Η ελληνική γλώσσα ομιλείται στην Ελλάδα σχεδόν ακατάπαυστα τουλάχιστον από το 2000 π.Χ. και γράφεται από τον 15ο αιώνα π.Χ., διαβάζουμε στο κυρίως εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου. Το πώς γράφεται σήμερα όμως είναι ένα μεγάλο θέμα, ειδικά μάλιστα όταν γράφεται από ανθρώπους που τα κείμενά τους δημοσιεύονται και επηρεάζουν, πιθανότατα, και το γραπτό λόγο άλλων.

Από το 1974 η «απλή καθαρεύουσα» παραχωρεί -και με το νόμο- τη θέση της σε μια… πολλαπλή και international δημοτική, οι κανόνες της οποίας βασίζονται εν πολλοίς στο έργο του Μανόλη Τριανταφυλλίδη, το οποίο ξεκινάει το 1917 και έχει δεχθεί διάφορες «αναπροσαρμογές», κατά την κρίση των εκάστοτε ασχολούμενων με το θέμα.

Το «Κόκκινο βιβλιαράκι» δεν φιλοδοξεί να είναι «μια ακόμα» ερμηνεία της νεοελληνικής γραμματικής, αλλά «να γίνει το σημείο αναφοράς για θέματα καλής χρήσης της γλώσσας. Απευθύνεται στους επαγγελματίες του χώρου της επικοινωνίας αλλά και σε όλους αυτούς που επιθυμούν από προσωπική ή επαγγελματική “διαστροφή” να γράφουν και να μιλούν σωστά ελληνικά. Σε αυτούς που καταλαβαίνουν ή θέλουν να μάθουν τη διαφορά ανάμεσα στο που και το πού, στο ό,τι και στο ότι, στην επιρροή και την επήρεια…» γράφει ο Μ. Παπαπολύζος.

«Δήλιος κολυμβητής»
Τι περιέχει, λοιπόν, το «Κόκκινο βιβλιαράκι» και γιατί είναι χρήσιμο; Στο πρώτο του μέρος είναι ένας πλήρης οδηγός για τους κανόνες της γραμματικής στη νέα ελληνική (από συλλαβές και σημεία στίξης μέχρι κλίσεις αλλά και πρακτικές οδηγίες, όπως για το τελικό ν ή για τις λέξεις που μπορούν να γραφούν ως μία ή δύο).

Στο ενδιαφέρον δεύτερο μέρος θα διαβάσουμε για συνηθισμένα λάθη στη γλώσσα μας (το προτείνουμε για ανάγνωση) καθώς και για τη σημασία αρχαίων και λατινικών εκφράσεων που χρησιμοποιούμε ακόμα, συχνά μάλιστα με εσφαλμένο τρόπο.

Μια πολύ καλή έκδοση, έκφραση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδας.

Προσεχώς: www.copywriters-redbook.gr/ 

Έκδοση: ΕΔΕΕ, 2009, Σελίδες: 351, Διαστάσεις: 14×21, Τιμή: €19,90 [www.greekbooks.gr]