Ποιες γνώσεις οφείλουν να κατακτήσουν οι αυριανοί επαγγελματίες;
Πέραν από τις απαραίτητες γνώσεις του εκάστοτε αντικειμένου, οι ευρύτερες γνώσεις που οφείλουμε να έχουμε αφορούν:
- Global Mega Trends – είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς διαμορφώνεται η μεγάλη εικόνα του κόσμου που ζούμε, ποιες τάσεις και προκλήσεις διαμορφώνουν το σήμερα και το αύριο.
- Tech savvy – δεν χρειάζεται να το αναπτύξουμε καθώς ήδη βιώνουμε την είσοδο της τεχνολογίας σε όλα τα επαγγέλματα.
- Self-knowledge – ίσως η πιο κρίσιμη γνώση, η γνώση για τον εαυτό μας, για να μπορούμε να μη χάνουμε τη θέση μας σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και ανατρεπτικό περιβάλλον.
Ποια skills θα κάνουν τη διαφορά στη δουλειά σας;
Θα περιοριστώ στα τρία πιο σημαντικά: Η περιέργεια (curiosity)-να αναζητώ συνέχεια το «γιατί» πίσω από κάθε τι αποτελεί τη βάση για τη βιώσιμη εξέλιξη του ανθρώπου, Η σαφήνεια (clarity)-το να έχω ξεκάθαρη θέση αποτελεί το βασικό διαφοροποιό στοιχείο, σε έναν κόσμο γεμάτο φασαρία και πληροφορία, Η ευπροσαρμοστικότητα (agility)-να μπορώ να αφήνω γρήγορα πίσω μου αυτά που έχω μάθει/προετοιμάσει, βάσει των αλλαγών του περιβάλλοντος.
Από τι θα εξαρτηθεί η ανάπτυξη του ταλέντου στις επιχειρήσεις του κλάδου σας;
Από την κουλτούρα της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα μια κουλτούρα που έχει υπαρξιακή σαφήνεια, ευέλικτες δομές και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αποτελεί έναν χώρο ανάπτυξης των ταλέντων.
Ποιος ο ρόλος των φορέων της αγοράς στην αναβάθμιση των στελεχών της;
Βλέπουμε πολύ καλές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση αν και παραμένουμε μια χώρα όπου το κράτος λειτουργεί ως δεκανίκι για τις επιχειρήσεις και όχι ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης. Επίσης, οι πρωτοβουλίες φορέων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για την αναβάθμιση των στελεχών θα πρέπει να γίνουν λίγο πιο τολμηρές στην αυτοκριτική τους, για να μπορέσουν να εξελιχθούν. Στη διάσταση της ηγεσίας, για να είσαι μέρος της λύσης είναι προϋπόθεση να δεις τον εαυτό σου ως μέρος του προβλήματος.