Τότε το σχόλιο των συντακτών της αναφοράς για τη χώρα μας ήταν το εξής: «Η Ελλάδα έχει βαθιά αποθέματα ήπιας ισχύος, αλλά αυτήν την περίοδο είναι κάπως αποπροσανατολισμένη. Τι άλλο μένει να πούμε; Έχει θαυμάσιες παραλίες, απίστευτη ιστορία -από αυτήν που μπορεί κανείς να γευτεί και να αγγίξει- φαγητά από τα καλύτερα της Ευρώπης. Κι όμως… Όπως κι αν τελειώσει η κρίση του Ευρώ -και είναι σίγουρο ότι θα αφήσει πίσω μια κάποια ακαταστασία- η ελληνική ανάκαμψη θα είναι δυνατή. Η ήπια ισχύς θα πρέπει να είναι στην καρδιά αυτής της αναγέννησης, είτε εκμεταλλευόμενη την αύξηση του αριθμού των τουριστών, είτε βασιζόμενη στην ακαταμάχητη ιστορία της χώρας. Αν η χώρα επιμείνει σε αυτά που ξέρει καλύτερα, μπορεί να πάρει μια πραγματική μεγάλη ώθηση ήπιας ισχύος».

Τα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα είχε βρεθεί εκτός 30άδας, για να επιστρέψει σε αυτή στη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2014. Η συνεχιζόμενη τουριστική άνθηση, η ανάδειξη ελληνικών τροφίμων, κρασιών και στοιχείων της ελληνικής κουζίνας, και κυρίως η επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και τα θετικά σχόλια του διεθνούς Τύπου για τη χώρα μας, την έφεραν στην 28η θέση, την υψηλότερη στην οποία είχε βρεθεί ποτέ.

Δυστυχώς στη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα η χώρα μας είναι ξανά εξαφανισμένη και νομίζω οι λόγοι είναι ευνόητοι. Στην πρώτη θέση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά συναντάμε τη Γερμανία, η οποία κεφαλαιοποιεί σε επίπεδο ήπιας ισχύος την πρωταγωνιστική της θέση στην πιο ισχυρή ήπειρο και τον ρόλο που έπαιξε στην ελληνική διάσωση και τη μεταναστευτική κρίση. Για να καταλάβουμε μάλιστα το πόσο διαφορετική είναι η εικόνα της στο διεθνές κοινό σε σχέση με το δικό μας, η Άνγκελα Μέρκελ σύμφωνα με την έρευνα «συμπυκνώνει τα καλύτερα στοιχεία της Γερμανίας: έξυπνη, προσεκτική και συμπονετική». Ακολουθούν στη λίστα Η.Π.Α., Μ.Βρετανία, Ιαπωνία, Γαλλία και Αυστραλία, ενώ βλέπουμε να συμπεριλαμβάνονται χώρες χωρίς τη δική μας ιστορία ή τουριστική απήχηση, όπως η Δανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο ή η Νορβηγία, οι οποίες όμως εκμεταλλεύονται τα ισχυρά τους στοιχεία και αποφεύγουν τα δικά μας πολλά και συνεχόμενα λάθη.