Ποια είναι τα βήματα για μια αποτελεσματική στρατηγική marketing; Πόσο θα αλλάξει το search με τα νέα εργαλεία της Google και πώς το ΑΙ θα διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα, απαντήθηκαν στο Performance Marketing Conference 2025 supported by Google, που διοργανώθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου από τη Boussias Events.
Σε μια αίθουσα του Ιδρύματος Ευγενίδου, παρουσία σχεδόν 200 στελεχών επιχειρήσεων από τον χώρο του marketing, διοργανώθηκε το Performance Marketing Conference supported by Google στις 25 Ιουνίου 2025, με σκοπό να εφοδιάσει τους επαγγελματίες με τα κατάλληλα εργαλεία και τις γνώσεις που θα τους βοηθήσουν να οδηγηθούν σε επιτυχημένα αποτελέσματα. Το συνέδριο άνοιξε η Βασιλική Κοτζιά, Conference Hostess, που έκανε λόγο μια εκδήλωση καινοτομίας σε συνεργασία με τη Google ενώ η Ελίζα Σουφλή, Conference Producer, Boussias Events, παρουσίασε ενδιαφέροντα στατιστικά μελέτης (HubSpot State of Marketing Report, 2025, Orbit Media, 2024) για το Performance Marketing. Σύμφωνα με αυτά, το 47,2% των marketers δηλώνουν πως κατανοούν τον τρόπο ενσωμάτωσης του ΑΙ στη στρατηγική τους ενώ το 91% των επιχειρήσεων, χρησιμοποιούν το video ως εργαλείο marketing. Από την πλευρά των καταναλωτών, το 73% δηλώνει πως προτιμά τα μικρά videos ενώ το 51% ανέφερε πως συμβουλεύεται ένα προϊόντικό video πριν προχωρήσει στην αγορά.
Η σημασία των first party data
Τους τρόπους που μπορεί να απογειώσει μια εταιρεία την performance marketing στρατηγική της μέσα από τα ΑΙ εργαλεία, παρουσίασε στο κοινό, η Άννα Τσόνη, Strategic Agency Manager, Google. Σημείωσε πως ήδη έχουν ανακοινωθεί πάνω από 30 ΑΙ εργαλεία, στοχεύοντας στην οργάνωση της παγκόσμιας πληροφορίας ώστε να είναι χρήσιμη και διαθέσιμη σε όλους. Μίλησε για 4 βασικά είδη καταναλωτικής συμπεριφοράς (searching-streaming-scrolling-shopping) που ικανοποιούνται μέσω Google και YouTube ενώ αναφέρθηκε στις νέες ευκαιρίες που φέρνει το ΑΙ για τις επιχειρήσεις. «Για κάθε 1 δολάριο που επενδύει μια επιχείρηση στο Google Search, παίρνει πίσω 6 δολάρια», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ παρότρυνε τους συμμετέχοντες να μην φοβούνται τους πειραματισμούς. O Aditya Nagendran, Senior Regional Product Lead, Google εξήγησε πως θα χτίσουμε βάσεις για σωστό measurement χρησιμοποιώντας First Party Data (FPD). Μίλησε για τη βελτιστοποίηση μιας στρατηγικής μέσω ΑΙ και FPD καθώς και για το enhanced conversion, όπου συνδυάζονται τα data μιας επιχείρησης με τα data της Google για καλύτερα αποτελέσματα. «Το customer match είναι πλέον ευκολότερο από ποτέ χάρη στα ΑΙ εργαλεία» ανέφερε ενώ παρουσίασε και το Meridian, το open-source Marketing Mix Model (MMM) της Google για ακριβέστερα αποτελέσματα στο performance media measurent.
Δύο επιλογές στην εποχή του ΑΙ έχουν οι επιχειρήσεις, ανέφερε ο Brad Mac, Founder, Unreasonable, είτε να το αγνοήσουν είτε να το υιοθετήσουν. Όπως τόνισε, τα πάντα αλλάζουν γρήγορα και ακόμη και οι πλατφόρμες που υπόσχονταν υψηλή απόδοση, δεν το κάνουν πια. Το media buying έχει αλλάξει, δήλωσε, σημειώνοντας πως οι καμπάνιες που δεν αποδίδουν συχνά «κανιβαλίζουν» τον εαυτό τους. Τέλος, αναφέρθηκε και στην επέλαση των social media που έχουν αλλάξει ριζικά το performance marketing αλλά και στο content που εξακολουθεί να κάνει τη διαφορά. Η Αφροδίτη Βογδάνου, Instructor, Knowcrunch & Performance Marketing Team Leader, Dentsu Greece, εξήγησε στο κοινό πως χρησιμοποίησαν την τεχνική των demand spaces για τη βελτιστοποίηση μιας YouTube καμπάνιας. Έδωσε παραδείγματα αναζήτησης του Volume Target, τα οποία βελτιστοποιήθηκαν από το ΑΙ Targeting δίνοντας βελτιωμένα αποτελέσματα τόσο ως προς το ad recall όσο και ως προς το awareness. «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε ποιον καταναλωτή απευθυνόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως «το ΑΙ μπορεί να μας δώσει data αρκεί να το τροφοδοτούμε με πραγματικά δεδομένα».
Στο fireside chat που ακολούθησε, ο Χάρης Μουρελάτος, Head of Digital Marketing, Plaisio Computers και η Άννα Τσόνη, μίλησαν για την αξία των first party data. Αναφέρθηκαν στη σημασία της εξατομίκευσης της καταναλωτικής εμπειρίας σε όλα τα κανάλια καθώς και στον ρόλο του ΑΙ σε αυτή τη διαδικασία.
ΑΙ και δεδομένα αλλάζουν το «παιχνίδι»
Στο μέλλον του search αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Κωνσταντίνος Σκλήρης, Sales Manager SBS Engage Greece, Cyprus, Malta & Bulgaria, Google, σημειώνοντας πως πλέον τα AI overviews, προσεγγίζουν πάνω από 1,5 δις άτομα παγκοσμίως κάθε μήνα. Σημείωσε, πως το shopping θα γίνει πιο εύκολο και πιο διαδραστικό με το AI mode ενώ επιτυχία σημειώνει και το Google Lens καθώς καταγράφει μεγάλο engagement με τα νεανικά κοινά. Αναφέρθηκε στον πλήρως εξατομικευμένο τρόπο που θα αγοράζουμε ρούχα μέσω ΑΙ με το Try it On καθώς και στο AI Max, για personalized διαφημίσεις, εργαλείο μέσω του οποίου ήδη καταγράφονται 14% περισσότερα conversions. «Το search από εργαλείο πληροφορίας, θα γίνει εργαλείο για το “get things done”», σημείωσε παρουσιάζοντας στο κοινό και το project Astra της Google, μέσω του οποίου AI Agents, θα εκτελούν διάφορες εργασίες για λογαριασμό των χρηστών.
Ο Joe Caley, Senior Digital Marketing Manager – SEO Lead, Optix Solutions, εξήγησε πόσο έχει αλλάξει η οργανική αναζήτηση που μέσω ΑΙ έχει μετατραπεί σε διάλογο μεταξύ χρήστη και υπολογιστή. Τόνισε πως το AI Overview, αποτελεί τεράστια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις ενώ σημείωσε πως πλέον, το traffic μπορεί να αυξηθεί περισσότερο καθώς με το AI Mode καταγράφεται 12% μεγαλύτερη παραμονή των χρηστών στις σελίδες. Κατόπιν, παρότρυνε τους παρευρισκόμενους να εξασκήσουν τα skills τους μέσω σεμιναρίων της Google ενώ συμβούλευσε τις εταιρείες να επενδύσουν στην έρευνα, την εκπαίδευση και την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών.
Τις δυνατότητες αλλά και τις ευκαιρίες που κρύβει για τα brands το Deep Research, ανέλυσε η Crystal Carter, Head of SEO Communications, Wix.com. Σημείωσε πως πρόκειται για ένα εργαλείο που βοηθά τις επιχειρήσεις να στοχεύσουν σε νέα κοινά. Τόνισε τη σημασία των πραγματικών data για βέλτιστα αποτελέσματα ενώ παρότρυνε τις επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν το περιεχόμενο των ιστοσελίδων τους και να είναι ενεργές στα social media.
Η Hollie Thubron, Performance Consultant, House of Performance, εξήγησε γιατί είναι σημαντικό για τα brands να χτίσουν ένα οικοσύστημα στη Google. «Αν δεν συμπεριλαμβάνεστε στην αναζήτηση Google, χάνετε τους περισσότερους πελάτες σας», τόνισε χαρακτηριστικά. Ανέφερε πως πλέον οι καταναλωτές δεν μένουν εύκολα πιστοί σε ένα brand δυσκολεύοντας τις εταιρείες και πως πριν κάθε αγορά τους συμβουλεύονται τουλάχιστον 5 διαφορετικά κανάλια.
Google και YouTube τα νέα «όπλα» του marketing
Με μια ανατρεπτική ομιλία με τίτλο «Don’t Believe The Hype – AI Won’t Save You», ο Matt Desmier, Innovation Advisor, Bournemouth University, αποδόμησε την Τεχνητή Νοημοσύνη. Μίλησε για μια σειρά καινοτομιών που υπόσχονταν να αλλάξουν τον κόσμο (όπως το 3D Printing ή το Metaverse) και που όμως σταδιακά υποβαθμίστηκε η σπουδαιότητά τους. Παρουσίασε παραδείγματα εταιρειών που δεν στηρίχθηκαν στις τεχνολογικές «μόδες» αλλά καινοτόμησαν προσφέροντας κάτι διαφορετικό τους καταναλωτές. «Τολμήστε να αλλάξετε τα πάντα», παρακίνησε τους συμμετέχοντες ζητώντας τους να σκεφθούν εκτός πλαισίου.
Στο fireside chat που ακολούθησε μεταξύ των Matt Desmier, και Brad Mac, σημειώθηκε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη δίνει έτοιμες λύσεις, με τους χρήστες να υποβαθμίζουν ουσιαστικά την κριτική τους ικανότητα. «Είναι απαραίτητο να ενεργοποιήσουμε τη σκέψη μας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, παροτρύνοντας τα brands να τολμήσουν να σκεφτούν διαφορετικά.
Ο Γιώργος Σκαλτσής, Strategic Agency Manager, Google, σημείωσε πως στην Ελλάδα άνω του 50% των marketeers δεν ακολουθούν τα best practices για την χάραξη στρατηγικής. Ανέφερε πως είναι σημαντικό να υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε creatives για να αυξηθούν οι πιθανότητες να προσεγγίσει η καμπάνια τον χρήστη, ενώ μίλησε και για τις απαιτήσεις σε κείμενο, εικόνα και video, που κάνουν τη διαφορά. Κατόπιν, παρουσίασε το Power Pack της Google, την επόμενη γενιά λύσεων καμπάνιας με την υποστήριξη του ΑΙ. Πρόκειται για έναν μηχανισμό που μπορεί να οδηγήσει σε νέο επίπεδο απόδοσης στο Search και το YouTube, χρησιμοποιώντας τις Performance Max (PMax), το AI Max για καμπάνιες αναζήτησης και το Demand Gen.
Αναφορικά με το PMax, σημείωσε, πως μετά από 90 βελτιώσεις ποιότητας, αυξήθηκαν τα conversions ενώ με το AI Max για καμπάνιες αναζήτησης, επεκτείνονται οι λέξεις-κλειδιά για ευρεία αντιστοίχιση και οι χρήστες λαμβάνουν χρήσιμα insight για να βελτιστοποιήσουν τις καμπάνιες τους. Όσο για τις καμπάνιες Demand Gen, τόνισε πως εξασφαλίζουν ζήτηση στις πιο οπτικές πλατφόρμες της Google, όπως το YouTube, το Shorts, το Discover, το Gmail και το Δίκτυο προβολής Google. Ανέφερε δε, πως με την υποστήριξη του AI, οι διαφημιζόμενοι κατά μέσο όρο σημειώνουν αύξηση 26% στις επιδόσεις τους, από έτος σε έτος.
Για το YouTube και τις απεριόριστες δυνατότητες του, μίλησε ο Δημήτρης Κρικώνης, Senior Account Manager, Google. «Το YouTube έχει αλλάξει τη ζώνη του Prime Time σε ζώνη Me Time», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως δίνει δυνατότητα στα brands να δημιουργήσουν μια σχέση διαρκείας με τους καταναλωτές. Ανέφερε πως η πλατφόρμα ήδη μετρά 65 εκατ. creators παγκοσμίως και επισήμανε πως αποτελεί την αγαπημένη πλατφόρμα των Ελλήνων σύμφωνα με έρευνα της Kantar. Δίνοντας μια εγχώρια οπτική, σημείωσε πως στο YouTube υπάρχουν 7 εκατ. χρήστες άνω των 18 ετών, οι οποίοι περνούν καθημερινά 50 λεπτά στην πλατφόρμα και 3 εκατ. χρήστες της connected TV. Έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα από καμπάνιες ανάλογα με τη στόχευσή τους ενώ ανέλυσε τα τεχνικά χαρακτηριστικά για καλύτερες αποδόσεις. Σημείωσε τέλος, πως μέσω AI αυξάνεται το targeting και το engagement ενώ τόνισε πως το YouTube, επιτυγχάνει μακροπρόθεσμα υψηλότερο ROAS από την τηλεόραση, το on-line video και τις υπόλοιπες πλατφόρμες.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με ένα διαδραστικό κουίζ μέσω του Kahoot, όπου οι συμμετέχοντες απάντησαν σε διάφορες ερωτήσεις αναφορικά με το περιεχόμενο του συνεδρίου, κερδίζοντας δώρα από τη Google.