«Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι οι μάρκες παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση της κυρίαρχης κουλτούρας».

Με αυτή τη φράση, η Gillette υποστηρίζει τη νέα της καμπάνια «We Believe: the Best Men Can Be», η οποία «τα βάζει» με τοξικά στερεότυπα ανδρισμού. Δεν είναι η πρώτη μάρκα που παίρνει το ρίσκο να τοποθετηθεί ανοιχτά απέναντι σε κοινωνικά ζητήματα και να σηκώσει το βάρος της αντίδρασης. Θα θυμάστε ίσως την ανατρεπτική καμπάνια «Find your magic» του Axe το 2016 (όπου το brand για πρώτη φορά παρουσίασε διαφορετικές εκδοχές ανδρισμού), φυσικά το LikeAGirl της Always αρκετά νωρίτερα (μία από τις πρώτες καμπάνιες που επιχείρησαν να σπάσουν τις στερεοτυπικές απεικονίσεις των γυναικών στη διαφήμιση), ή, το πιο πρόσφατο «Dream Crazy» της Nike, με πρεσβευτή τον ακτιβιστή-αθλητή Colin Kaepernick. Και η λίστα, διαρκώς μεγαλώνει.

Για ποιο λόγο όμως, τα brands αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το comfort zone τους με τα λαμπερά χαμόγελα και τις χαρούμενες νοικοκυρές; «Ως μία εταιρεία που ενθαρρύνει τους άνδρες να είναι το καλύτερο που μπορούν, έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι προωθούμε θετικές, προσιτές, περιεκτικές και υγιείς εκδοχές του τι σημαίνει να είσαι άνδρας», αναφέρει η Gillette στη δήλωσή της, όπως έχει αναρτηθεί στο Gillette.com. Αντίστοιχα, οι συντελεστές της καμπάνιας του Axe έκαναν λόγο το 2016 για σεισμικές αλλαγές στην έννοια του ανδρισμού και απελευθέρωση των ανδρών από την καταπίεση των στερεοτύπων.

Η Gillette, φαίνεται να κάνει σήμερα άλλο ένα βήμα πιο πέρα. Στο πλαίσιο της καμπάνιας της «The Best Men Can Be», δεσμεύεται να διαθέσει το ποσό των 3 εκατ. δολαρίων τα επόμενα τρία χρόνια σε μη κυβερνητικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες αναπτύσσουν προγράμματα με σκοπό να εμπνεύσουν, να εκπαιδεύσουν και να βοηθήσουν τους άνδρες όλων των ηλικιών να γίνουν ο καλύτερός τους εαυτός και να αποτελέσουν τα πρότυπα της επόμενης γενιάς.

Για πολλούς, όλα αυτά μπορεί να φοβίζουν, να ενοχλούν, να προκαλούν ακόμη και θυμό. Η αλλαγή πάντα προκαλεί και τέτοιες αντιδράσεις. Κάποια brands όμως εκεί έξω, φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι το ρίσκο αξίζει τον κόπο, προκειμένου να συνδεθούν με τις βαθιές κοινωνικές αλλαγές που συμβαίνουν τώρα και να βγουν μπροστά.

Ο Marc Pritchard της P&G, είχε αναφέρει με αφορμή την καμπάνια «The Talk», η οποία παρουσιάζει τις συζητήσεις μαύρων γονιών με τα παιδιά τους για τις προκαταλήψεις που θα συναντήσουν στη ζωή τους: «Τόσο η υποστήριξη που έλαβε η καμπάνια όσο και η κριτική, ενισχύουν την πίστη μας στην αξία των συζητήσεων αυτών, που ελπίζουμε ότι θα οδηγήσουν σε καλύτερη κατανόηση, κοινό έδαφος και θετική αλλαγή».