Συναγερμός στον Alpha μετά τη σημαντική πτώση ελέω «Battle of the couples» που «βουλιάζει» τους μέρους όρους τηλεθέασης του σταθμού. Το ριάλιτι ολοκληρώνεται εσπευσμένα, ενώ αναμένονται αλλαγές στη διοίκηση του καναλιού. Η πτώση του Alpha που ανοίγει την ψαλίδα από τα τρία πρωτοπόρα κανάλια, δημιουργεί νέο σχήμα με κανάλια… δύο ταχυτήτων.

Νέα μορφή λαμβάνει σταδιακά ο τηλεοπτικός χάρτης με την κατάταξη των καναλιών στο αποκορύφωμα του ανταγωνισμού να διαμορφώνει πλέον μια καινούρια συνθήκη διχοτόμησης σε κανάλια… δύο ταχυτήτων. Η σημαντική υποχώρηση του Alpha σε ποσοστά κάτω του 10% και το άνοιγμα της ψαλίδας σε σχέση με τους τρεις πρωτοπόρους Σκάι, ΑΝΤ1, Star, που «συνωστίζονται» στο βάθρο των πρώτων θέσεων με οριακές αποκλίσεις δεκαδικών μονάδων, αλλάζει τα δεδομένα.

Στον Alpha έχει ήδη σημάνει συναγερμός μετά το σοκ από τα αποτελέσματα τηλεθέασης του «Battle of the couples», ένα πρόγραμμα υψηλής επένδυσης που λανσαρίστηκε με αξιώσεις, αλλά εξελίχθηκε σε… βατερλό με ποσοστά τηλεθέασης της τάξεως του 2,3%! «Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο στην ελληνική τηλεόραση, δηλαδή ένα major πρόγραμμα της prime time που προορίζεται για αιχμή του δόρατος ενός “μεγάλου” καναλιού να σημειώνει αυτά τα ποσοστά», αναφέρει τηλεοπτική πηγή με μακρά εμπειρία στον χώρο και συμπληρώνει: «Πέρα από τις όποιες ενστάσεις μπορεί να έχει κανείς για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, η πορεία του αν μη τι άλλο δείχνει ότι με τόσα κανάλια και με τόσα ριάλιτι, υπάρχει πλέον κορεσμός στην αγορά».

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ALPHA
Την ίδια στιγμή, στον Alpha ανακρούουν πρύμναν και προχωρούν άμεσα σε αποφάσεις για να σταματήσουν την «αιμορραγία» τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και επίπεδο τηλεθέασης. Σε πρώτη φάση, το κανάλι μείωσε τα επεισόδια του «Battle of the couples» από τέσσερα σε δύο, ώστε να αποφύγει την «κατά μέτωπον» αντιπαράθεση με το Survivor αλλά ούτε αυτό στάθηκε ικανή λύση για να βρει χώρο το ριάλιτι που προσέκρουσε σε άλλες «ξέρες» του ανταγωνισμού. Ενδεικτικό είναι ότι την Παρασκευή 12 Μαρτίου με την πρεμιέρα της «Φάρμας» (ΑΝΤ1) και το Master chef απέναντι, το «Battle of the couples» κυριολεκτικά εξαφανίστηκε, με αποτέλεσμα ο Alpha να πέσει σε μέσο όρο ημέρας στο 7,7%, καταλαμβάνοντας την 5η θέση μετά το Open.

Με κίνδυνο πλέον να «τινάξει το κανάλι στον αέρα», η διοίκηση του Alpha αποφάσισε την εσπευσμένη ολοκλήρωση του ριάλιτι με συνοπτικές διαδικασίες. Τα γυρίσματα ολοκληρώνονται άρον άρον και το ριάλιτι θα κατεβάσει αυλαία μέσα στον Απρίλιο, με περικοπή των επεισοδίων από 86 σε 24. Την ίδια στιγμή, ο Alpha εισέρχεται σε μία μεταβατική περίοδο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται αλλαγές στη διοίκηση, ενώ ενόψει της νέας σεζόν, επανεξετάζεται και η στρατηγική του καναλιού που εξαγόρασε η Motor oil. Στόχος είναι τώρα να περιοριστεί κατά το δυνατόν η ζημιά και το κανάλι να κατεβάσει ταχύτητα ως το τέλος της σεζόν για να πάρει χρόνο να ανασυνταχθεί.

ΝΕΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΜΕ ΚΑΝΑΛΙΑ… ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
Με τα τελευταία αυτά αποτελέσματα, συντελείται μια μετατόπιση του Alpha προς τα κάτω, που έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει το χάσμα του τέταρτου καναλιού από τα 3 πρώτα. «Στην πάνω βαθμίδα βρίσκεται ένα γκρουπ καναλιών –Σκάι, Star, ΑΝΤ1- που μάχονται για την πρώτη θέση με ποσοστά της τάξεως του 15%, έως τώρα στη μέση ακολουθούσε ο Alpha που ήταν μια κατηγορία μόνος του με ποσοστό της τάξεως του 11%, και στη συνέχεια το Open και το Mega με ποσοστά πέριξ του 7,5%. Μετά την πτώση του Alpha, τα κανάλια από τριών ταχυτήτων με ένα δυναμικό middle ground, οδεύουν σε μια νέα συνθήκη, δύο ταχυτήτων», αναφέρει τηλεοπτικό στέλεχος.

Το ερώτημα της βιωσιμότητας τίθεται εκ νέου καθώς όλοι οι σταθμοί που υπερεπενδύουν σε πρόγραμμα προκειμένου να διατηρηθούν ψηλά, συσσωρεύουν μεγάλες ζημιές. Η περίπτωση του Alpha που βιώνει τον «εφιάλτη» κάθε καναλιού δηλαδή να «πληρώνει ακριβά ένα ισχνό ποσοστό», αναδεικνύει το ρίσκο κάθε επένδυσης σε πρόγραμμα εν μέσω κορεσμένης αγοράς που καθίσταται μη βιώσιμη. Κοινή επωδός στελεχών της αγοράς παραμένει ότι «τα νούμερα δε βγαίνουν». Η βοήθεια από το κράτος με τη μη καταβολή της δόσης για τις τηλεοπτικές άδειες για το 2020, τελειώνει, και πλησιάζει ο Οκτώβριος του 2021 οπότε η αποπληρωμή του κόστους της άδειας με 3,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο επανέρχεται κανονικά, με μόνη διαφορά ότι πλέον θα καταβάλλεται σε μηνιαίες δόσεις. Όπως αναφέρει έμπειρο στέλεχος της μιντιακής αγοράς, «αργά ή γρήγορα θα επιβεβαιωθεί η κοινή λογική. Τα νούμερα με 6 μεγάλα κανάλια δεν βγαίνουν, κάποιοι θα γίνουν κανάλια δεύτερης ταχύτητας».

ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ
Υπό τις συνθήκες αυτές και ενώ τα αποτελέσματα τηλεθέασης αναδεικνύουν μια νέα κατανομή και κατάταξη των καναλιών, πληροφορίες αναφέρουν ότι επανέρχεται στα μετόπισθεν της TV η συζήτηση περί θεματικών καναλιών ως… αναγκαία λύση. Το ίδιο θέμα που πριν δυο μήνες προκάλεσε τη μάχη επιχειρηματικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα η σχετική αναφορά που διευκρίνιζε το περιεχόμενο των θεματικών καναλιών να απαλειφθεί τελικά από τον σχετικό νόμο για τα ΜΜΕ, φέρεται να συζητιέται τώρα σε νέα βάση.

Η προοπτική των θεματικών αδειών που έως τώρα θεωρείτο το όχημα για να ενταχθούν στο τηλεοπτικό τοπίο εκτός από τα 6 πανελλαδικά γενικής στόχευσης, καινούριοι σταθμοί με περιορισμένη θεματολογία και μικρότερο κόστος λειτουργίας, φέρεται τώρα να εξετάζεται και ως εναλλακτική συνθήκη λειτουργίας για «μεγάλα» κανάλια που λόγω σφοδρού ανταγωνισμού, βρίσκονται χαμηλά στη μάχη της τηλεθέασης και θα είναι πιο βιώσιμα χωρίς τις κοστοβόρες προϋποθέσεις μιας γενικής άδειας.

ΚΑΙ ΕΣΟΝΤΑ ΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ… ΘΕΜΑΤΙΚΑ;
Θα μπορούσε ένα κανάλι γενικής στόχευσης που έχει λάβει μία από τις 6 τηλεοπτικές άδειες, να αλλάξει κατηγορία; Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μετόπισθεν πέφτει στο τραπέζι από κάποιες πλευρές το ερώτημα κατά πόσο θα ήταν μια λύση ένα κανάλι γενικής στόχευσης να μπορεί να παραδώσει πίσω στο κράτος την τηλεοπτική άδεια 10ετούς διάρκειας που έχει εξασφαλίσει και να μετατραπεί σε θεματικό!

Για την ώρα δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόβλεψη από το ισχύον νομικό πλαίσιο, και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποκτήσει βάση και ρεαλιστικό πλαίσιο μόνο αν άλλαζε ο νόμος, αλλά ακόμα και τότε, είναι αμφίβολο πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί. «Αν παραδώσεις πίσω στο κράτος την άδεια, προφανώς παύεις να εκπέμπεις, δεν είναι τόσο απλό», αναφέρει τηλεοπτικό στέλεχος με μεγάλη εμπειρία, που χαρακτηρίζει το σενάριο «ενδιαφέρον» μεν αλλά πρακτικά και νομικά –για την ώρα τουλάχιστον- ανέφικτο.

ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟ… ΣΧΗΜΑ
Την ίδια στιγμή, πηγές της τηλεοπτικής αγοράς αναφέρουν ότι στόχος είναι σε βάθος χρόνου το οικοδόμημα της ελεύθερης TV να επανασυσταθεί με άλλη «αρχιτεκτονική», όπου θα υπάρχουν 3 μεγάλα κανάλια γενικής στόχευσης με τις ανάλογες κοστοβόρες προϋποθέσεις για κόστος άδειας, αριθμό εργαζομένων και φουλ πρόγραμμα με ειδήσεις, ψυχαγωγία, μυθοπλασία κ.λπ. και τα υπόλοιπα θα είναι θεματικά, με την προϋπόθεση ότι θα προσδιοριστεί με ακρίβεια και χωρίς γκρίζες ζώνες τι μπορεί να περιλαμβάνει το πρόγραμμα ενός θεματικού καναλιού.

Στο τέρμα του δρόμου, υπάρχουν ήδη φωνές που διαβλέπουν ότι το υπάρχον σχήμα δεν «βγαίνει» και βάζουν στο τραπέζι ρηξικέλευθες προοπτικές και τη δημιουργία ενός νέου σχήματος, όπου τα κανάλια θα χωριστούν και επισήμως σε σταθμούς δύο ταχυτήτων, όπου κάποια θα λειτουργούν με χαμηλότερα πάγια έξοδα, χαμηλότερο κόστος προγράμματος και θα διεκδικούν μικρότερο μερίδιο από τη διαφημιστική αγορά, ενώ τα υπόλοιπα θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή ως «μεγάλα» κανάλια.

«Για να είναι βιώσιμο ένα κανάλι δεύτερης ταχύτητας, πρέπει να έχει και μικρότερο κόστος». Στα ανώτατα κλιμάκια των τηλεοπτικών σταθμών, παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλο τύπου ζυμώσεις για το μέλλον του τηλεοπτικού χάρτη, με αντικείμενο το πώς θα γίνουν τα κανάλια βιώσιμα, ενώ στο τραπέζι φέρονται να επανέρχονται σκέψεις για συνεργασίες και συμμαχίες ανάμεσα σε τηλεοπτικούς σταθμούς με στόχο τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους.