Πρόσφατα «έτρεξε» σε μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού η καμπάνια «Give Greece a chance», μία πρωτοβουλία συγκεκριμένων επιχειρηματιών και φορέων, που σκοπό είχε να μιλήσει στους Ευρωπαίους και να προσπαθήσει να ανατρέψει μερικά στερεότυπα. Ναι, υπάρχουν στην Ελλάδα άνθρωποι σκληρά εργαζόμενοι. Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνουν τους φόρους τους και καλούνται τώρα να ζήσουν υπό τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας που έχουν υπάρξει ποτέ στη μοντέρνα ιστορία. Ναι, η Ελλάδα θέλει και μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα, αρκεί να γνωρίζει ότι έχει τη «δίκαιη» ευκαιρία να το κάνει.

Η καμπάνια υπογραμμίζει επίσης τη δέσμευση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ στο site www.greeceischanging.com, αναφέρονται πλήθος στοιχείων που υποστηρίζουν το επιχείρημα ότι η Ελλάδα αλλάζει και συνεπώς, δικαιούται την ευκαιρία να ολοκληρώσει την προσπάθεια. Το όλο project, από επικοινωνιακής πλευράς φέρει τις υπογραφές των εταιρειών Felix BNI, V+O, Bakers και Mediabrands, ενώ μεταξύ των εταιρειών της πρωτοβουλίας συναντάμε τις Aegean, ΔΑΑ, Chryssafidis, Coca-Cola Hellenic, Cosmote, Costa Navarino, Damma Holdings, Ellaktor, Elval, Eurobank, Fourlis, Gek Terna, Γρηγόρης Μικρογεύματα, Ελληνικά Πετρέλαια, Ifantis, Γιώτης, J&P, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, S&B, Τιτάν. Από πλευράς φορέων υπογράφουν ο ΣΕΒ και ο ΣΕΤΕ.

Μακρύς ο κατάλογος, αλλά πιστεύουμε αξίζει να αναφερθούν όλοι όσοι ασχολήθηκαν με αυτό. Για έναν και μόνο λόγο: Τα στερεότυπα μπορεί να μην αλλάζουν έτσι εύκολα, αλλά αν ο υπάλληλος εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων στη Γερμανία που πρόσφατα αρνήθηκε να δεχθεί πιστωτική κάρτα Ελληνίδας, είχε δει την καταχώριση, μπορεί να το σκεφτόταν δύο φορές πριν της την πετάξει πίσω περιφρονητικά. Μπορεί…

Το θέμα είναι ότι σίγουρα έχουμε μπει σε έναν επικίνδυνο δρόμο δημιουργίας προκαταλήψεων και στερεοτύπων γενικότερα για τους Έλληνες. Όπως ίσως οι γυναίκες γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλες τις δημογραφικές κατηγορίες -για να κάνουμε λίγο και τη σύνδεση με το θεματικό τεύχος για την Ημέρα της Γυναίκας-, άπαξ και δημιουργηθούν, οι αντιλήψεις αυτές είναι πολύ δύσκολο να ανατραπούν. Οποιαδήποτε λοιπόν προσπάθεια και πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν μπορεί παρά να είναι καλοδεχούμενη.