Τους 900.000 πλησιάζουν οι τηλεθεατές στη χώρα μας που έχουν επιλέξει τις υπηρεσίες της συνδρομητικής τηλεόρασης, αριθμός που φαίνεται να βαίνει αυξανόμενος.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η συνδρομητική βάση της Nova του ομίλου Forthnet περιλαμβάνει 482.600 συνδρομητές, του ΟΤΕ TV 300.000, ενώ HOL, Cyta και On Telecoms έχουν συνολικά περίπου 100.000 συνδρομητές. Πέρα από την δεδομένη ποιότητα των προγραμμάτων τους, το στοιχείο που φαίνεται να έχει δώσει ώθηση στη συνδρομητική τηλεόραση είναι η σύνδεσή της με πακέτα τηλεπικοινωνιών και internet, όπως οι υπηρεσίες 2play, 3play, αλλά και 4play (σταθερή τηλεφωνία, κινητή τηλεφωνία, internet, τηλεόραση).

Τροχοπέδη η έλλειψη μετρήσεων και ερευνών
Το γεγονός ότι η συνδρομητική τηλεόραση προσφέρει ποιοτικότερο διαφημιστικό περιβάλλον φαίνεται ότι δεν αμφισβητείται από τη διαφημιστική αγορά. Ωστόσο τα ζητήματα που μένουν να λυθούν ώστε αυτή να αποτελέσει όχι απλά εναλλακτική, αλλά κύρια διαφημιστική πρόταση για την τηλεόραση, είναι πολλά. Ζητήματα όπως η έλλειψη μετρήσεων τηλεθέασης, ποιοτικών ερευνών, αλλά και ερευνών αποτελεσματικότητας της διαφημιστικής επένδυσης, φαίνεται να λειτουργούν προς το παρόν ανασταλτικά στην προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης του ρόλου της ως αξιόπιστου και αποτελεσματικού διαφημιστικού μέσου. Το Marketing Week μίλησε με 4 έμπειρα στελέχη της αγοράς αυτής, καταγράφοντας απόψεις που στο σύνολό τους δίνουν το στίγμα της επόμενης μέρας για τη συνδρομητική τηλεόραση. Πρόκειται για τους Γιώργο Αναγνωστόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Socialab, τον Κωστή Μπισκίνη, Client Service Director της Communication Factory, τον Οδυσσέα Ντότσικα, Iδρυτή και Managing Director του ThinkDigital Group και την Σέβη Πόντη, Διευθύντρια Marketing της Media Markt.

Η ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης αλλάζει το παιχνίδι στην τηλεόραση, τουλάχιστον όσον αφορά στην ισχύ του ως διαφημιστικό μέσο. Μπορεί ωστόσο να δημιουργήσει ένα περισσότερο ποιοτικό διαφημιστικό περιβάλλον σε σχέση με τα κανάλια ελεύθερης πρόσβασης;
Γιώργος Αναγνωστόπουλος:
Πιστεύω πως το μέσο δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα για διαφημιστικό σκοπό. Έχει ίσως ανανεώσει την εικόνα του, αλλά δεν έχει ακόμα κάτι ιδιαίτερο να προσφέρει, παρά μόνο πρόσβαση σε ένα κοινό το οποίο αφενός γερνάει ολοένα και περισσότερο και αφετέρου αποτελείται από ανθρώπους που δεν αλλάζουν συνήθειες εύκολα, γι’ αυτό και μένουν σε αυτό το μέσο.

Ίσως η συνδρομητική τηλεόραση να ήταν μια καλύτερη πλατφόρμα για να μετρήσουμε τελικά ακριβώς ποιοι βλέπουν πόση τηλεόραση, αντί να εξαρτιόμαστε από τις μετρήσεις μιας εταιρείας με 800 «μηχανάκια», τα οποία έχουν ουκ ολίγες φορές μετρήσει 24ώρα συνεχόμενης τηλεθέασης. Πιστεύω πως η πραγματική ευκαιρία θα είναι το επόμενο βήμα της συνδρομητικής τηλεόρασης, η ψηφιακή τηλεόραση. Από αυτήν περιμένω πραγματικά αποτελέσματα για τους διαφημιζόμενους.

Κωστής Μπισκίνης: Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να λυθούν πριν η αγορά αποφασίσει ότι η συνδρομητική τηλεόραση μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο διαφημιστικό όχημα. Και εξηγούμαι: Πρώτον, θυμάμαι εδώ και χρόνια τη συζήτηση για το αν η «συγχωρεμένη» η ΕΡΤ, ήταν σωστό να απορροφά διαφημιστικά κονδύλια, ενόσω ήταν (και η ΝΕΡΙΤ είναι) μια άτυπη συνδρομητική τηλεόραση. Δηλαδή πρέπει να συμφωνήσουμε με ειλικρίνεια και ανεξαρτήτως του ποιος «τρέχει» το «μαγαζί» (ιδιώτης ή το κράτος), αν οι συνδρομητικές τηλεοράσεις αποτελούν διαφημιστικό μέσο. Η «Εσπερία» έχει απαντήσει σε αυτά τα θέματα. Δεν είναι ανάγκη να ανακαλύψουμε τον τροχό.

Δεύτερον, από τεχνικής απόψεως η αγορά, έχει εκπαιδευθεί να αγοράζει GRPs. Όσο η συνδρομητική τηλεόραση ταμπουρώνεται πίσω από τη λογική ότι το κοινό της είναι by default ποιοτικότερο από τον μέσο τηλεθεατή της ελεύθερης τηλεόρασης και δεν αποδέχεται τη λογική με την οποία κινείται η αγορά -ότι πρέπει να πληρωθεί για τα «ζευγάρια μάτια» που «παραδίδει» σε κάθε πλάνο, με ένα CPR που θα την επιβραβεύει για το ποιοτικό της περιβάλλον-, θα παραμείνει να απορροφά κονδύλια μόνο από τους μεγάλους θεσμικούς (όπου το χρήμα ρέει άφθονο) ή από τους συνδεδεμένους με συγκεκριμένες αγορές διαφημιζόμενους (sports marketing).

Τρίτον, ακόμα και τώρα στην «άνοιξη» της ψηφιακής εποχής, το τηλεοπτικό περιβάλλον όπως έχει διαμορφωθεί από τις συνθήκες της οικονομικής και αισθητική κρίσης, δε δείχνει σημεία κόπωσης και υστέρησης αναφορικά με τις επιδόσεις του. Τα «ποιοτικά» κοινά, συνεχίζουν να βρίσκουν κάτι να δουν στην «ελεύθερη» TV, ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, ότι αυτοί οι ίδιοι φορείς του pay tv, βοηθούν τα «κουρασμένα» από την «ελεύθερη» τηλεόραση κοινά να βρουν περιεχόμενο (download ταινιών, ξένων σειρών κ.λπ) μέσα από τις υψηλών ταχυτήτων συνδέσεις, που παρέχουν στο σύνολο της κοινωνίας, με τις 2play υπηρεσίες σύνδεσης.

Εν κατακλείδι, παρ’ ότι είναι αδιαμφισβήτητο το ποιοτικότερο περιβάλλον που παρέχουν οι συνδρομητικές τηλεοράσεις, έχουμε δρόμο να διανύσουμε μέχρι αυτό το περιβάλλον να γίνει μαζικά ένα διαφημιστικό περιβάλλον. Και ποσοτικά και ποιοτικά έχουμε ακόμα θέματα να λύσουμε.

Οδυσσέας Ντότσικας: Βλέποντας άλλες πιο ανεπτυγμένες αγορές, η ελληνική αγορά είχε υστέρηση. Και υστερεί ακόμα και τώρα που συνδρομητές είναι πλέον περίπου το 20% των νοικοκυριών -περίπου 800.000-, μιας και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος συνδρομητικής τηλεόρασης υπερβαίνει το 50%. Η αύξηση των ποσοστών διείσδυσης της συνδρομητικής τηλεόρασης είναι απλώς ένα δείγμα ότι η συμπεριφορά των καταναλωτών αλλάζει και πλέον έχουμε πολυδιάσπαση σε επί μέρους κοινά. Θα ήταν ακόμη πιο ενδιαφέρον εάν δίπλα στα νούμερα αύξησης της συνδρομητικής τηλεόρασης κάποιος προσθέσει και την αύξηση της non-linear θέασης σειρών ή ταινιών μέσω internet. Η εικόνα που δημιουργείται είναι ακόμη πιο ενδεικτική για τις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στο χώρο των media και της διαφήμισης τα τελευταία χρόνια.


Σέβη Πόντη: Είναι βέβαιο ότι η συνδρομητική τηλεόραση, τουλάχιστον με την τυπολογία προγραμμάτων που παρέχει σήμερα, προσφέρει ένα ποιοτικό περιβάλλον για τους διαφημιζόμενους. Φυσικά αυτό επανεξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, μιας και οι τυπολογίες προγραμμάτων στα κανάλια ελεύθερης πρόσβασης αναδιαμορφώνονται επίσης συχνά. Η έλλειψη μετρήσεων, από την άλλη, αποτελούσε και αποτελεί τροχοπέδη για τη συνδρομητική τηλεόραση, η οποία, κατά την άποψή μου θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερα μερίδια δαπάνης εάν εξασφάλιζε στους διαφημιζομένους στοιχεία που θα επιβεβαίωναν την αποτελεσματικότητα σε επίπεδο μεμονωμένων προγραμμάτων.

Το 2011 η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στα ελληνικά νοικοκυριά ήταν 11%, το 2013 έφτασε το 18% και το 2014 αναμένεται να φθάσει το 20%. Θα συνεχιστεί αυτή η τάση και υπό ποιες προϋποθέσεις;
Γιώργος Αναγνωστόπουλος:
Ναι και ο βασικός λόγος θα έλεγα πως είναι το ότι η ελεύθερη τηλεόραση έχει ολοένα λιγότερα να προσφέρει. Αυτό ξεκίνησε κυρίως από τα αθλητικά προγράμματα, τα οποία ένα-ένα γίνονται διαθέσιμα μόνο σε συνδρομητικές πλατφόρμες. Ένας ακόμα παράγοντας ήταν και η Digea. Υπάρχουν ακόμα περιοχές όπου η κάλυψη ψηφιακού σήματος είναι ασθενής και η χρήση μιας πλατφόρμας συνδρομητικής τηλεόρασης προσφέρει άριστη ποιότητα σήματος για τα free view κανάλια, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί το gateway για τις εταιρείες για την αγορά του πληρωμένου περιεχομένου. Στην αύξηση της συνδρομητικής τηλεόρασης επίσης συμβάλλουν βέβαια και οι προσφορές των εταιρειών, οι οποίες με τη σειρά τους προσπαθούν να βρουν το cash flow για να κάνουν το προϊόν αυτό βιώσιμο, χωρίς ωστόσο να φαίνεται πως το έχουν καταφέρει ιδιαίτερα.

Κωστής Μπισκίνης: Ο κυριότερος λόγος αύξησης διείσδυσης της συνδρομητικής τηλεόρασης δεν είναι η κρίση που «κλείδωσε» τον κόσμο στο σπίτι του, παρότι είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Κατά τη γνώμη μου, αυτό επετεύχθη με την μαζική επικοινωνιακή «επίθεση» των παρόχων με ένα κόστος 3play, οριακά υψηλότερο από το 2play, παλαιότερων χρόνων (4-5, όχι περισσότερων). Καθ’ όσον χρόνο οι δύο παίκτες του pay tv, είναι και πάροχοι τηλεφωνίας και web, το ποσοστό διείσδυσης θα μεγεθύνεται. Με ή χωρίς κρίση.

Οδυσσέας Ντότσικας: Είναι προφανές ότι το τηλεοπτικό προϊόν της ελεύθερης τηλεόρασης έχασε την όποια ελκυστικότητά του εξαιτίας της κρίσης, ενώ παράλληλα οι καταναλωτές περιόρισαν κάθε άλλη μορφή διασκέδασης. Σε αυτό το περιβάλλον, η συνδρομητική τηλεόραση βρήκε πρόσφορο περιβάλλον ανάπτυξης. Η τάση αυτή θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί για τρεις βασικούς λόγους: Γενικότερη αλλαγή των συνηθειών των καταναλωτών, ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών τηλεπικοινωνιών και πιο εύκολη και φθηνή πρόσβαση.

Παρόλα αυτά, το ακριβές μοντέλο της συνδρομητικής τηλεόρασης του κοντινού μέλλοντος δεν είναι προδικασμένο ότι θα αναπτυχθεί με τον τρόπο που το έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα, δηλαδή μπουκέτα καναλιών με γραμμική λογική θέασης (linear viewing) το καθένα. Στην Ελλάδα ζούμε την άνθιση της συνδρομητικής τηλεόρασης μέσω αυτού του μοντέλου. Εν τούτοις, σε πιο ανεπτυγμένες αγορές αυτό το μοντέλο χάνει μερίδια αγοράς από ανταγωνιστές όπως το Netflix, το Hulu, και η AppleTV, οι οποίοι παρέχουν το πλήρες πρόγραμμα σε on-demand μορφή.

Σέβη Πόντη: Πιστεύω ότι αυτή η εξέλιξη συνέβη για δύο, κυρίως, λόγους. Καταρχήν, ακριβώς λόγω της κρίσης την οποία αναφέρετε, η πλειοψηφία των καταναλωτών αναγκάστηκε να αλλάξει συνήθειες και να βρει τρόπους να ψυχαγωγείται με χαμηλότερο κόστος εντός οικίας. Για αυτό είδαμε αύξηση στην αγορά τηλεοράσεων τα τελευταία χρόνια, με ταυτόχρονη αύξηση της διείσδυσης της συνδρομητικής τηλεόρασης, η οποία παρέχει πληθώρα ποιοτικών προγραμμάτων για «όλα τα γούστα». Στην τάση αυτή εντόπισαν εγκαίρως μια μεγάλη ευκαιρία οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι οποίες προσέγγισαν καταναλωτές προσφέροντάς τους πακέτα που συνδύαζαν φωνή, δεδομένα και περιεχόμενο, σε αρκετά προσιτές τιμές. Κατά την άποψή μου, οι εταιρείες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών τους, τόσο σε επίπεδο εξυπηρέτησης όσο και σε επίπεδο διαρκώς αυξανόμενου ποιοτικού περιεχομένου.

Τα κανάλια ελεύθερης πρόσβασης έχουν τελευταία βελτιώσει σημαντικά το πρόγραμμά τους, γεγονός που καθιστά την περαιτέρω ανάπτυξη της συνδρομητικής δυσκολότερη. Όπως σε κάθε αγορά, ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών λειτουργεί προς όφελος τους τελικού καταναλωτή, ο οποίος θα επιλέξει τελικά αυτόν/αυτούς που σέβονται τις ανάγκες του. Όσο ο καταναλωτής γίνεται όλο και πιο εξοικειωμένος με την τεχνολογία και την ευρυζωνικότητα, όσο έχει πρόσβαση σε υψηλότερου επιπέδου προγράμματα ψυχαγωγίας, τόσο οι απαιτήσεις του θα εξελίσσονται διαρκώς. Άρα τα όποια πλάνα ανάπτυξης θα πρέπει να αφορούν μεν στην αύξηση της συνδρομητικής βάσης, ταυτόχρονα δε στη βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών στους υπάρχοντες πελάτες.


Η περαιτέρω ενίσχυση του διαδικτύου και των ψηφιακών εφαρμογών του, καθώς και τα mobile apps που αφορούν στην τηλεόραση, πιστεύετε ότι θα διαμορφώσουν νέα ταυτότητα για τη συνδρομητική τηλεόραση; Η εξέλιξη αυτή μπορεί να δώσει άλλη διάσταση στη διαφήμιση, η οποία θα αξιοποιεί σύνθεση μέσων; Π.χ. θα ενισχύσει την έννοια της προσωποποιημένης επικοινωνίας και της στοχευμένης διαφήμισης;
Γιώργος Αναγνωστόπουλος: Το κινητό, το tablet αλλά και ένα ελαφρύ laptop έχουν δείξει να αποτελούν το λεγόμενο «second screen» και στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως ο τηλεθεατής είναι παράλληλα και χρήστης Internet, ο οποίος μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες γι’ αυτό που βλέπει απευθείας, είτε στο Google, είτε μέσω μιας ερώτησης στο κοινωνικό του κύκλο online.

Για φανταστείτε έναν καταναλωτή που έχει κάνει Facebook login στην τηλεόρασή του, να μπορείτε να τον στοχεύσετε με βάση το φύλο του, την ηλικία του, τα χόμπι του και να μπορεί επίσης να αγοράσει από τον καναπέ του με ένα «κλικ» στο τηλεκοντρόλ. Η δική μου εμπειρία το 2001 στη Βρετανία ήταν κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα στην τηλεόραση όπου παρήγγειλα δύο πίτσες και αναψυκτικό από τη Domino’s με το πάτημα του κόκκινου κουμπιού στο τηλεκοντρόλ, χωρίς άλλο interaction. Αυτό ακόμα δεν το έχω δει στην Ελλάδα. Πάντως, πρόσφατα στοιχεία του Facebook από τον τελικό του Mundial (http://www.suit.gr/mundial-final/ ) έδειξαν πως ακόμα και όταν το κοινό παρακολουθεί τηλεόραση για το περιεχόμενό της, κατά τη διάρκεια του διαφημιστικού break, η προσοχή του βρίσκεται αποκλειστικά στη δεύτερη οθόνη.

Κωστής Μπισκίνης: Η ταχύτητα με την οποία διεισδύουν οι νέες τεχνολογίες και λειτουργούν ως γέφυρες στην παράλληλη χρήση μέσων, είναι εντυπωσιακή.
Οι γενιές καταναλωτών-διαφημιστών-διαφημιζομένων που «έρχονται», είναι «ιθαγενείς» της τεχνολογίας, σε αντίθεση με τους εδώ συνεντευξιαζόμενους, οι οποίοι στην πλειοψηφία μας, είμαστε τεχνολογικά, «μετανάστες». Αποτελεί στοιχείο ωρίμασης μιας κοινωνίας-αγοράς, ο χρόνος, η έκταση και η ένταση με την οποία αφομοιώνει στην καθημερινότητά της, τις δυνατότητες που μας παρέχει η ψηφιακή τεχνολογία. Η συνδρομητική τηλεόραση, ως τεχνολογική πλατφόρμα, έχει στο DNA της τη χρήση της τεχνολογίας. Τίποτα πλέον δε αποτελεί έκπληξη για το πόσο προσωποποιημένος και πόσο «εύστοχος» πάνω μας, μπορεί να γίνει ο ψηφιακός κόσμος που περιβάλλει τον καθέναν μας χωριστά, ως μέλος ομάδων (βλέπε συνδρομητές pay tv) και όλους μαζί ως κοινωνία.

Οδυσσέας Ντότσικας: H διαφήμιση θα ακολουθήσει τους καταναλωτές και αυτό θα ανατρέψει ριζικά την εικόνα που υπάρχει σήμερα. Το θετικό είναι ότι θα τους ακολουθήσει με πολύ πιο στοχευμένο, ενδιαφέρον για το ίδιους και, εν τέλει, αποδοτικό για τον διαφημιζόμενο τρόπο: Αρχικά με narrowcasting αντί για broadcasting και, όσο πηγαίνουμε όλο και περισσότερο σε internet connected TV viewing, η στόχευση θα γίνεται αξιοποιώντας και χαρακτηριστικά συμπεριφοράς (behavioral targeting).

Παράλληλα, θεωρώ αναμενόμενο ότι θα αυτοματοποιηθεί και η διαδικασία αγοράς και πώλησης του διαφημιστικού χρόνου (ΤV Programmatic Trading). Η δυνατότητα των brands να ενδυναμώσουν τους δεσμούς με τους καταναλωτές, δημιουργώντας μία εμπειρία σε πολλαπλές οθόνες και σε πραγματικό χρόνο, με συνδετικό ιστό τα δεδομένα που έχουν για αυτούς, είναι το τελικό αποτέλεσμα αυτής της τάσης.

Σέβη Πόντη: Αναμφισβήτητα η προσωποποιημένη επικοινωνία και η στοχευμένη διαφήμιση είναι το όνειρο κάθε διαφημιζόμενου, το οποίο ξεφεύγει από τα όρια της συνδρομητικής τηλεόρασης όπως την ορίζουμε σήμερα στην Ελλάδα. Όλα ξεκινούν από το τι θέλει ο καταναλωτής, εν προκειμένω θεατής: να βλέπει το περιεχόμενο που αγαπά, αλλά όχι απαραίτητα τη στιγμή που θα του υποδείξεις, ούτε απαραίτητα από τη συσκευή που θα του υποδείξεις. Με άλλα λόγια, την ελευθερία να δει αυτό που θέλει, από όπου θέλει, τη στιγμή που το θέλει. Για αυτό και ο παραδοσιακός τρόπος θέασης – από τηλεόραση την ώρα που επιλέγει το κανάλι να προβάλλει το αγαπημένο μου πρόγραμμα – σταδιακά θα εκλείπει.

Ήδη στο εξωτερικό μεγάλα δίκτυα «ελεύθερης πρόσβασης» όπως το ESPN, το HBO ή το BBC μετεξελίσσονται και σε Internet TVs, έχοντας apps μέσω των οποίων μπορείς να δεις μεγάλο μέρος του προγράμματός τους είτε real time, είτε δωρεάν on demand, ως τρόπο αντιμετώπισης και των καθαρόαιμων on demand Internet TV networks, όπως για παράδειγμα το Netflix.

Όσο λοιπόν θα αυξάνεται η ελευθερία προσωποποιημένης επιλογής περιεχομένου προς κατανάλωση, τόσο θα αυξάνονται και οι δυνατότητες προσωποποιημένης στόχευσης. Βέβαια, στην Ελλάδα είμαστε ακόμη σε αρχικά στάδια τόσο σε επίπεδο δυνατοτήτων, όσο και σε επίπεδο εξοικείωσης του καταναλωτή, αλλά και της αγοράς επικοινωνίας με αυτές τις δυνατότητες. Φυσικά, οι ευκαιρίες που ανοίγονται μέσω υιοθέτησης τέτοιων πρακτικών είναι τεράστιες και συγκλονιστικά ενδιαφέρουσες, οπότε πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε ικανοποιητικό επίπεδο στο λιγότερο δυνατό χρόνο.


Η εικόνα σήμερα

Νοva: Στο 29,4% η αύξηση συνδρομητών το β’ τρίμηνο του 2014
Στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, η συνδρομητική βάση της εταιρείας σε υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, παρουσίασε αύξηση 29,4% συγκριτικά με πέρυσι, φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 482.600 συνδρομητών, παρά την εποχικότητα που επηρεάζει αρνητικά τη συνδρομητική τηλεόραση στο τέλος του Ιουνίου. Η απήχηση της υπηρεσίας Nova 3Play συνεχίστηκε και στο 2ο τρίμηνο του 2014. Η εξάπλωση των υπηρεσιών 3play αναμένεται να συνεχίσει να είναι ο κύριος άξονας ανάπτυξης της αγοράς συνδρομητικής τηλεόρασης.

O Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Forthnet, Πάνος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ανέφερε τα εξής: «Ένα χρόνο μετά το λανσάρισμα του Nova 3Play, η εταιρεία συνεχίζει να ισχυροποιεί τη θέση της. Η επιλογή μας να διαφοροποιηθούμε σε σχέση με τον ανταγωνισμό, δημιουργώντας μία νέα αγορά ψυχαγωγίας και επικοινωνίας, αρχίζει να αποτυπώνεται στα οικονομικά μας μεγέθη. Τα έσοδα λιανικής συνεχίζουν να σημειώνουν αύξηση, ενώ στο β’ τρίμηνο παρουσίασε βελτίωση και ο κύκλος εργασιών και τα EBITDA. Η μεγάλη απήχηση της υπηρεσίας Nova 3Play συνεχίστηκε αμείωτη, ενισχύοντας τη διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης και της ευρυζωνικότητας στη χώρα. Ως απόρροια, η συνδρομητική βάση της εταιρείας κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό, βελτιώνοντας τα μερίδια αγοράς της».

Στoυς 300.000 συνδρομητές ο ΟΤΕ ΤV
Τις 300.000 ξεπέρασε η συνδρομητική βάση του ΟΤΕ ΤV, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας. Όπως ανέφερε ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου ΟΤΕ, Ζαχαρίας Πιπερίδης, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην διαρκή επένδυση του ομίλου σε νέο ποιοτικό περιεχόμενο και υπηρεσίες για τους συνδρομητές, «εξασφαλίζοντας νέες σπουδαίες αθλητικές διοργανώσεις, αποκλειστικές συμφωνίες με κινηματογραφικά στούντιο, νέα κορυφαία κανάλια σε υψηλή ευκρίνεια». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΟΤΕ TV κατάφερε να διατηρήσει τη δυναμική του ανάπτυξη -απέναντι σε ένα δύσκολο περιβάλλον- προσελκύοντας πάνω από 100.000 νέους συνδρομητές. «Η δυναμική αυτή πορεία αναμένεται να συνεχιστεί τονώνοντας τη συνδρομητική τηλεόραση, που στη χώρα μας έχει ακόμη σημαντικά περιθώρια ανόδου», κατέληξε ο ίδιος. 

Fox International Channels
Η Fox International Channels (FIC) δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2008 και διαθέτει σήμερα στην Ελλάδα τα κανάλια Fox, Fox Life, National Geographic Channel, National Geographic HD, Nat Geo Wild, Nat Geo Wild HD και Baby TV. Τα κανάλια της FIC Greece είναι διαθέσιμα μέσω Nova, ΟΤΕ TV, HOL MY TV και Cyta Hellas, τα οποία με την προσθήκη των Fox Sports HD και Nat Geo People HD, εκπέμπουν παράλληλα στην Κύπρο και τη Μάλτα μέσω των τοπικών συνδρομητικών πλατφορμών.

Ηellas Online: Με αιχμή το Hol My TV
Η Hellas Online προσφέρει υπηρεσίες triple play διαθέτοντας και την τηλεοπτική υπηρεσία Hol My TV, μέσω τηλεφωνικής γραμμής (IPTV). Η υπηρεσία αυτή παρέχει σήμερα 36 κανάλια, ψυχαγωγικά, μεταγλωττισμένα παιδικά, ντοκιμαντέρ, ειδησεογραφικά, lifestyle περιεχομένου, ενώ επιπλέον δίνει πρόσβαση και στην υπηρεσία Hol Video Club που περιλαμβάνει όλες τις νέες κυκλοφορίες σε συνεργασία με όλα τα studios του Hollywood, περισσότερες από 1.200 επιτυχίες του παγκόσμιου box office, ολόκληρους τους κύκλους των γνωστότερων τηλεοπτικών σειρών δωρεάν και τη μεγαλύτερη ποικιλία παιδικού περιεχομένου επίσης δωρεάν. To Hol My TV φέρνει μαζί του και μια σειρά καινοτόμων εφαρμογών, που μετατρέπουν την τηλεόραση σε κέντρο ψυχαγωγίας. Εφαρμογές όπως η παραγγελία Pizza Dominos μέσα από την τηλεόραση, καθώς και προσωποποιημένες προτάσεις ταινιών μέσω του Hol Video Club, ανάλογα με το προφίλ του χρήστη/τηλεθεατή.

Cyta: Στρατηγική επένδυση με την Cytavision
Η Cyta Ελλάδος είναι ο πλέον πρόσφατος «παίκτης» που εισήλθε στο χώρο της συνδρομητικής τηλεόρασης, προσφέροντας στους πελάτες της πακέτο 3play (internet, σταθερή και συνδρομητική τηλεόραση). Η υπηρεσία συνδρομητικής τηλεόρασης με την εμπορική επωνυμία Cytavision, ξεκίνησε την πιλοτική λειτουργία της στις 4 Δεκεμβρίου 2013, με τιμές που ξεκινούν από 19 ευρώ το μήνα, για το σύνολο των παραπάνω υπηρεσιών. Το βασικό ψυχαγωγικό πακέτο Cytavision, περιλαμβάνει πληθώρα δημοφιλών καναλιών και μπορεί να συνδυαστεί με όλες τις ταχύτητες internet και τα προγράμματα χρόνου ομιλίας που προσφέρει η εταιρεία.


Σελήνη Ευθυμίου, Head Content Services, Vermantia
«Εδραιώνεται η τάση προ τις over the top υπηρεσίες»

“Η τηλεόραση αλλάζει δραματικά. Διαφορετικές «δυνάμεις» υποχρεούνται να συμβιώσουν, για να ελέγξουν και να κυριαρχήσουν, όχι μόνο στο τηλεοπτικό σκηνικό, αλλά συνολικά, στο χώρο των media: Το περιεχόμενο, η τεχνολογία, και η διαδραστικότητα θα είναι οι πρωταγωνιστές του αύριο. Τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, εδραιώνεται η τάση προς τις Over The Top (OTT)  υπηρεσίες, παρέχοντας περιεχόμενο στους συνδρομητές μέσω διαδικτύου. Η μεγάλη οθόνη θα είναι πάντα στο επίκεντρο, αλλά το νέο μοντέλο είναι η δυνατότητα θέασης προγράμματος μέσα από πολλαπλές συσκευές σε οποιαδήποτε στιγμή και τόπο.

Τα ευρήματα μελετών, όπως αυτή της Streamingmedia.com, έδειξαν πως η διάχυση τηλεοπτικού περιεχομένου στο πρότυπο των ΟΤΤ υπηρεσιών θα διπλασιαστεί στα επόμενα τρία χρόνια. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η τηλεθέαση αυξάνεται, αλλά πλέον περιλαμβάνει time-shifted ή/και multiscreen θέαση, καθώς και OTT υπηρεσίες. Αυτή η αλλαγή στο τοπίο έχει αντίκτυπο τόσο στην αγορά δικαιωμάτων και στην παραγωγή πρωτότυπου περιεχομένου, όσο και στο εμπορικό μοντέλο. Είναι φανερό ότι οι πλατφόρμες επιδιώκουν να αναπτύξουν τα νέα μη γραμμικά (non-linear TV) προϊόντα και να συνεργαστούν με προμηθευτές και εταιρείες media που παρέχουν τα ανάλογα δικαιώματα και 360ο υπηρεσίες διαχείρισης περιεχομένου. Παράλληλα, αυτές οι εξελίξεις, δημιουργούν νέα δεδομένα στη διαφημιστική αγορά, τόσο σε δημιουργικό όσο και σε εμπορικό επίπεδο, και πιο σύνθετες μετρήσεις τηλεθέασης.

Σε βάθος χρόνου, το νέο μοντέλο ψυχαγωγίας θα βασίζεται όλο και περισσότερο στις προσωπικές επιλογές τηλεοπτικού περιεχομένου, όπου διαφήμιση και ψυχαγωγία θα γίνονται συχνά ένα προϊόν. Αν και η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ψηφιακής ανάπτυξης, σε σχέση με άλλες προηγμένες αγορές, όλο και περισσότερο λανσάρονται OTT υπηρεσίες. Αυτές, θα είναι κομβικές για την διατήρηση αλλά και την ανάπτυξή της συνδρομητικής τηλεόρασης. Η ελληνική αγορά, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τόσο στην τεχνολογία όσο και στον χώρο των ΜΜΕ και της Διαφήμισης, έχει την ευκαιρία να αναπτύξει παρόμοια μοντέλα, όπου οι πάροχοι συνδρομητικής τηλεόρασης θα προσφέρουν ένα νέο, premium, περιβάλλον. Το κλασικό μοντέλο παραμένει η δοκιμασμένη συνταγή και η ψηφιακή διανομή εξακολουθεί να είναι κατά κάποιο τρόπο πίσω. Όμως, σύντομα θα μιλάμε για τη μετάβαση σε ένα νέο διασυνδεδεμένο τηλεοπτικό τοπίο, ένα οικοσύστημα με πολλαπλές προκλήσεις για το μέλλον”. 

Είπαν…

« Ίσως η συνδρομητική τηλεόραση να ήταν μια καλύτερη πλατφόρμα για να μετρήσουμε τελικά ακριβώς ποιοι βλέπουν πόση τηλεόραση, αντί να εξαρτιόμαστε από τις μετρήσεις μιας εταιρείας με 800 «μηχανάκια», τα οποία έχουν ουκ ολίγες φορές μετρήσει 24ώρα συνεχόμενης τηλεθέασης».
Γιώργος Αναγνωστόπουλος

«H διαφήμιση θα ακολουθήσει τους καταναλωτές αρχικά με narrowcasting αντί για broadcasting και, όσο πηγαίνουμε όλο και περισσότερο σε internet connected TV viewing, η στόχευση θα γίνεται αξιοποιώντας και χαρακτηριστικά συμπεριφοράς (behavioral targeting)».
Οδυσσέας Ντότσικας

«Ο κυριότερος λόγος αύξησης διείσδυσης της συνδρομητικής τηλεόρασης δεν είναι η κρίση, αλλά η μαζική επικοινωνιακή «επίθεση» των παρόχων, με ένα κόστος 3play, οριακά υψηλότερο από το 2play, παλαιότερων χρόνων (4-5, όχι περισσότερων). Όσο οι παίκτες του pay tv, είναι και πάροχοι τηλεφωνίας και web, το ποσοστό διείσδυσης θα μεγεθύνεται».
Κωστής Μπισκίνης

«Η έλλειψη μετρήσεων αποτελούσε και αποτελεί τροχοπέδη για τη συνδρομητική τηλεόραση, η οποία θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερα μερίδια δαπάνης εάν εξασφάλιζε στους διαφημιζομένους στοιχεία που θα επιβεβαίωναν την αποτελεσματικότητα σε επίπεδο μεμονωμένων προγραμμάτων».
Σέβη Πόντη