Νέες γεύσεις και πρωτότυπες πρωτοβουλίες ετοιμάζουν οι εταιρείες παγωτού για το καταναλωτικό κοινό, το οποίο υποδέχεται με ανανεωμένη, λόγω της άρσης των περιορισμών του Covid-19, διάθεση τους φετινούς θερινούς μήνες. Πλούσια συστατικά, εξωτικές γεύσεις, επικοινωνιακές ενέργειες και premium προϊόντα στα καταστήματα πώλησης παγωτού, έχουν σκοπό να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του καταναλωτή, δίνοντας γεύση στο καλοκαίρι του.

Η κατεξοχήν περίοδος του παγωτού ξεκίνησε με τις εταιρείες να επανέρχονται μετά από τουλάχιστον 2 χρόνια «χαμηλών πτήσεων» εξαιτίας της πανδημίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγορά παγωτού άγγιξε σε αξία, το 2021, τα 68 δισ. δολάρια, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Imarc Group, αναμένεται να φτάσει, έως το 2027, τα 89,8 δισ. δολάρια, σημειώνοντας μεικτό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης CAGR της τάξης του 4,92% τη χρονική περίοδο 2022-2027. Οι εκτιμήσεις αυτές δε αναμένεται ότι θα επανεξετάζονται σε τακτική βάση, λόγω των άμεσων ή έμμεσων πιθανών επιδράσεων του Covid-19, επισημαίνει η εταιρεία ερευνών. Όσον αφορά στην κατά κεφαλή κατανάλωση παγωτού στην περιοχή ΕΜΕΑ, το 2021, η Global Data αναφέρει ότι κυμάνθηκε ετησίως στα 4,6 κιλά με ανοδική τάση, ενώ, σύμφωνα με το Euromonitor International, η αγορά παγωτού για το σπίτι, το ίδιο χρονικό διάστημα, συνέχισε να αναπτύσσεται, ενώ η αυθόρμητη αγορά, για παράδειγμα καθ’ οδόν, επέστρεψε σε υψηλές πωλήσεις.

Καινοτομία με vegan, functional και εξατομικευμένες επιλογές
Όσον αφορά στις κύριες τάσεις οι οποίες απαντώνται στη διεθνή αγορά παγωτού, ευθυγραμμίζονται, μεταξύ άλλων, με τις ευρύτερες τάσεις που διέπουν το σύνολο της αγοράς: το functionality, τη στροφή στην υγιεινή διατροφή και την εξατομίκευση. Σύμφωνα με την εταιρεία παγωτού Barry-Callebaut, οι καταναλωτές αισθάνονται λιγότερες «ενοχές», όταν επιλέγουν παγωτό με χαμηλό θερμιδικό δείκτη, γι’ αυτό και η αναγραφή του αριθμού των θερμίδων που περιέχει θα αναγράφονται πολύ πιο έντονα στη συσκευασία. Επικαλείται δε στοιχεία της Innova Consumer Survey σύμφωνα με την οποία η μέση ετήσια αύξηση παγκοσμίως των λανσαρισμάτων τροφίμων και ποτών με χαρακτηριστικά της διατροφής Keto ανήλθε σε 229% το 2020. Παράλληλα, θεωρεί συνήθη πλέον τη στροφή του κοινού σε τρόφιμα με περισσότερα λειτουργικά οφέλη και ενισχυμένα θρεπτικά συστατικά, η οποία παρατηρείται και στην αγορά παγωτού. Στα τελευταία ενδέχεται να συμπεριλαμβάνονται τα πρεβιοτικά, η πρωτεΐνη, οι φυτικές ίνες και η κάνναβη ή CBD. Εξάλλου, είναι χαρακτηριστική η προτίμηση του καταναλωτικού κοινού -ακόμη και εκείνου το οποίο δεν διαθέτει δυσανεξία στη λακτόζη- προς τα dairy-free παγωτά. Μάλιστα, αναφέρει ότι 53% των καταναλωτών παγκοσμίως επιλέγουν τις plant-based εναλλακτικές παγωτού με γάλα καρύδας, αμυγδάλου ή βρώμης, ως πιο υγιεινές. Τέλος, όπως επισημαίνει η Barry-Callebaut, 47% των τακτικών καταναλωτών παγωτού αντιμετωπίζουν με θετικό «μάτι» ένα personalized προϊόν το οποίο θα διατίθεται στα σημεία πωλήσεων παγωτού, γεγονός, το οποίο οδηγεί τους παραγωγούς, αλλά και τους εμπόρους να αναζητούν περισσότερες λύσεις για να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό. Μια εκδοχή της επιλογής αυτής είναι, σύμφωνα με την πηγή, η δημιουργία νέων πρωτότυπων γεύσεων, όπως αλμυρών ή πικάντικων, καθώς και η δημιουργία παγωτού σε μορφή σνακ, το οποίο θα πρωτοτυπεί τόσο σε επίπεδο συσκευασίας, όσο και σε επίπεδο portability.

Επικοινωνιακές κινήσεις στην παγκόσμια σκακιέρα
Σε σημαντικές ενέργειες προχωρούν οι διεθνείς «παίκτες» στην αγορά παγωτού, προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση τους στο industry και τη σχέση τους με το κοινό. Μεταξύ άλλων, η Häagen-Dazs δημιούργησε, σύμφωνα με το Campaign, για τις αγορές της Γαλλίας και της Ισπανίας, την pop-up ενέργεια «Häagen-Bar», η οποία συνδυάζει το παγωτό με γνωστά cocktails και αποτελεί μέρος της καμπάνιας «Love the Mix». Για την υλοποίηση της ενέργειας, η Häagen-Dazs συνεργάστηκε με mixologists, λανσάροντας 2 νέες γεύσεις, εμπνευσμένες από cocktails, και, συγκεκριμένα, το σορμπέ Lime Mojito και το παγωτό Pina Colada. Όσον αφορά στην καμπάνια αυτή, δημιουργήθηκε από το διαφημιστικό agency Forsman and Bodenfors, ενώ το brand experience «Häagen-Bar», το PR και η social καμπάνια από τη Space. Τα υλικά για τα social media αποτέλεσαν έναν συνδυασμό πακέτων Häagen-Dazs, στιγμιότυπα των mixologists και των τοπικών χώρων εκδηλώσεων του «Häagen-Bar».

To CSR, διεθνής προτεραιότητα
Από την πλευρά της, η μητρική Unilever, με ναυαρχίδα την ομάδα παγωτού της, ανακοίνωσε ότι σταματά την προώθηση και διαφήμιση τροφίμων και αναψυκτικών σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών τόσο στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο πλαίσιο αυτό, έπαυσε να στοχεύει καμπάνιες διαφήμισης ή social media marketing, να συλλέγει ή να αποθηκεύει δεδομένα και να χρησιμοποιεί influencers ή διάσημα πρόσωπα που είναι κάτω των 16 ετών ή απευθύνονται κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. Την παγκόσμια πρωτοβουλία στηρίζει έμπρακτα και η Ελαΐς-Unilever Hellas, η οποία συμμετέχει στο ελληνικό Pledge, το οποίο υλοποιείται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Διαφημιζομένων Ελλάδος. Επιπλέον, η Ben & Jerry’s υιοθετεί, την τρέχουσα χρονική περίοδο, ένα νέο πρόγραμμα προσλήψεων με τίτλο «Unlock Potential», αναφέρει το TheDrum. Πρόκειται για ένα νέο σχέδιο προσφοράς εργασίας, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις, προκειμένου να παρέχει μακροχρόνια απασχόληση σε νέους που κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή. Η εταιρεία, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως «επίδοξη εταιρεία κοινωνικής δικαιοσύνης», δήλωσε ότι η πρωτοβουλία στοχεύει στην ενίσχυση της φυλετικής ισότητας, στη διαμόρφωση της νέας γενιάς των εταιρικών ηγετών και στη συμβολή στην καταπολέμηση του φαύλου κύκλου μεταξύ φτώχειας και φυλάκισης. Το «Unlock Potential» απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 16-24 ετών, τα οποία δεν εργάζονται ούτε φοιτούν κάπου και τα οποία είναι επιβαρυμένα με παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο φυλάκισης, όπως η σύνδεση με trafficking, ιστορικό παιδικής εγκληματικότητας κ.ά.

Λανσαρίσματα με ποικιλία προτάσεων
Εστιάζοντας στην ελληνική πραγματικότητα, νέα προϊόντα και ανανεωμένες σειρές παγωτού «ρίχνουν» στην αγορά οι εγχώριοι «παίκτες», επενδύοντας, για μια ακόμη φορά, στις νέες γεύσεις, τα ποιοτικά υλικά, αλλά και γνωστά διεθνή κινηματογραφικά concepts. Ενδεικτικά, η μάρκα Magic από την Algida της Unilever λάνσαρε φέτος το Almond Remix με γεύση καβουρδισμένο αμύγδαλο σε κύπελλο, καθώς και ξυλάκια σε πολυσυσκευασία. Παράλληλα, το brand Magic περιέχει 100% κακάο και 100% βανίλια από αγροκτήματα με πιστοποίηση Rainforest Alliance, ενώ οι συσκευασίες των κυπέλλων είναι ανακυκλώσιμες. Η Ben & Jerry’s λάνσαρε 2 γεύσεις σε οικογενειακά κύπελλα, τις Vanilla Pecan Blondie και Chunky Monkey με τα χαρακτηριστικά μεγάλα κομμάτια, ενώ ενίσχυσε την παρουσία της και σε διαφορετικά formats, με το ξυλάκι Salted Caramel Peace Pop και τα Cookie Dough Peaces. Το Cornetto έφερε την «εμπειρία» του soft παγωτού στο σπίτι, προτείνοντας τη γεύση Cookie and Chocolate σε πολυσυσκευασία, το Scandal λάνσαρε τη γεύση Caramel Secrets και ανανέωσε τις συνταγές των Chocolate Orgy και Cookies Arrested με κρέμα γάλακτος, ενώ η Έβγα εμπλούτισε την γκάμα της με 2 νέες γεύσεις σε συσκευασίες 1 λίτρου. Στο πλαίσιο δε της συνεργασίας της με την Disney, η Unilever λάνσαρε Frozen πύραυλο και οικογενειακά παγωτά Frozen και Spiderman, ενώ συνεχίζει να κυκλοφορεί τα Calippo, 4×4, Έβγα Stevie, Καϊμάκι, Karabola, Μπανάνα και Πατούσα.

Επιπλέον, η Kayak παρουσιάζει το νέο «τέκνο» του ομίλου, το «Goat It». Πρόκειται, όπως επισημαίνει η εταιρεία, για ένα παγωτό παρασκευασμένο από κρητικό κατσικίσιο γάλα, ακολουθώντας τα trends της εποχής για μια πιο προσεγμένη διατροφή. Αποτελεί δε το πιο niche προϊόν του ομίλου, το οποίο ξεκίνησε στην Κρήτη το 2021 και ήδη εξαπλώνεται σε premium σημεία στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Παρά τις αντίξοες και πρωτοφανείς καταστάσεις που βιώνουμε όλοι μας μετά την πανδημία και τις δύσκολες πολιτικοοικονομικές συνθήκες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, η Kayak έχει ακολουθήσει επεκτατική στρατηγική, αφού έχει εντάξει στον όμιλο 2 ακόμη εταιρείες, το Chillbox με στόχο την αναβίωση ενός πολύ πετυχημένου brand, αλλά και το Goat It, το νέο “παιδί” του ομίλου», σχολιάζει η Σαλώμη Σταυρίδου, Chief Marketing Officer, Kayak SA. Επιπλέον, η Froneri λάνσαρε πρόσφατα, σε σχετική εκδήλωση, το παγωτό Nuii, το οποίο απευθύνεται σύμφωνα με επικεφαλής του brand, σε urban adventurers και έχει ως πυλώνες το emotional fulfillment και το conscious fulfillment. Κάθε παγωτό Nuii φέρει κρέμα παγωτού γάλακτος, περιβάλλεται από σοκολάτα και κυκλοφορεί στις γεύσεις Nuii Salted Caramel & Australian Macadamia, Nuii Almond & Java Vanilla, Nuii White Chocolate & Java Vanilla, Nuii Milk Chocolate & Madagascan Vanilla, Nuii New York Cookies & Cream και Nuii Dark Chocolate & Nordic Berries. Η έκτη αυτή γεύση διατίθεται αποκλειστικά στις πολυσυσκευασίες Nuii στα super markets. Για το νέο brand, έχει ήδη ξεκινήσει 360° πλάνο επικοινωνίας, με έμφαση στα σημεία πώλησης, ενώ αναμένονται περισσότερες ενέργειες και στο digital. Επίσης, η εταιρεία λάνσαρε, τα Nirvana Caramel Fudge Hazelnut & White Choco, Boss White Cocoa και Boss Full Pecan Pralines, Pirulo σε ξυλάκι και Pirulo Ocean Adventure χωρίς γλουτένη, Aloma Apple Pie κ.ά. Όσο για τη σειρά Master Rich της Κρι Κρι εμπλουτίστηκε με τα ξυλάκια Master Rich Pralines & Choco και Master Rich Ruby Choco & Strawberries, καθώς και τις γεύσεις Master Rich Ruby Choco & Vanilla και Master Rich Cookies & Cream σε κύπελλα. Ας σημειωθεί ότι η Κρι Κρι, το 2021, αποτέλεσε τη δεύτερη σε πωλήσεις μάρκα παγωτού σε όγκο στην Ελλάδα.

Το Magic Gold Caramel Billionaire έγινε… βιτρίνα
Σε επίπεδο επικοινωνίας, το παγωτό Magic Gold Caramel Billionaire «ζωντάνεψε», φέτος το καλοκαίρι, στις βιτρίνες του πολυκαταστήματος Αttica City Link. Το σιρόπι αλμυρής καραμέλας με την gold λευκή σοκολάτα με καραμέλα, η οποία σπάει με το χαρακτηριστικό «κρακ», είχαν σκοπό να προσελκύσουν το βλέμμα των επισκεπτών του κέντρου της Αθήνας, με το παγωτό να καλεί, σύμφωνα με το επικοινωνιακό προφίλ του, το κοινό σε ένα ταξίδι γεύσης μέσα από τη βιτρίνα του πολυκαταστήματος. Ταυτόχρονα, το Magic Gold Caramel Billionaire γιόρτασε την ανάδειξή του ως Προϊόν της Χρονιάς 2022 στην κατηγορία Παγωτού. Η θεματική Magic βιτρίνα βρέθηκε στο Αttica City Link μέχρι και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου. Όσο για την Kayak, δίνει «περισσότερη έμφαση στα social media με στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με το τι σημαίνει πραγματικά ποιοτικό παγωτό για να έχουν μια καλύτερη αντίληψη των premium brands. Στην καινούργια καμπάνια του Kayak, “I melt for you”, βλέπουμε το παγωτό Kayak να λιώνει για εμάς και εμείς γι’ αυτό», σημειώνει η Σαλώμη Σταυρίδου.

Νέα food concepts και εγκαίνια καταστημάτων
Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πορείας τους με στόχο την προσθήκη νέων concepts, τη διεύρυνση κωδικών και την ενδυνάμωση των ηλεκτρονικών πωλήσεων, τα Bread Factory δημιούργησαν τμήμα παραγωγής φρέσκου παγωτού ημέρας σε ιταλική συνταγή, με όνομα Angolo di Gelato (Η Γωνιά του Παγωτού) σε κάθε κατάστημά τους και στόχο να συμπληρώσουν, με αυτόν τον τρόπο, το concept του Food Mall, με παρουσία σε Αττική και επαρχία. Το τμήμα δημιουργήθηκε σε συνεργασία με Ιταλούς Pastry Chefs της Angolo di Gelato, ενώ το παγωτό διατίθεται σε 13 γεύσεις και 3 γεύσεις σορμπέ, μετά από 24ωρη ωρίμανση για άρωμα, μαστιχωτή υφή και ιδιαίτερη γεύση, ενώ διαθέτει μειωμένα σάκχαρα και λιπαρά. Όσον αφορά στην Kayak, «η στρατηγική που θα ακολουθήσει είναι σταθερότητα στις αξίες που χαρακτηρίζουν το brand και επιλεκτική επέκταση των σημείων HoReCa στην Ελλάδα, αλλά και καταστημάτων στο εξωτερικό», περιγράφει η Σαλώμη Σταυρίδου. Πρόσφατα, μάλιστα, όπως εξηγεί, πραγματοποιήθηκε και μια νέα συνεργασία με την εταιρεία Ζορμπάς στην Κύπρο, η οποία αφορά την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων και ανάπτυξη καταστημάτων. Προσθέτει δε ότι «στο Chillbox, στόχος είναι η ανάπτυξη καταστημάτων που βασίζεται σε ένα πετυχημένο και επικερδές μοντέλο franchise, καθώς και η αλλαγή στη στρατηγική επικοινωνίας με το λανσάρισμα της νέας καμπάνιας και το αντίστοιχο facelift των καταστημάτων».

Πρωτοβουλία με κοινωνικό πρόσημο από τη Froneri
Τέλος, σε επίπεδο εταιρικής υπευθυνότητας, η Froneri έδωσε το «παρών» στο 6ο No Finish Line Athens, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην «Αγορά του Καλατράβα» στο ΟΑΚΑ, από την Τετάρτη 25 Μαΐου έως την Κυριακή 29 Μαΐου 2022, ως ένας από τους μεγάλους υποστηρικτές του θεσμού. Παράλληλα, εργαζόμενοι της εταιρείας συμμετείχαν στον αγώνα 100 ωρών, περπατώντας ή/και τρέχοντας, προκειμένου να διανύσουν χιλιόμετρα αγάπης, τα οποία θα μεταφραστούν σε χρηματική προσφορά προς την Ένωση «Μαζί για το Παιδί».

Στη φετινή διοργάνωση NFL συμμετείχαν πάνω από 10.000 εθελοντές δρομείς όλων των ηλικιών, οι οποίοι με την ολοκλήρωση της συμμετοχής τους, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και στην προωθητική ενέργεια της εταιρείας, η οποία τους προσέφερε τα νέα παγωτά Nuii στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο που διατηρούσε στον χώρο.


Σαλώμη Σταυρίδου, (CMO) Chief Marketing Officer, Kayak SA

«Στροφή από το περίπτερο στο παγωτατζίδικο»
«Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε μια στροφή του καταναλωτή από το περίπτερο στο παγωτατζίδικο, αναζητώντας πιο ποιοτικά προϊόντα, καθώς και αυξημένη κατανάλωση στο σπίτι η οποία θα παραμείνει ως συνήθεια σε μεγάλο βαθμό. Στο Kayak δημιουργήσαμε πρόσφατα e-shop, ενώ τα περισσότερα καταστήματα Kayak και Chillbox εξυπηρετούνται και με Wolt».


«Βουτιές» στη γεύση με αναρτήσεις στα social media
Ως μια σοβαρή παράμετρος της ελληνικής αγοράς εμφανίζεται η κατηγορία του παγωτού, με βάση τον αριθμό, αλλά και το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων σε sites, blogs και στο Twitter σχετικά με τις πιο δημοφιλείς μάρκες παγωτών στην Ελλάδα. Η αποδελτίωση των αναφορών, ειδικά από το Twitter, έδειξε ότι οι καταναλωτές παίρνουν πολύ στα σοβαρά τις προτιμήσεις τους σχετικά με τις αγαπημένες τους γεύσεις, κάνοντας πολύ συχνά χιούμορ, αλλά και κριτική αναφορικά με την ποιότητα και την τιμή των πιο premium προϊόντων. Ειδικότερα, το χρονικό διάστημα Ιούνιος 2021-Μάιος 2022, εντοπίστηκαν πάνω από 1.850 δημοσιεύσεις, με την πλειοψηφία τους (86,5%) να προέρχεται από το Twitter.

Στην 1η θέση των αναφορών βρίσκεται, για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια, το Magic (50,5%), το οποίο εκτόπισε από την 1η θέση το παγωτό Nirvana, το οποίο φέτος βρίσκεται 2ο με 28%. Σταθερά στην 3η θέση το Magnum (8%) που είναι το παγωτό με τις περισσότερες αναφορές σχετικά με την παλαιότητά του και τους φανατικούς του οπαδούς από τότε που ήταν παιδιά, ενώ ακολουθούν τα παγωτά Master (6,5%), Scandal και Boss, με 3,5%, έκαστο.

Σημειώνεται ότι η μεγάλη άνοδος στις αναφορές του Magic οφείλεται στο παγωτό «που κάνει κρακ», όπως αποκαλείται από τους καταναλωτές, το οποίο -σύμφωνα με τη δημοσιότητα που καταγράφεται- φαίνεται ότι έχει αυξήσει το μερίδιό του στην αγορά, αποκτώντας φανατικούς οπαδούς. Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των αναφορών (78%) είναι θετικές, ενώ η θεματολογία των αρνητικών δημοσιεύσεων (7%) περιορίζεται σε θέματα τιμών και ποιότητας προϊόντων. Όσον αφορά στη θεματολογία, οι λέξεις που αναφέρθηκαν τις περισσότερες φορές για το παγωτό Magic είναι «σοκολάτα» και «κρακ», για το Nirvana η λέξη «κούκιζ», για το Magnum «πύραυλος» και για το Master «rich», που είναι και η ονομασία του νέου προϊόντος.

Όλα τα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί και αναλυθεί με το Monitor by Innews (http://innews.gr) για το Marketing Week. Το Monitor είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα αποδελτίωσης, καταγραφής και αξιολόγησης δημοσιευμάτων, από έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά), διαδίκτυο (ειδησεογραφικά sites, blogs, forums, Twitter), τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Πρόσφατα, η Innews λάνσαρε την υπηρεσία inSocial Reports με ανάλυση και αποδελτίωση των social media.