Φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη χιλιομετρική χρέωση, επενδύει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και στην οδική ασφάλεια ενσωματώνοντας πρωτοποριακές τεχνολογίες, οικοδομεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες και βελτιώνει την ταξιδιωτική εμπειρία. Η Ολυμπία Οδός αναδείχθηκε «Αυτοκινητόδρομος της Χρονιάς» στα Mobility Awards, αποδεικνύοντας ότι εκπληρώνει τον στόχο της, να ενώνει τόπους και ανθρώπους μεταφέροντας αγαθά, ιδέες, όνειρα, πολιτισμό, κουλτούρες και προοπτικές.

Η Ολυμπία Οδός είναι «Ένα Έργο με πολλούς Πρωταγωνιστές» εξηγεί ο Παναγιώτης Παπανικόλας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπία Οδός ΑΕ, ο οποίος μίλησε στο MW για τη φιλοσοφία, τις κινήσεις, τους στόχους και τις διακρίσεις της εταιρείας.

MW:Η Ολυμπία Οδός είναι μια εταιρεία η οποία εξελίσσεται συνεχώς. Ποια θα λέγατε ότι είναι η φιλοσοφία της;

Παναγιώτης Παπανικόλας: Στην Ολυμπία Οδό, από την αρχή του Έργου είχαμε συνειδητοποιήσει ότι ηεπιτυχία καθορίζεται από την ικανοποίηση των πελατών μας και της τοπικής κοινωνίας, και τον σεβασμόστο περιβάλλον. Η φιλοσοφία μας διέπεται από την τήρηση μιας υπεύθυνης στάσης απέναντι στηνκοινωνία και τις ανάγκες της. Το όραμά μας για το μέλλον είναι συνυφασμένο με τεχνολογικέςκαινοτομίες, αειφόρες πρακτικές στον χώρο των μεταφορών και με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο και τηνοδική ασφάλεια.

Μιλήστε μας λίγο για κάποια από τα τελευταία σας «βήματα».

Πρώτο μας μέλημα είναι οι σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουμε δημιουργήσει με τους πολίτες, οδηγούς καιεπιβάτες, στους οποίους έχουμε δεσμευτεί να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή ταξιδιωτική εμπειρία. Έτσι, πρόσφατα φέραμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη χιλιομετρική χρέωση, με το καινοτόμο τεχνολογικόσύστημα Hybrid, το οποίο παρέχεται αυτόματα με την απόκτηση πομποδέκτη Ολυμπία Pass δωρεάν.

Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και την οδική ασφάλειαενσωματώνοντας πρωτοποριακές τεχνολογίες, όπως το πρόγραμμα Smart Tunnel για τη βελτίωση τηςσυντήρησης του αυτοκινητόδρομου, η εφαρμογή νέας Μεθόδου Παρακολούθησης της υποδομής και τοεργαλείο παρακολούθησης οδοστρώματος Miranda.

Επίσης, η Ολυμπία Οδός είναι ο μόνος αυτοκινητόδρομος στη χώρα, κατά μήκος του οποίου οι οδηγοίμπορούν να πραγματοποιήσουν πλήρως ανέπαφες συναλλαγές χρησιμοποιώντας κάρτα ή κινητό τηλέφωνοστα Αυτόματα Μηχανήματα Πληρωμής.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η λέξη «καινοτομία» κατέχει σημαντική θέση στο εταιρικό σας DNA. Τι σημαίνει για εσάς και πώς η έννοια αυτή αντικατοπτρίζεται στη συνολική στρατηγική της εταιρείας;

Η καινοτομία έρχεται μέσα από την τεχνολογία. Η χρήση των νέων τεχνολογιών μας βοηθά νααναπτύσσουμε πρακτικές που αναβαθμίζουν την υποδομή που διαχειριζόμαστε και προστατεύουν τοπεριβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε.

Για παράδειγμα, μια νέα πρόκληση είναι η έλευση της τεχνολογίας 5G, η οποία σηματοδοτεί το πέρασματων μεταφορών στην εποχή της «αυτόνομης» οδήγησης. Στην Ολυμπία Οδό προετοιμαζόμαστε για τημετάβαση στη νέα εποχή, με σκοπό να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία 5G και σε άλλους σκοπούς πουαφορούν το Έργο υποδομής, όπως είναι η εφαρμογή σεναρίων DR (disaster recovery) για τηναποκατάσταση των πληροφοριακών συστημάτων στην περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής ή στη χρήσηεναλλακτικής διαδρομής για τις λειτουργίες μας στην περίπτωση που οι οπτικές ίνες καταστραφούν γιαοποιοδήποτε λόγο.

Επίσης, αξιοποιούμε κάθε χαρακτηριστικό του δρόμου μετατρέποντάς το σε πλεονέκτημα. Η ΟλυμπίαΟδός γειτνιάζει σε όλο σχεδόν το μήκος της με θάλασσα. Εγκαταστήσαμε, λοιπόν, πιλοτικά σε έναν χώροστάθμευσης στην Κακιά Σκάλα, εξοπλισμό που παράγει φρέσκο, δροσερό, πόσιμο νερό για τουςταξιδιώτες, αξιοποιώντας ενέργεια από τον ήλιο και την υγρασία της θάλασσας. Το πρόγραμμα «Νερό απότον αέρα» είναι πλήρως αυτόνομο, καθώς λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σεεργοτάξια, όπου η πρόσβαση σε φρέσκο δροσερό νερό είναι περιορισμένη.

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το όραμα της Ολυμπίας Οδού και ποιος ο «δρόμος» προς την πραγμάτωσή του;

Ο στόχος μας είναι να ενώνουμε τόπους και ανθρώπους μεταφέροντας αγαθά, ιδέες, όνειρα, πολιτισμό, κουλτούρες και προοπτικές. Απώτερη φιλοδοξία μας, το όραμά μας, είναι η Ολυμπία Οδός να αίρει κάθεείδους αποκλεισμό! Αυτή είναι μία δήλωση που έχει προκύψει από μια εκτεταμένη εσωτερική διαδικασίαbrainstorming με τους εργαζόμενους στο Έργο, αμέσως μετά το τέλος της κατασκευής του νέου τμήματοςτου αυτοκινητόδρομου, της Κορίνθου- Πατρών. Είναι μια δήλωση- πυξίδα για να μην χάνουμε τονπροσανατολισμό μας: Στο τέλος της διαδρομής υπάρχει πάντα ο άνθρωπος και οι ιδέες του. Γι’ αυτό, τοσλόγκαν μας είναι απλό και αληθινό: η Ολυμπία Οδός είναι «Ένα Έργο με πολλούς Πρωταγωνιστές».

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιους από τους στρατηγικούς σας στόχους για το 2021;

Δράσεις που στοχεύουν στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του αυτοκινητόδρομου βρίσκονταιψηλά στις προτεραιότητές μας. Παράλληλα, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να υπηρετούμε μακροχρόνιουςστόχους μας, που οικοδομούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες, βελτιώνουν την ταξιδιωτικήεμπειρία και συμβάλλουν στην ψηφιακή μετάβαση. Για παράδειγμα, ετοιμάζουμε και σύντομα θαπαρουσιάσουμε το Ολυμπία Οδός mobile app, με το οποίο καθένας θα μπορεί να βλέπει το υπόλοιπο τουλογαριασμού του Ολυμπία Pass Hybrid, να το φορτίζει, αλλά επίσης θα βλέπει ενημερώσεις για την κίνησηστον αυτοκινητόδρομο, προσφορές στα ΣΕΑ, διαγωνισμούς και ταξιδιωτικές προτάσεις σε αξιοθέατα τηςΒόρειας Πελοποννήσου.

Όσον αφορά στους ίδιους τους οδηγούς, ποιο το feedback που λαμβάνετε; Υπάρχει ανταπόκρισή τους στιςπρωτοβουλίες σας;

Οι οδηγοί και ευρύτερα οι ταξιδιώτες ανταποκρίνονται θετικά στις πρωτοβουλίες μας. Αυτό προκύπτειτόσο από την καθημερινή δια ζώσης επικοινωνία μας με εκατοντάδες οδηγούς, όσο και από τα θετικάσχόλια στις έρευνες που διενεργούμε τακτικά για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε.

Μάλιστα μόλις ολοκληρώσαμε μια σειρά ποιοτικών συνεντεύξεων, από τις οποίες λάβαμε εις βάθοςαπαντήσεις για την εικόνα του Έργου και τις προσδοκίες των χρηστών, που μας γεμίζει αισιοδοξία καιπερηφάνεια για τη δουλειά που κάνουμε.

Η θετική ανταπόκριση σε ό,τι κάνουμε για την υποδομή, την οδική ασφάλεια, το περιβάλλον, αλλά και τιςυπερ-συμβατικές μας δράσεις, μας δείχνει ότι κάθε προσπάθεια αξίζει και υπάρχει ανεξάντλητο πεδίοσυνεργιών.

Στα τελευταία Mobility Awards, η Ολυμπία Οδός απέσπασε 6 σημαντικές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου και ενός Platinum βραβείου. Τι σημαίνουν για εσάς τέτοιου είδους διακρίσεις;

Σε μια σειρά από σημαντικές διακρίσεις της τελευταίας διετίας, προστέθηκε πρόσφατα αυτή του«Αυτοκινητόδρομου της Χρονιάς», ως επιστέγασμα των έξι βραβείων που αναφέρετε. Είναι προφανώς μιακορυφαία διάκριση που μας γεμίζει περηφάνια και μας επιτρέπει να θέτουμε ακόμα υψηλότερους στόχους. Τα βραβεία αυτά αφορούν μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών και προγραμμάτων, που πρακτικά αγγίζουν τηδουλειά όλων μας. Είναι μια διάκριση που ανήκει σε κάθε εργαζόμενο της Ολυμπίας Οδού.