Tα προβλήματα του Περιφερειακού Τύπου, ημερήσιου και μη, δεν είναι ούτε καινούργια, ούτε αμελητέα. Σε μια εποχή ωστόσο που τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς, είναι φυσικό ένας νόμος που πριν 6-7 χρόνια είχε θετικά στοιχεία, σήμερα να χρειάζεται αναθεώρηση.

Πριν μερικά χρόνια, η πρωτοβουλία της τότε κυβέρνησης να θεσπίσει νόμο που έθετε τέλος στις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις στις περιφερειακές εφημερίδες, με το σκεπτικό ότι οι ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις θα ήταν πιο εύκολα προσβάσιμες και θα προήγαγαν την διαφάνεια, ίσως και να είχε ένα νόημα. Σήμερα όμως η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική και η εφαρμογή του νόμου αυτού θα σήμαινε τεράστιες απώλειες εσόδων για τις περιφερειακές εφημερίδες, θέτοντας εν αμφιβόλω την ίδια τους την επιβίωση.

Στα χρόνια που ακολούθησαν βέβαια, η εφαρμογή του νόμου αυτού έπαιρνε συνεχώς αναβολές, κάτι που μόνο τυχαίο δεν ήταν. Ωστόσο για το ζήτημα αυτό φαίνεται ότι υπάρχει αυτές τις ημέρες κινητικότητα, εκ νέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αναμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον νόμο 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις στο σύνολό τους, φέρνοντας στη Βουλή εντός Ιουλίου ένα-δύο σχετικά νομοσχέδια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να «περάσει» στο νομοσχέδιο αυτό την κατάργηση από 1/1/2021 των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων στον Περιφερειακό Τύπο, δημοσιεύσεων που αφορούν συμβάσεις έργων, προμηθειών ή υπηρεσιών των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εξέλιξη που θα στερήσει από αυτόν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ιδιαίτερα πολύτιμα για την επιβίωσή του.

Οι πληροφορίες αυτές όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσαν την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων Περιφερειακών Ενώσεων Τύπου και ιδιαίτερα του ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων) και της ΕΙΕΤ (Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου), οι οποίες με σχετικό υπόμνημα προς τους αρμόδιους φορείς και ιδιαίτερα προς τον Άδωνη Γεωργιάδη, Πρόεδρο της Επιτροπής Δημοσίων Συμβάσεων και Υπουργό Ανάπτυξης, ζητούν την διατήρηση της υποχρέωσης δημοσιεύσεων στον Περιφερειακό Τύπο και μετά τις 31/1/2020, «πρωτίστως για λόγους χρηστής διοίκησης και διαφάνειας», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, προτείνοντας παράλληλα μια σειρά συγκεκριμένων αλλαγών στον νόμο 4412/2016.

«Επίσης διαμαρτυρόμαστε για την παρερμηνεία στον νόμο που αφήνει περιθώριο να εκληφθεί ο Τύπος ως προμηθευτής και να χρεωθεί διατάξεις που δεν συνάδουν με το λειτούργημα που επιτελεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε ένα πεδίο που έχει ρυθμιστεί εδώ και καιρό με ειδικούς όρους για τον Περιφερειακό Τύπο» αναφέρει μεταξύ άλλων το σχετικό υπόμνημα των Ενώσεων.

Μάλιστα, ο ΣΗΠΕ και η ΕΙΕΤ προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας ότι «τυχόν βραχυπρόθεσμες παρατάσεις της υποχρεωτικότητας των δημοσιεύσεων στον περιφερειακό Τύπου μας βρίσκει αντίθετους, καθώς επιδιώκουμε μια διαλεκτική συζήτηση για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις δημοσιεύσεις και όχι των επιλογών των μικρής διάρκειας παρατάσεων, που οδηγούν αναπόφευκτα σε έναν άτυπο καθεστώς πολιτικής ομηρίας των εκδοτικών μας επιχειρήσεων».

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες ή ενδείξεις για το τελικά θα πράξει η κυβέρνηση. Το πλέον πιθανό είναι να δοθεί μια ακόμα αναβολή στην εφαρμογή του νόμου, κάτι όμως που αν συμβεί, για άλλη μια φορά θα μεταθέσει απλά ένα πρόβλημα, που απαιτεί οριστική λύση «εδώ και τώρα».

Είναι σίγουρο ότι η διαφάνεια που επικαλείται η κυβέρνηση έχει πολλούς άλλους τρόπους να εξασφαλιστεί, χωρίς να επιβαρύνει τις περιφερειακές εφημερίδες. Εάν θέλουμε βέβαια να τις διατηρήσουμε ζωντανές, για λόγους πολυφωνίας και πλουραλισμού, βασική αρχή της δημοκρατίας.