώτημα λοιπόν είναι, εάν τα PR μπορούν τελικά να σηκώσουν τον απαιτητικό ρόλο που διεκδικούν για τον εαυτό τους. Ίσως, για να γίνει αυτό, θα πρέπει εσωτερικά πρώτα η ίδια η βιομηχανία PR, να πεισθεί ότι μπορεί…