Φυσικά, οι «άλλοι» είναι οι δυστυχείς που τόλμησαν να ξεστομίσουν κάποιο κακό λόγο για τον giant / βασιλιά / αυτοκράτορα των μηχανών αναζήτησης. Έχετε δοκιμάσει να παίξετε αυτό το ρόλο σε τραπέζι με περισσότερους από έναν Google fans; Εγώ που το έχω κάνει για πλάκα, οφείλω να σας πληροφορήσω ότι είναι άκρως ανθυγιεινό. Απ’ την άλλη όμως πλευρά, το να πειράζεις φίλους και γνωστούς είναι εξαιρετικά αναζωογονητικό και εγώ έχω τουλάχιστον ένα καλό φίλο που στο δωμάτιό του αντί για αφίσα με την Pamela Anderson στις καλές της, έχει τον Sergey Brin με t-shirt «Scarcity brings Creativity». Αναπόφευκτα δεν μπορώ παρά να γίνομαι κάποιες στιγμές ο «άλλος» – για να μη σας πω και οι «άλλοι» όλοι μαζί.

Αρκετούς λοιπόν μήνες πριν, σε μία τέτοια νύχτα κάπου στο Κουκάκι, παίζοντας πάλι το ρόλο του κακού, αναρωτήθηκα μπροστά σε μουτζαχεντίν του SEM τι θα γίνει αν οι εκδότες αποφασίσουν να μην επιτρέπουν στη μηχανή καινοτομίας (copyright GSF) να διαβάζει το περιεχόμενό τους. Τι θα γίνει δηλαδή, αν αναζητώντας εγώ ειδήσεις για το ποιος ποτίζει το Σαββατοκύριακο στην Πεντέλη, δεν υπάρχει είδηση γιατί ο Σκάι δεν δίνει content, ή αν ψάχνω για την τελευταία μεταγραφή της Νέας Μηχανιώνας δεν βρίσκω πάλι τίποτα λόγω εμπάργκο από τους sports providers.  Το ότι κόντεψαν να με φάνε παρότι το τραπέζι ήταν στρωμένο και είχε απ όλα τα καλά, είναι ένα θέμα το οποίο μάλλον δεν οφείλεται στο ότι έχω περισσότερο ψαχνό από το αγαπημένο μας οσομπούκο (και ο fotis δεν ήταν εκεί). Το ότι αρκετούς μήνες μετά η ομάδα «Ευρωπαίων Εκδοτών» θα υπονοούσε κάτι αντίστοιχο όμως είναι ένα άλλο θέμα.

Όχι πως θα το υλοποιήσει απαραίτητα, ούτε ότι είναι η μόνη ομάδα που δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι πως το περιεχόμενο της το εκμεταλλεύονται και άλλοι χωρίς να μπορούν ουσιαστικά να αντιδράσουν. Το γεγονός επίσης πως η Google απάντησε σχεδόν ακαριαία στο blog της δείχνει δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι τα αντανακλαστικά της εξακολουθούν να λειτουργούν περίφημα. Το δεύτερο, ότι όσο και να μη θέλει να το δείξει, τέτοιες σκέψεις δεν την αφήνουν αδιάφορη. Όσο και να σφυρίζει…