Λογικό λοιπόν, που σήμερα ο P. J. O’Rourke ανατρέχει στον «Πλούτο των Εθνών, με σκοπό να καθοδηγήσει τον αναγνώστη στη μελέτη και την κατανόηση ενός δύσκολου και δυσνόητου έργου, αλλά και εξετάζοντας την επιρροή που άσκησε ο «Πλούτος των Εθνών» στις μετέπειτα οικονομικές θεωρίες.

«Ο “Πλούτος των Εθνών” είναι, αναμφίβολα, ένα βιβλίο που άλλαξε τον κόσμο – του πήρε καιρό, όμως» γράφει ο O’Rourke. «231 μετά [όταν ο O’ Rourke έγραψε το δικό του βιβλίο] την κυκλοφορία του, οι πρακτικές αλήθειες του Adam Smith τώρα μόλις αρχίζουν να αφομοιώνονται πλήρως. Κι εκεί όπου οι πρακτικές αλήθειες έχουν τη μεγαλύτερη σημασία -στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Βρετανικού Κοινοβουλίου και του Αμερικανικού Κογκρέσου- τα διδάγματα του Adam Smith αντί να χωνεύονται απλώς πνίγονται».

Έτσι, ο O’Rourke μας «ξεναγεί» βήμα προς βήμα στο βιβλίο του Adam Smith ερμηνεύοντας και σχολιάζοντας κύρια σημεία και εξάγοντας τα δικά του συμπεράσματα: «Προσέχετε τα χρήματά σας και τους στοχαστές φιλοσόφους [παραπομπή σε αντίστοιχο σχόλιο του Adam Smith], τους ουτοπιστές, τους πολιτικούς, τους οικονομολόγους και ο Θεός θα φροντίσει για εκείνους».

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο έργο του Adam Smith, ακόμα πιο ενδιαφέρουσα βέβαια για εκείνους που έχουν διαβάσει το πρωτότυπο.

Το βιβλίο -να σημειώσουμε την αρτιότητα της έκδοσης- περιλαμβάνει «Φιλοσοφικό λεξικό» με χαρακτηριστικές θέσεις του Adam Smith. Να σημειώσουμε επίσης ότι εντάσσεται στη σειρά «Τα βιβλία που συγκλόνισαν τον κόσμο».

Τίτλος πρωτοτύπου: On the Wealth of Nations. Μετάφραση: Σοφία Λαζαρίδου.

Έκδοση: Ελληνικά Γράμματα, 2009, Σελίδες: 341, Διαστάσεις: 13 x 20 (δεμένο), Τιμή: €17,80 [www.ellinikagrammata.gr]

Για το συγγραφέα
Ο Patrick Jake O’Rourke είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωστός και για την πολιτική του σάτιρα. Έχει γράψει ως τώρα 14 βιβλία και θεωρείται ότι είναι ο δημοφιλέστερος εν ζωή συγγραφέας του οποίου εδάφια επιλέγονται από το «The Penguin Dictionary of Modern Humorous Quotations».