Η πρώτη διοργάνωση των Printing Awards 2020 ανέδειξε τους πρωτοπόρους του κλάδου, αποδεικνύοντας τη δυναμική παρουσία των εταιρειών τυπογραφίας, εκτυπώσεων και γραφικών τεχνών στην ελληνική αγορά.

Η πρώτη διοργάνωση των Printing Awards 2020 ανέδειξε τους πρωτοπόρους του κλάδου, αποδεικνύοντας τη δυναμική παρουσία των εταιρειών τυπογραφίας, εκτυπώσεων και γραφικών τεχνών στην ελληνική αγορά.

Παρουσία περισσοτέρων από 170 ατόμων, των κυριότερων εκπροσώπων του κλάδου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου στο Gazarte η παρθενική τελετή απονομής των Printing Awards. Μάλιστα, όσοι παραβρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν από κοντά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, τα έργα που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό και να γιορτάσουν τη βράβευση μαζί με τους δημιουργούς τους.

Τη βραδιά άνοιξε εκ μέρους της διοργανώτριας εταιρείας, BOUSSIAS, ο παραγωγός των βραβείων, Βασίλης Καφίρης, ο οποίος ανέφερε ότι «ο νεοσύστατος θεσμός των Printing Awards εξυπηρετεί έναν διπλό σκοπό. Πρώτον, ως βάθρο για την ανάδειξη των πιο φρέσκων, καινοτόμων και επιτυχημένων έργων που συντελούνται στους κόλπους ενός εκ των πλέον δημιουργικών κλάδων και δεύτερον, ως αφορμή αναστοχασμού και αξιολόγησης του έργου της κάθε επιχείρησης σε σχέση με το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των βραβείων και Αντιπρόεδρος της Helgramed, καθηγητής γραφικών τεχνών Αναστάσιος Πολίτης, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τα βραβεία αποτελούν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός σημείου αναφοράς, όπου όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου θα μπορούν, υποβάλλοντας τα έργα τους, να συμβάλουν στην αποτύπωση της δυναμικής και της ποιότητας της ελληνικής τυπογραφίας», ενώ επίσης δήλωσε πως «έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, οι γραφικές τέχνες θα συνεχίσουν, παρά τις αντιξοότητες, την σύγχρονη πορεία τους με σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα, καινοτομικές τεχνολογίες και εφαρμογές προηγμένων συστημάτων στην παραγωγή των εκτυπώσεων».

ΤΙΜΗΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Η βραδιά συνεχίστηκε με την τιμητική βράβευση τεσσάρων ανθρώπων με τεράστια προσφορά στον κλάδο, οι οποίοι διακρίνονται για την ιδιαίτερα επιτυχημένη σταδιοδρομία τους ως επιχειρηματίες, αλλά κυρίως για την ενεργό και πολύτιμη συμμετοχή τους επί δεκαετίες στα κοινά του κλάδου, από ιδιαίτερα σημαντικές θέσεις. Επίσης βραβεύονται για την πολυετή συνεπή και ιδιαίτερα σημαντική προσφορά τους στην ελληνική βιομηχανία των εκτυπώσεων, των γραφικών τεχνών και της τυπογραφίας, όσο και διεθνώς. Τα τιμητικά βραβεία των Printing Awards 2020 απονεμήθηκαν στους:

Ευθύμιο Ματσούκη για την καθοριστική συμβολή του στην ανάπτυξη του κλάδου των εκτυπώσεων και ιδιαίτερα με την οικογενειακή εκτυπωτική επιχείρηση στον χώρο των εκτυπώσεων ασφαλείας, καθώς επίσης ως Μέλος, Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος του ΣΛΕ – του Συνδέσμου Λιθογραφικών Επιχειρήσεων και στην Διεθνή Ομοσπονδία Intergraf ως Μέλος και Πρόεδρος του Τμήματος Εκτυπώσεων Ασφαλείας (Security Printing Sector).

Μανώλη Μπακόπουλο για τη συνεπή και πρωτοποριακή συνεισφορά του στην ανάπτυξη και κατασκευή συστημάτων εκτυπωτικών πλακών, και στην καινοτομική τεχνολογία στις πλάκες αλουμινίου, στις φωτοευαίσθητες πλάκες, την κατασκευή μηχανολογικού εξοπλισμού συστημάτων όφσετ, φλεξογραφίας, ετικετοποιίας και letterpress, μέσω των εταιρειών Grapha Hellas και Λιθομηχανική.

Αναστάσιο Πάλλα για τη σημαντική παρουσία του στο επιχειρείν των γραφικών τεχνών με τη συμμετοχή του από το 1977 στην οικογενειακή επιχείρηση Πάλλας Γραφικές Τέχνες, και μέσω της συμμετοχής του στα κοινά στον Σπουδαστικό Σύλλογο της Ανωτέρας Σχολής Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά και στην Ένωση Ιδιοκτητών Τυπογραφείων και Επιχειρήσεων Γραφικών Τεχνών Αττικής.

Γρηγόρη Κόκκορη για τη συμβολή του στην ανάπτυξη καινοτομιών στην παραγωγική διαδικασία των γραφικών τεχνών και ιδιαίτερα στην πρωτοπορία της χρήσης τεχνολογίας σε εφαρμογές της ηλεκτρονικής προεκτύπωσης με τις εταιρείες DOT Repro, DOT Imaging και DOT Communication και τη συμμετοχή του στον Σύνδεσμο Χρωμολιθογράφων Αττικής, τον Σύνδεσμο Εκτυπωτικών Μέσων Επικοινωνίας Ελλάδος – ΣΕΜΕΕ και στην πρωτοβουλία «IKON 4» για την ανάπτυξη & προώθηση εξαιρετικών ελληνικών προϊόντων.

Επίσης, τιμητικά βραβεία απονεμήθηκαν σε εκπροσώπους της νέας γενιάς του κλάδου. Για την πρωτοποριακή εργασία τους σε έργα εκτύπωσης βραβεύθηκαν οι φοιτητές του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας Κατερίνα Παγκράτη, Γιάννος Γερολυμάτος και Αγγελής Δημόπουλος για την αναπαραγωγή ασπρόμαυρου τονικού πρωτοτύπου με την μέθοδο της μεταξοτυπίας με ειδικές εφαρμογές. Το έργο υλοποιήθηκε με 16 τονικούς διαχωρισμούς σε επιλεγμένες περιοχές και ένα τονικό διαχωρισμό με μελάνι ασφαλείας – ορατό με ακτινοβολία UV – για την πιστοποίηση της γνησιότητας του ανάτυπου.

Το ίδιο πρωτότυπο τυπώθηκε επίσης με ισορροπημένη τετραχρωμία στην περιοχή των ουδετέρων γκρι, για καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα. Βραβείο απονεμήθηκε επίσης στην φοιτήτρια Erasmus Andrea Luis Hernández από την Ισπανία για το έργο εκτύπωσης «Metamorphosis Printing Project». Το έργο αφορά στην εκτύπωση διχρωμίας με διαστάσεις 15 x 15 εκατοστά με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας και την οπτική σύνθεση των εκτυπώσεων με βηματοεπανάληψη για την δημιουργία νέας οπτικής σύνθεσης.

PLATINUM ΚΑΙ ΧΡΥΣΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Στο διαγωνιστικό μέρος, χρυσά βραβεία απέσπασαν οι υποψηφιότητες των εταιρειών: PressiousArvanitidis, Μυτιληναίος Εκτυπώσεις, Georgiadis, Τσιμή, Dunapack Packaging Hellas, NonStop Printing, Forlabels, ABC Design Communication, Felix, Plastimak, Nikolaou Graphic Arts, Xerox Hellas, Ν. Καμπάς, Whale Graphics, La Petite Jumelle και Skag. Ένεκα των υψηλών βαθμολογιών τους, πλατινένια βραβεία κέρδισαν οι υποψηφιότητες των εταιρειών Τσιμή και Ν. Καμπάς.

ΕΚ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ…
«Συνεχίζουμε να επιχειρούμε στην Ελλάδα, στηρίζοντας τη χώρα μας»
Η BOUSSIAS διοργάνωσε την εκδήλωση Printing Awards 2020, αναδεικνύοντας την παραγωγική αλυσίδα του κλάδου των εκτυπώσεων. Η Τσιμή Α.Ε. βραβεύτηκε με 1 Platinum & 3 Gold βραβεία στις αρχές ενός σημαντικού έτους για εμάς, διότι γιορτάζουμε 60 χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας μας από τον Αλκιβιάδη Τσιμή. Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση και μία μεγάλη οικογένεια 180 εργαζόμενων, με τους οποίους μοιραζόμαστε τα βραβεία όπως επίσης με τους πελάτες μας, που μας τιμούν με την πολυετή τους εμπιστοσύνη. Συνεχίζουμε να επιχειρούμε στην Ελλάδα, στηρίζοντας την χώρα μας. Επενδύουμε συνεχώς, προσφέροντας διεθνούς επιπέδου προϊόντα και υπηρεσίες.
Αλκιβιάδης Ντουσόπουλος Τσιμής (MSc), Γενική Διεύθυνση Λειτουργιών, Τσιμή Α.Ε.

«Η διάκριση αυτή είναι αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας»
Η ετικετοποιία Καμπάς γιορτάζει φέτος 50 χρόνια κι αυτό το Platinum βραβείο, η ανώτερη διάκριση των πρώτων Printing Awards που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα, είναι για εμάς μεγάλη τιμή και μας γεμίζει υπερηφάνεια και χαρά. Αποτελεί αναγνώριση της ποιότητας που παρέχουμε σε όλα τα επίπεδα, μας γεμίζει ευθύνη και μας δίνει κίνητρο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον ίδιο ζήλο και τον ίδιο επαγγελματισμό. Αυτή, όπως και κάθε άλλη διάκριση, είναι αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας και συστηματικής προσπάθειας και γι’ αυτό ευχαριστούμε τους πελάτες μας που συμμερίζονται τις αξίες μας και μας εμπιστεύονται τις ετικέτες των προϊόντων τους!
Πάνος Καμπάς, Διευθύνων Σύμβουλος, Ν. Καμπάς Αυτοκόλλητες Ετικέτες

«Θα συνεχίσουμε να συνδέουμε ανθρώπους με εμπειρίες που αξίζει να τις ζουν!»
Καλωσορίζουμε τον νέο θεσμό Printing Awards σαν μία δυνατότητα για τον χώρο μας, να βλέπουμε αντιπροσωπευτικά δείγματα έργων που σκιαγραφούν ευρύτερα τις εξελίξεις, την εικόνα, την τεχνολογία που έχει σήμερα η τυπογραφία και οι εκτυπώσεις συσκευασίας στη χώρα μας. Τα 6 βραβεία (5 χρυσά βραβεία και 1 ασημένιο) που κέρδισε η forlabels, τα θεωρούμε αναγνώριση των προσπαθειών όλων των ανθρώπων μας και της φιλοσοφίας μας να δημιουργούμε διακριτά πρότυπες εφαρμογές συσκευασίας, που συμβάλλουν στην προβολή της ταυτότητας, αλλά και διαφορετικότητας των αξιών των πελατών και συνεργατών μας. Η επιβράβευσή μας αυτή, μας δίνει το θάρρος να συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε και συγχρόνως να συνδέουμε ανθρώπους με εμπειρίες που αξίζει να τις ζουν!
Αυγερινός Χατζηχρυσός, Γενικός & Εμπορικός Διευθυντής, Forlabels

«Θα συνεχίσουμε να επιστρέφουμε αξία στον κλάδο που μας ανέδειξε»
Είμαστε περήφανοι που κριθήκαμε και διακριθήκαμε! Τα 14 βραβεία που κέρδισε η PressiousArvanitidis στη σημαντική για τον κλάδο διοργάνωση Printing Awards, είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, μακροχρόνιων επενδύσεων και κυρίως πίστης στην αξία του μέσου. Τα βραβεία αυξάνουν το αίσθημα ευθύνης για όλους τους ανθρώπους της PressiousArvanitidis και δημιουργούν τη δέσμευση πως θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό και να επιστρέφουμε αξία στον κλάδο που μας ανέδειξε.
Ανανίας Αρβανιτίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, PressiousArvanitidis

«Αναγνωρίζεται η προσπάθειά μας»
Η κατάκτηση των 6 βραβείων της εταιρείας στα Printing Awards 2020 με χαροποίησε ιδιαίτερα. Παρόλο που βρισκόμαστε σε μια επαρχιακή πόλη, είμαστε επιτυχημένοι σε αυτό που κάνουμε και τα βραβεία σημαίνουν ότι αναγνωρίζεται η προσπάθειά μας. Ξεπερνώντας την κρίση, επενδύσαμε σε νέες τεχνολογίες και θέσαμε τον Άνθρωπο προτεραιότητά μας, τοποθετώντας την εταιρεία μας στον χάρτη της εκτύπωσης και της συσκευασίας σε εγχώριο, αλλά και διεθνές επίπεδο.
Διονύσης Γεωργιάδης, CEO, Γεωργιάδης ΑΕ

Τα βραβεία πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Helgramed και με την αιγίδα της Intergraf. Οι φορείς ΣΥΒΙΠΙΣ, ΣΕΜΕΕ, ΕΛΣΕΤ και FESPA Hellas παρείχαν την υποστήριξή τους, ενώ χορηγοί επικοινωνίας ήταν το Βιβλίο Γραφικών Τεχνών, Η Τυπογραφία και η Graphica News.

Ο πίνακας των νικητών και όλες οι πληροφορίες για τα βραβεία βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.printingawards.gr.