Δηλαδή πάλι για το ίδιο θέμα θα πω, αλλά με άλλο φωτισμό. Κι αυτό, γιατί ανακάλυψα εκ νέου ότι μερικά πράγματα τα βλέπω εντελώς διαφορετικά ακόμα και από ανθρώπους που πολύ συχνά τα βρίσκουμε μία χαρά. Βεβαίως, η προϋπηρεσία δεν είναι κατ’ ανάγκη μέτρο όχι σοφίας (νο παν ιντέντεντ, να πούμε) αλλά ούτε καν σκέψης. Και για όποιον δεν το κατάλαβε (δηλαδή για τους περισσότερους, καθώς δεν είναι όλος ο κόσμος υποχρεωμένος να συμμερίζεται το πατινάζ που κάνει το κουρασμένο και πλέον στα όρια του common sense, μυαλό μου), αναφέρομαι στη φίλη μου τη Σοφία και στο τρομερό κείμενο με τον ακόμα τρομερότερο τίτλο «Είσαι cool γιατί ο Steve Jobs ήταν πριν από σένα» που δημοσιεύσαμε τις προάλλες στο Deasy.

Ειλικρινά δεν γνωρίζω τους λόγους για τους οποίους η Σοφία είναι cool και δεν τους έψαξα και ποτέ. Εγώ πάντως cool τη γνώρισα και δεν είχε ακόμα iPhone -γιατί ήταν ακόμα η εποχή που αγοράζαμε 16MB Ram λίγο πιο ακριβά απ’ ό,τι ένα Καλάσνικοφ. Επίσης έχω την εντύπωση ότι μάλλον αναφέρεται σε κάτι άλλο από αυτό που έχω στο μυαλό μου.

Το λοιπόν, εγώ (και κάτι φίλοι μου τους οποίους οφείλω να μνημονεύσω σε αυτό το κείμενο) δεν είμαστε cool επειδή ο Steve Jobs ήταν πριν από μας. Αν είμαστε cool (γεγονός που είμαι σίγουρος ότι το αμφισβητούν πολλοί), είμαστε cool επειδή καταλάβαμε από μικροί ότι αν περιμένεις να σε κάνει cool ο Στιβ Τζομπς, δεν είσαι cool, αλλά μίζερος, θλιβερός και άνευ προσωπικότητας -το ίδιο ισχύει αν περιμένεις να σε κάνει cool οποιοσδήποτε άλλος, από τον David Bowie, μέχρι τον Paulo Coelho (και ζητώ συγνώμη από τον Bowie, αλλά πολύς κόσμος όντως πιστεύει ότι είναι cool επειδή διαβάζει Coelho, οπότε είπα να πιάσω τα άκρα).

Βασικό συστατικό του να είσαι cool, είναι επειδή γράφεις στα παλαιότερα των υποδημάτων σου, οποιονδήποτε Steve (Jobs ή άλλον) και κάνεις αυτό που εσύ θεωρείς σωστό, σημαντικό ή στιλάτο-αν περιμένεις να είσαι cool επειδή αγόρασες ένα γκατζετάκι που έχουν άλλα διακόσια εκατομμύρια νοματαίοι σε όλον τον πλανήτη, είσαι fashion victim του κερατά και poster boy/girl για κάθε μαγαζί που πουλάει design αντί για λειτουργικότητα και «εμπειρία» αντί για εργονομία.

Cool, πάει να πει να ξέρεις να διαχωρίζεις τη ζωή σου απ’ τα πράγματα που έχεις. Και σ’ αυτήν την περίπτωση, το μόνο που σε νοιάζει είναι να ‘χεις ένα μηχανάκι που δουλεύει -δεν σε νοιάζει ούτε η δική του μούρη, ούτε η δική σου.