Η Amazon Web Services (AWS), η cloud computing επιχείρηση της Amazon, επιβεβαίωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το ευρωπαϊκό «κυρίαρχο cloud» της, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει τη μεγαλύτερη παραμονή δεδομένων σε ολόκληρη την περιοχή.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η πρώτη περιοχή του κυρίαρχου cloud της AWS θα δημιουργηθεί στο γερμανικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου και θα τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2025. Η AWS προσέθεσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει 7,8 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση, μέχρι το 2040. Η ανακοίνωση, η οποία προφανώς έχει προγραμματιστεί για να συμπέσει με το AWS Berlin Summit που πραγματοποιείται από χθες 14 Μαΐου έως και σήμερα 15 Μαΐου, στη γερμανική πρωτεύουσα, έρχεται περίπου επτά μήνες μετά την πρώτη αποκάλυψη των σχεδίων της AWS για ένα κυρίαρχο cloud.

Η AWS προσφέρει εδώ και καιρό localized αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων στην ευρωπαϊκή περιοχή, αλλά οι φορείς του δημόσιου τομέα και οι οργανισμοί που δραστηριοποιούνται σε ορισμένους κλάδους με υψηλή ρύθμιση ήταν πιο αργοί στη μετάβαση στο public cloud, λόγω ανησυχιών σχετικά με την (κακή) διαχείριση των δεδομένων. Δηλαδή, ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές και υποσχέσεις που μπορεί να έχει εφαρμόσει ένας hyperscaler, τα δεδομένα εξακολουθούν τελικά να βρίσκονται υπό τον έλεγχο ενός αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού. Με άλλα λόγια, το κυρίαρχο νέφος θα είναι «φυσικά και λογικά ξεχωριστό» από όλες τις άλλες περιοχές της AWS.

(Πηγή: Techcrunch.com)