Οραματιστής, δημιουργικός, ικανός επιχειρηματίας, μα πάνω απ’ όλα, άνθρωπος.

Αυτές είναι μερικές μόνον από τις χιλιάδες αναφορές που συνόδευσαν την είδηση για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Σκλαβενίτη. Συναγωνιστές και ανταγωνιστές, κλαδικοί φορείς και σύνδεσμοι, απλοί εργαζόμενοι, όλοι αισθάνθηκαν την ανάγκη να μιλήσουν, πρώτα απ’ όλα για τη σημαντική απώλεια του «ανθρώπου». Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Σκλαβενίτης, εκτός από ένα δυσαναπλήρωτο κενό για την αγορά και κυρίως για την οικογένειά του, άφησε πίσω του και ένα μοναδικό παράδειγμα ηγεσίας: Την ανεκτίμητη αξία της φήμης του ίδιου του ηγέτη της επιχείρησης.

Αν και η απόσταση που μας χωρίζει από το θλιβερό γεγονός της απώλειας του Στέλιου Σκλαβενίτη δεν είναι αρκετή για να επιτρέψει εις βάθος αναλύσεις, ωστόσο δεν μπορεί κανείς παρά να σταθεί έστω και φευγαλέα στο παράδειγμα που ανέδειξε. Η σύνεση, το ήθος, η εντιμότητα και κυρίως η κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματική δραστηριότητα που επέδειξε στο σύντομο δυστυχώς χρόνο που είχε στη διάθεσή του, άφησαν πίσω τους ένα αποτύπωμα πολύ ισχυρότερο από οποιαδήποτε «νούμερα και αποτελέσματα». Άφησαν το αποτύπωμα της κοινωνικής εκτίμησης και αποδοχής. Όλα αυτά, μέσα από την πιο σεμνή και χαμηλού προφίλ παρουσία, γεγονός που υπογραμμίζει ακόμη πιο έντονα τη δύναμη της φήμης που χτίζεται με ουσιαστικές πράξεις και όχι απλά με λόγια.

Διεθνή ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών δείχνουν μια επικίνδυνη φθίνουσα πορεία στα επίπεδα σεβασμού, εκτίμησης και εμπιστοσύνης των ανθρώπων τόσο προς τους εταιρικούς οργανισμούς, όσο και προς τις ίδιες τις ηγεσίες των επιχειρήσεων. Όλα αυτά, μέσα σε ένα κλίμα ευρύτερης «καθίζησης» των επιπέδων εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς, που καταγράφεται συστηματικά τα τελευταία τουλάχιστον 5 χρόνια. Παράλληλα, άλλα ερευνητικά δεδομένα αναδεικνύουν ξεκάθαρα πλέον την ευεργετική επίδραση της Εταιρικής Υπευθυνότητας στα συνολικά οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων. Το μήνυμα, είναι ξεκάθαρο: Οι κοινωνίες των πολιτών έχουν ανάγκη από επιχειρήσεις που όχι μόνον ευαγγελίζονται ένα καλύτερο αύριο, αλλά το επιδιώκουν με πράξεις σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος του ηγέτη είναι προφανώς κάτι παραπάνω από κρίσιμος.
Τελικά, η ουσία ίσως να κρύβεται στην τελευταία φράση με την οποία αποχαιρέτησε τον Στέλιο Σκλαβενίτη μία από τις πολλές ανακοινώσεις που ακολούθησαν το γεγονός: «Ευχόμαστε ο βίος του Ευπατρίδη Στέλιου Σκλαβενίτη, να αποτελέσει πρότυπο για τις επερχόμενες γενιές»…