Στο site www.cardsofchange.com, οι επιχειρηματικές κάρτες στελεχών που έχουν χάσει τη δουλειά τους -κυρίως από το χώρο της διαφήμισης, αλλά όχι μόνο- γίνονται όχημα επικοινωνίας θετικών μηνυμάτων, δικτύωσης και -γιατί όχι;- ανεύρεσης καινούργιας εργασίας.

Η ιδέα ανήκει σε μια ομάδα στελεχών που απολύθηκαν από την TBWA/Chiat/Day και ξεκίνησαν το δικό τους agency, με την επωνυμία Unknownlab. Κατεβάζοντας λοιπόν δημιουργικές ιδέες για έναν καινούργιο πελάτη τους, σκέφθηκαν και τη δημιουργία αυτού του site. Η λειτουργία είναι απλή: Όποιος επιθυμεί, παίρνει την επιχειρηματική κάρτα που είχε στην παλιά δουλειά του, γράφει απάνω το μήνυμα που τον εκφράζει, τη φωτογραφίζει και ανεβάζει τη φωτογραφία στο site. Σκοπός είναι να επικοινωνείται ένα καλό πράγμα που βρήκε κανείς χάνοντας τη δουλειά του. Ποιο μπορεί να είναι αυτό;

«Βρήκα χρόνο να κάνω planning για το γάμο της κόρης μου!», λέει μια πρώην planner, «ταξίδεψα στα Γκαλαπάγκος» λέει κάποιος άλλος, «τώρα κλέβω αναλώσιμα γραφείου από τον εαυτό μου» γράφει ένας τρίτος και… «κατατάχτηκα στο απελευθερωτικό μέτωπο των freelancers!» επισημαίνει ένας -καταπιεσμένος προφανώς- art director.

«Είπαμε στον πελάτη μας ότι εάν θέλει να κάνει ένα promotion που να συνδέεται με την οικονομική κρίση, θα πρέπει να κάνει κάτι που να αποδεικνύει ότι υποστηρίζει τους ανθρώπους που έχουν πληγεί και θέλει να τους βοηθήσει, όχι μόνο να τους πουλήσει προϊόντα», λέει ο Tom Van Daele, πρώην Creative Director στην TBWA/Chiat/Day και νυν ιδρυτής της Unknownlab. Ο πελάτης ενθουσιάστηκε μεν, αλλά δεν αγόρασε την ιδέα. Παρ’ όλα αυτά η Unknownlab την υλοποίησε, πιστεύοντας στη δύναμή της.

Πώς αντιμετωπίζεται λοιπόν δημιουργικά μία από τις πιο δυσάρεστες ίσως εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς; Τα στοιχεία «απελευθέρωση», «ταξίδι», «καινούργια αρχή», είναι αυτά που κυριαρχούν στα μηνύματα. Και το χιούμορ βεβαίως. Προσωπικά, μου άρεσε η ιδέα πρώην στελέχους της Y&R. Αντί να γράψει κάτι πάνω στην κάρτα του, έφτιαξε από αυτήν ένα αεροπλανάκι, που στο πλάι γράφει «fly away» και πίσω του τραβάει ένα διαφημιστικό banner με την καινούργια του ηλεκτρονική διεύθυνση…