To δρόμο της φαίνεται ότι παίρνει μια κάποια λύση στα σημαντικά προβλήματα του περιφερειακού Τύπου, μετά τις επαφές των αρμόδιων θεσμικών οργάνων του με εκπροσώπους της κυβέρνησης. Το ζητούμενο είναι οι επαφές αυτές να είναι ουσιαστικές και να έχουν αποτέλεσμα.

Η αρχή έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων των περιφερειακών μέσων με τον τότε υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι Γ. Κατσαΐτης και Μ. Χαλκιαδάκης, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος αντίστοιχα του ΣΗΠΕ, Μ. Μουντάκης, Πρόεδρος της ΕΙΕΤ, Μ. Σαββάκης, Πρόεδρος της ΕΔΙΠΤ, Γ. Τριανταφυλλόπουλος, Πρόεδρος της ΕΙΗΕΕ, Γ. Γαρεδάκης, πρώην Πρόεδρος του ΣΗΠΕ και Γ. Μιχαλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της εφημερίδας Ελευθερία.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι Γ. Βρούτσης και Στ. Πέτσας επισήμαναν την πρόθεσή τους να παρέμβουν άμεσα ώστε να ανακουφισθούν οι επιχειρήσεις περιφερειακού και κλαδικού Τύπου, που εμφανίζονται χρεωμένες έναντι των ασφαλιστικών Ταμείων, προϊδεάζοντας για σειρά επαφών τις προσεχείς εβδομάδες, ώστε να βρεθεί μια ουσιαστική λύση.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα στήριξης του Τύπου ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι δεν έχει αποκλίνει από τις υποσχέσεις που έδωσε το 2019, λέγοντας ότι από τον Απρίλιο του 2020 έχει ετοιμάσει Σχέδιο, που ωστόσο εκκρεμεί. Εξετάζει μάλιστα την καθιέρωση μηδενικού ΦΠΑ στις επιχειρήσεις Τύπου, σύμφωνα με ευρωπαϊκό υπόδειγμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχε έκδηλη ανησυχία από τους εκπροσώπους του περιφερειακού Τύπου για την τύχη του προγράμματος στήριξης που είχε εξαγγείλει η νυν κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, δεδομένου ότι η ίδια «πάγωσε» αντίστοιχο πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη, με την αιτιολογία της επανεξέτασής του.

Η συζήτηση των ενώσεων με τους κυβερνητικούς εκπροσώπους προχώρησε και σε πιο εξειδικευμένα ζητήματα, με τον Στ. Πέτσα να διατυπώνει την πρόθεσή του να παρέχεται κάθε αρωγή στα λογιστήρια των επιχειρήσεων Τύπου ώστε να μην συσσωρεύονται ανεξόφλητες εκκρεμότητες τιμολογίων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ιδιαιτέρως με τη λήξη του οικονομικού έτους.

Ο τότε υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ δεσμεύτηκε για την έναρξη οργανωμένου διαλόγου με αντικείμενο το θεσμικό πλαίσιο συνολικά του Τύπου, περιφερειακού και κλαδικού, από τα μέσα Ιανουαρίου του νέου χρόνου. Σ’ αυτήν τη συζήτηση ο ίδιος έθεσε και τα ασφαλιστικά βάρη αλλά και τη διατήρηση των καταχωρίσεων. Υπάρχουν ωστόσο πολλά ακόμα προβλήματα προς επίλυση, όπως ο ειδικός φόρος 5% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, το τέλος 0,02% που υποχρεούται να δίνει η περιφερειακή τηλεόραση για το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας, η συνεισφορά για την ενίσχυση της οπτικοακουστικής παραγωγής και μάλιστα επί του κύκλου εργασιών κ.α.

Το timing είναι ιδανικό. Πρώτα από όλα διότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια χρόνου, δεδομένου ότι κάθε καθυστέρηση θα είναι μοιραία για τις περιφερειακές εφημερίδες. Από την άλλη, υπάρχουν πληροφορίες για την ύπαρξη κάποιου είδους αναπτυξιακού προγράμματος του Τύπου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες εάν επιβεβαιωθούν θα δώσουν ώθηση στα περιφερειακά μέσα, όχι σε επίπεδο πρόσκαιρων επιδοτήσεων, αλλά ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, που θα εκσυγχρονίσουν τόσο τις υποδομές, όσο και το ανθρώπινο δυναμικό του. Γιατί το ζήτημα δεν είναι απλά να ενισχύεις με χρήματα, αλλά να δημιουργείς με αυτά δομές και προϋποθέσεις που θα σου αποφέρουν σταθερά και άλλα. Όπως λένε και οι κινέζοι «μην δώσεις ψάρι στον φτωχό, μάθε τον να ψαρεύει»…