Οι Εκδόσεις Καστανιώτη στον κόσμο της ψηφιακής ανάγνωσης

Έτσι, οι Εκδόσεις Καστανιώτη ανακοίνωσαν την αποκλειστική για τα βιβλιοπωλεία διάθεση της συσκευής ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων ΒeBook, σε συνδυασμό με τη δωρεάν διάθεση οκτώ ψηφιακών βιβλίων (ebook) γνωστών ελλήνων συγγραφέων. H συσκευή BeBook χρησιμοποιεί οθόνη τεχνολογίας e-Ink, η οποία δίνει την αίσθηση του τυπωμένου χαρτιού και επιτρέπει την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων και εγγράφων εύκολα παντού. Οι αναγνώστες μπορούν πλέον να έχουν μαζί τους μια ολόκληρη βιβλιοθήκη, σε μια συσκευή μικρή και ελαφριά όσο ένα τυπωμένο βιβλίο. Τα ψηφιακά βιβλία θα διατίθενται δωρεάν και από την ιστοσελίδα των Εκδόσεων Καστανιώτη, σε μορφή συμβατή με όλες τις συσκευές ανάγνωσης, αλλά και με τα κινητά τηλέφωνα τύπου smart phone.

Υπέρ και κατά
Κακά τα ψέματα, το ψηφιακό βιβλίο σε σχέση με το παραδοσιακό, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα:

 • Μια συσκευή ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων έχει το βάρος ενός και μόνο βιβλίου, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να περιέχει χιλιάδες βιβλία.
 • Ο αναγνώστης μπορεί να επιλέξει το μέγεθος των γραμμάτων και τη γραμματοσειρά του κειμένου.
 • Το βιβλίο ανοίγει αυτόματα στη σελίδα όπου το αφήνει κάθε φορά ο αναγνώστης.
 • Αν και το αρχικό κόστος της συσκευής ανάγνωσης είναι αυξημένο, τα ψηφιακά βιβλία θα πωλούνται σε μικρότερη τιμή από τα αντίστοιχα έντυπα.

Εκείνο βέβαια που δεν διαθέτει, είναι «η αγαπημένη αίσθηση» του χαρτιού, έως και η μυρωδιά του μελανιού – και κάποιες άλλες δευτερεύουσες συνήθειες, όπως να τοποθετείς προσεκτικά το σελιδοδείκτη, να φροντίζεις να μην ταλαιπωρείς το τυπωμένο βιβλίο, να το ταξινομείς στη βιβλιοθήκη σου… Όμως οι συνήθειες αλλάζουν.

Οι πρώτες κυκλοφορίες
Η συσκευή θα συμπεριλαμβάνει στην ενσωματωμένη μνήμη της τα παρακάτω οκτώ βιβλία ελλήνων συγγραφέων, συνολικής αξίας €126,00:

 • Έρως μετ’ εμποδίων, της Ντόρας Γιαννακοπούλου
 • Νέρων. Εγώ ένας θεός, του Στέφανου Δάνδολου
 • Εργαζόμενο αγόρι,  της Λένας Διβάνη
 • Το Μπουντουάρ του Ναδίρ, της Ιωάννας Μπουραζοπούλου
 • Οι Εννέα Καίσαρες, του Βασίλη Παπαθεοδώρου
 • Οδός Θησέως, του Αλέξη Σταμάτη
 • Έρως, Θέρος, Πόλεμος, της Ευγενίας Φακίνου
 • Ψυχ, του Λένου Χρηστίδη

Τα ψηφιακά βιβλία -συνηθισμένο είδος πια παραέξω, στην Ελλάδα ήταν μέχρι να κάνει κάποιος την αρχή- θα διατίθενται και μέσω της ιστοσελίδας των Εκδόσεων Καστανιώτη σε δύο διαφορετικούς τύπους ψηφιακών αρχείων στη μορφή .epub και .mobipocket, δίνοντας τη δυνατότητα ανάγνωσής τους από την πλειονότητα των ebook reader ή άλλων φορητών συσκευών που παρέχουν την δυνατότητα ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων μέσω εξειδικευμένου λογισμικού, όπως το Mobipocket Reader ή το Stanza, για κινητά τύπου smart phone, iPod Touch και iPhone. Για το iPhone και iPod Touch η λήψη του βιβλίου μπορεί να γίνεται απευθείας από τη συσκευή στη διεύθυνση www.kastaniotis.com/iphone.

Και βέβαια, έπεται συνέχεια…

Πόσα χαμόγελα θα προκαλεί αυτή η σελίδα αν τύχει και ξαναδιαβαστεί -σε ψηφιακή μορφή, βέβαια- κάποια χρόνια μετά, όταν η ψηφιακή ανάγνωση αποτελεί πια δεδομένο!

Δήλωσαν…
Μέσα σε μια νέου τύπου, συνεχώς εξελισσόμενη εκδοτική αγορά, οι Εκδόσεις Καστανιώτη παρακολουθούν στενά κάθε διεθνή εξέλιξη και διαθέτουν ήδη την πιο πλούσια τεχνολογική και εκδοτική πείρα από όλους τους άλλους παραδοσιακούς εκδότες της χώρας, στον τομέα της ανάπτυξης και της εμπορικής εκμετάλλευσης ψηφιακών εκδόσεων εκπαιδευτικού και πολιτιστικού περιεχομένου, αλλά και της ψηφιοποίησης αρχειακού υλικού ιστορικής και πολιτιστικής αξίας.