Μια εταιρεία με βασικό γνώμονα την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου-φύσης, με σεβασμό στην ελληνική βιοποικιλότητα και, φυσικά, με βιολογικά, μοναδικά, ποιοτικά, καινοτόμα και αποτελεσματικά προϊόντα: αυτή είναι η Symbeeosis.

Ο Νίκος Κουτσιανάς, Φαρμακοποιός, Ιδρυτής της Apivita, Ιδρυτής-CEO της Symbeeosis, μοιράζεται μαζί μας το όραμα και τη φιλοσοφία της Symbeeosis.

MW: Η Symbeeosis συμπλήρωσε φέτος δύο χρόνια ζωής. Ποιο το όραμα και η φιλοσοφία της;

Νίκος Κουτσιανάς: Πριν από περίπου 50 χρόνια, μαζί με τη σύζυγο μου, Νίκη Κουτσιανά, εμπνευστήκαμε και δημιουργήσαμε την Apivita. Μια εταιρεία που ξεκίνησε σε ένα φαρμακείο της Αθήνας και εξελίχθηκε σε κορυφαία, παγκόσμια μάρκα φυσικών καλλυντικών. Πριν από περίπου δύο χρόνια, ιδρύσαμε τη νέα μας εταιρεία, τη Symbeeosis. To όνομά μας συνδυάζει την ελληνική λέξη συμβίωση, που είναι «η αρμονική συνύπαρξη μεταξύ διαφορετικών οργανισμών», και τη μέλισσα, το σημαντικότερο επικονιαστή της φύσης και πρότυπο-εμπνευστή αρμονικής συμβίωσης.

Οι εμπνεύσεις μας (ο Ιπποκράτης, η αειφόρος κοινωνία της μέλισσας και η μοναδική ελληνική βιοποικιλότητα), όπως και η αγάπη και το πάθος μας γι’ αυτό που κάνουμε, μας οδήγησαν και συνεχίζουν να μας καθοδηγούν με όραμα «έναν πλανήτη όπου οι άνθρωποι ζουν σε αρμονία με τη φύση και ευημερούν μαζί». Η Symbeeosis οραματίζεται έναν πλανήτη σε αφθονία, όπου οι άνθρωποι ζουν σε αρμονία με τη φύση και ευημερούν μαζί. Υγιής και ισορροπημένη διατροφή, αναγεννητική και βιώσιμη καλλιέργεια της γης, ακμαίοι πληθυσμοί μελισσών, ηθικό επιχειρείν. Ο σκοπός μας είναι «Η τροφή είναι το φάρμακό μας», γι’ αυτό είμαστε αφοσιωμένοι να προσφέρουμε πάντα το καλύτερο για τη διατροφή με τα βιολογικά, λειτουργικά προϊόντα μας υψηλής διατροφικής αξίας.

Η φιλοσοφία μας είναι να συνδυάζουμε τη δημιουργικότητά μας μέσω της καινοτομίας με τους δύο πόρους της φύσης, εργαζόμενοι μαζί της αντί να την εκμεταλλευόμαστε, για να δημιουργήσουμε κάτι που είναι καλό για όλους και για τον πλανήτη.

Αξίες μας είναι οι καινοτομία, ηθική, αναγέννηση & βιωσιμότητα, δημιουργικότητα & ευ ζην. Στα δύο αυτά χρόνια λειτουργίας μας μείναμε και εξακολουθούμε να είμαστε πιστοί σε όλα όσα μας χαρακτηρίζουν, σεβόμενοι πάντα τις αρχές και το όραμά μας σε κάθε έκφανση της λειτουργίας μας (παραγωγή, επεξεργασία, συσκευασία, πώληση και διανομή). Δεν κάνουμε εκπτώσεις, όπως δεν κάνει εκπτώσεις και η φύση προς τον άνθρωπο.

Στον πυρήνα της βρίσκονται η βιωσιμότητα, η δημιουργικότητα και η καινοτομία. Θα μας μιλήσετε λίγο γι’ αυτό;

Οραματιζόμαστε την αναγέννηση του πλανήτη, της οικονομίας και του επιχειρείν. Η καινοτομία μας ξεκινά από το διαφορετικό επιχειρείν, που στηρίζεται στην αλλαγή του καταναλωτικού μοντέλου, στην αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα (βιολογικά, αποτελεσματικά και ολιστικά προϊόντα), ακολουθώντας και εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα αναγεννητικής γεωργίας και μελισσοκομίας, συνεχίζει στην ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας (R&D) και ολοκληρώνεται στην παραγωγή του τελικού προϊόντος. Επιλέγουμε προσεκτικά τους συνεργάτες μας παραγωγούς, ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις βάσει των πιστοποιήσεων που φέρουν τα προϊόντα μας, αλλά και η εταιρεία.

Το μέλι και το τσάι του βουνού είναι οι βάσεις της νέας, συμβιωτικής μας προσπάθειας, που στηρίζεται στην αναγεννητική γεωργία, την αναγεννητική μελισσοκομία και την ευφυή γεωργία για ποιοτικά, βιολογικά και λειτουργικά προϊόντα με ελληνική ταυτότητα. Τα προϊόντα Symbeeosis, βασισμένα αποκλειστικά σε φαρμακευτικά φυτά και μελισσοκομικά συστατικά, είναι ελληνικά, πιστοποιημένα βιολογικά λειτουργικά τρόφιμα, πλούσια σε θρεπτική αξία, 100% φυσικά χωρίς χημικά και συνθετικά, με συμπυκνωμένα δραστικά συστατικά για ενισχυμένη δράση, ενώ οι εργασίες παραγωγής και οι συσκευασίες τους βασίζονται σε βιώσιμες και ανακυκλώσιμες πρακτικές με σεβασμό στην ελληνική βιοποικιλότητα.

Τι διαφοροποιεί τη Symbeeosis;

Θέλουμε ο κόσμος να σκέφτεται την ποιοτική μας μοναδικότητα. Βασιζόμαστε στην πραγματική μοναδικότητα των προϊόντων μας, που επιτρέπουν στο άλλον να σκεφτεί όχι για την ανταγωνιστικότητα με άλλα προϊόντα αλλά για τη μοναδικότητα, με την έννοια ότι απευθύνονται από έναν άνθρωπο σε έναν άλλον άνθρωπο.