Τη συζήτηση γύρω από το Better Marketing έρχεται να ενισχύσει ο ΣΔΕ, με τη διοργάνωση του πρώτου σχετικού συνεδρίου στην Ελλάδα, την 1η Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών, με τη συμμετοχή κορυφαίων διεθνών ομιλητών.

Με αφορμή το 1ο Better Marketing Conference, απευθυνθήκαμε στη Νερίνα Κομιώτη, Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ), ώστε να μας εξηγήσει περισσότερα, τόσο για τη διοργάνωση, όσο και για τον ίδιο τον όρο «Better Marketing».

DF: Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο «Better Marketing»;

Νερίνα Κομιώτη: This is the one mil­lion dollar question. Better Marketing είναι ένα διαφορετικό marketing & communication mindset. Καλεί τους marketers (και τους συνεργάτες τους) να «χτίζουν» τις μάρκες που διαχειρίζονται, να τις βοηθούν να «μεγαλώσουν», να «ανθίσουν» και να δώσουν υπεραξία σε όλους τους stakeholders, διασφαλίζοντας παράλληλα την ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη, σήμερα και αύριο. Δεν είναι κάτι περίεργο ή παράξενο, κάτι ειδικό ή nice to have, δεν είναι μόνο purpose, CSR ή ESG, δεν είναι ΑμεΑ στο packshot μιας ταινίας. Είναι η απόφαση για θετικές και υπεύθυνες επιλογές, συμπεριφορές και πρακτικές που ενδυναμώνουν τα brands, τα κάνουν πιο επιδραστικά και τα βοηθούν να εκμεταλλεύονται καλύτερα τις ευκαιρίες και να διαχειρίζονται καλύτερα τους κινδύνους. Είναι το marketing όπως πρέπει να είναι σήμερα, για να είναι πιο αποτελεσματικό μέσα στο ολοένα πιο περίπλοκο περιβάλλον όπου λειτουργούμε.

Ο ΣΔΕ ασχολείται με αυτό το κομμάτι εδώ και αρκετά χρόνια. Γιατί επιλέξατε την τρέχουσα χρονική συγκυρία για τη διοργάνωση του Better Marketing Conference και με ποιον στόχο;

Για να συμφωνήσουμε επιτέλους μεταξύ μας σε έναν ορισμό για το Better Marketing. Επί σοβαρού, ο ΣΔΕ ασχολείται πράγματι με το Better Marketing εδώ και αρκετά χρόνια. Η προσπάθειά μας σε θέματα Purpose, Sustainability, DEI, Data Ethics, Brand Safety Creativity, Cross Media Measurement κ.λπ., πηγάζει από και υποστηρίζει το Better Marketing. Στην πραγματικότητα, Better Marketing είναι τα πάντα όλα, καμωμένα με έναν καλύτερο τρόπο. Νιώσαμε λοιπόν ότι ήρθε η στιγμή να τα «μαζέψουμε» και να τα συζητήσουμε υπό αυτό το πρίσμα, γιατί ποιος έχει άραγε σκεφτεί ότι όταν κάνουμε π.χ. Better Media, συμβαίνουν ταυτόχρονα τα εξής υπέροχα πράγματα: 1. Δεν σπαταλάμε budget και πετυχαίνουμε καλύτερο media performance, 2. Δεν βομβαρδίζουμε τους θεατές με μηνύματα και δεν τους εκνευρίζουμε, 3. Μειώνουμε το αποτύπωμα της καμπάνιας μας σε CO2, 4. Δεν χρηματοδοτούμε επιβλαβές περιεχόμενο, 5. Δεν εμφανίζεται το brand μας σε λάθος περιβάλλον. Σκοπός του Conference είναι να κάνει κατανοητό το εύρος και τα οφέλη του Better Marketing και να συμβάλλει στην αλλαγή τρόπου σκέψης και καθημερινής δουλειάς.

Ήδη έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται ομιλητές και κομμάτια της ατζέντας του συνεδρίου. Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας μερικά από αυτά;

Ναι, έχουν ανακοινωθεί πέντε stellar ομιλητές, οι Stephan Loerke, CEO WFA, Rupen Desai, CMO & Venture Partner Una Terra, Mary Kyriakidi, Global Thought Leader Kantar, Jerry Daykin, DEI Author & WFA Ambassador, Katrina Dodd, Editor at Large, Contagious, ενώ θα ανακοινωθούν σύντομα και οι υπόλοιποι. Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι και περήφανοι που ομιλητές αυτού του βεληνεκούς θα μοιραστούν μαζί μας διεθνείς πρακτικές και benchmarks και θα μιλήσουν για το θέμα σφαιρικά: Sustainability, Diversity, Media, Creativity, AI και για κάποιους ακόμα πυλώνες που είναι υπό διαμόρφωση.

Υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ του συνεδρίου και των Αριστείων Εταιρικής Υπευθυνότητας;

Ναι, το συνέδριο θα αποτελέσει προπομπό των νέων βραβείων του ΣΔΕ, των Better Marketing Awards. Το ταξίδι της υπευθυνότητας συνεχίζεται και εξελίσσεται, οι marketers μπορούν να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη για την αλλαγή που πρέπει να συμβεί στον κλάδο μας και κάθε προσπάθεια πρέπει να αναγνωρίζεται, να προωθείται και να επιβραβεύεται. Τα Better Marketing Awards είναι υπό διαμόρφωση, θα έχουμε πολλές ευκαιρίες να πούμε περισσότερα στην πορεία. Προς το παρόν, προσκαλούμε όλους και όλες όσους και όσες ασχολούνται με το marketing και την επικοινωνία, στο Ωδείο Αθηνών την 1 Οκτωβρίου!