Η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα για τους Διευθυντές Marketing, είναι να κατακτήσουν τον κόσμο των «data» και να χαράξουν ανάλογα τη στρατηγική των brands. Ως παραδοσιακός «σύμμαχος» των brands, η έρευνα αγοράς καλείται να προσφέρει λύσεις, να συγκεράσει μεθοδολογίες και να εξορύξει τα πολύτιμα insights.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει σε σχέση με τις εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες κερδίζουν διαρκώς έδαφος στον «αγωνιστικό χώρο»; Μπορεί τελικά η έρευνα σήμερα να ηγηθεί της διαδικασίας διαμόρφωσης της data-driven marketing στρατηγικής; Διακεκριμένα στελέχη του κλάδου δίνουν τις απαντήσεις και σκιαγραφούν έτσι το σύγχρονο ρόλο της έρευνας αγοράς.

Σήμερα, περισσότερα δεδομένα από ποτέ είναι διαθέσιμα ακόμη και σε πραγματικό χρόνο, μέσα από δεκάδες διαφορετικές πηγές. Τι σημαίνει αυτό γενικά για το σύγχρονο marketing;

Δημήτρης Α. Μαύρος
Δεν είναι μακρινό το παρελθόν όπου η απλή πληροφορία ήταν ακριβή και αποτελούσε δύναμη. Σήμερα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, η απλή πληροφορία είναι φθηνή και τεράστιος πονοκέφαλος, λόγω υπερπληθώρας, για τους «stakeholders» των μαρκών και των εταιρειών, καθώς οι managers σήμερα έχουν πρόσβαση σε τεράστιο όγκο στοιχείων από έρευνες, βάσεις δεδομένων, στοιχεία logistics, social media κλπ. Το αποτέλεσμα είναι οι managers να αισθάνονται ότι «διπλο-τριπλο» πληρώνουν για την ίδια πληροφορία, ότι υπάρχουν φλέβες χρυσού κρυμμένες σε όλον αυτό τον ορυμαγδό στοιχείων και ότι έχουν την ανάγκη να συνθέσουν όλη αυτή την πληροφόρηση σε κάτι υψηλότερης «διατροφικής αξίας» για τις μάρκες.   

Άγκι Βασιλείου
Αυτό σημαίνει και καλά και κακά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει πλούτος πληροφόρησης, που είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή, και μπορεί να βοηθήσει στο σχεδιασμό της στρατηγικής μίας μάρκας/ υπηρεσίας/ προϊόντος. Τα κακά νέα είναι ότι το “data ecosystem” δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο λόγω του όγκου του, ενώ παράλληλα απαιτείται μεγάλη προσοχή στην ανάλυσή του, και κατά συνέπεια στα συμπεράσματα που θα οδηγηθούν οι marketers, καθώς θα πρέπει να εξεταστεί η αξιοπιστία των πηγών, το εύρος &  βάθος των δεδομένων, καθώς και ο τρόπος ανάλυσής τους.

Ραφαήλ Σουστιέλ
Είμαστε στην μέση μίας από τις πιο σημαντικές μεταβολές στην ιστορία της σχέσης εταιρείας – brand – καταναλωτή. Παλιά σχεδόν ο καταναλωτής δεν ήξερε την εταιρεία. Πλέον όμως τείνει να συνδέεται περισσότερο με τη αυτή μέσω των προϊόντων που χρησιμοποιεί.

Επίσης διακρίνουμε έναν εκδημοκρατισμό της αυτο-έκφρασης που δίνει σχεδόν σε όλους τη δυνατότητα να μοιραστούν τις σκέψεις και τις ιδέες τους δωρεάν. Αυτό που λέγαμε παλιά, ότι, όταν ένας άνθρωπος είναι ικανοποιημένος το λέει σε ένα άλλο άτομο ενώ αν είναι δυσαρεστημένος το λέει σε 11, πλέον δεν ισχύει. Αποτέλεσμα αυτού ότι κάθε ιδέα έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει και να επηρεάσει ένα αφάνταστα μεγάλο ακροατήριο. 

Αυτό αλλάζει και τα είδη, τον χαρακτήρα και την ποσότητα των δεδομένων που έχει στα χέρια του ο marketer. Τώρα, για να αξιολογήσει τις ενέργειες προσέγγισης καταναλωτών έχει όχι μόνο ποσοστά ερευνών, αλλά και τoν αριθμό των followers, των likes και των clicks. Ο πλούτος και η ποικιλία των δεδομένων επηρεάζει τον τρόπο επεξεργασίας και συνηγορεί στην χρήση μη παραδοσιακών συστήματων διαχείρισης βάσεων δεδομένων.

Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της έρευνας αγοράς στη νέα αυτή πραγματικότητα; Είναι σε θέση να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διαχείριση και αξιοποίηση όλων αυτών των δεδομένων, οδηγώντας τα brands σε πραγματικά insights;

Άγκι Βασιλείου
Η νέα πραγματικότητα απαιτεί από την έρευνα αγοράς να μεταφερθεί από το «only asking» στο «asking & listening» και στο data sources integration, δηλαδή στην ενσωμάτωση πληροφορίας από διαφορετικές πηγές, επιπρόσθετες σε αυτή της έρευνας. Οι εταιρείες έρευνας αγοράς έχουν ήδη προχωρήσει σε αυτή την μετάβαση, αφού μπορούν να διαχειριστούν και κυρίως να αξιοποιήσουν τα δεδομένα, γιατί δεν φτάνει μόνο να συγκεντρώσει κάποιος τα στοιχεία, και να ετοιμάσει πιθανώς κάποια «επιφανειακά» αποτελέσματα.

Θα πρέπε να κρίνει την ποιότητα και αντιπροσωπευτικότητα των δεδομένων (πχ. τα δεδομένα από social media συχνά αποτελούνται από ένα περιορισμένο δείγμα ενεργών χρηστών, που δεν είναι απαραίτητα αντιπροσωπευτικό). Επίσης, να τα συνδυάσει με την υπάρχουσα γνώση για τη μάρκα με το σωστό τρόπο. Μόνο έτσι θα δώσει στους marketers τα insights που θα τους βοηθήσουν ουσιαστικά.

Ραφαήλ Σουστιέλ
Η έρευνα αγοράς δεν είπε την τελευταία της λέξη. Είμαστε σε φάση αλλαγών. Πάντα θα υπάρχει ανάγκη για παραδοσιακή έρευνα αγοράς, απλώς τα στελέχη των εταιρειών έρευνας αγοράς θα πρέπει να έχουν την γνώση και την ευελιξία να ταιριάζουν το σωστό εργαλείο με το εκάστοτε πρόβλημα.

Επίσης πρέπει να έχουμε υπ’ όψη ότι το κοινό που χρησιμοποιεί τα blogs, τα social media, ή τα smartphone apps δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού. Επιπλέον, η έρευνα αγοράς είναι μια απλή και εύκολη επιλογή για την λήψη αποφάσεων, σαφώς γρήγορη και με καλή σχέση αξίας προς κόστος. 


Δημήτρης Α. Μαύρος
Η μετατροπή αυτής της υπέρ πληροφορίας σε αξία, είναι το κλειδί σήμερα. Το data-driven marketing κερδίζει έδαφος όλο και περισσότερο βασιζόμενο στην πληθώρα, στη βελτίωση και στο συνδυασμό των μεθόδων συλλογής δεδομένων αλλά και στα στατιστικά μοντέλα που παρέχονται πλέον σε τυποποιημένη μορφή κάνοντας δυνατή τη χρήση τους από μη ειδικούς στην ανάλυση δεδομένων (managers).

Εξαιρετικά ελκυστική προσέγγιση αλλά αρκετές φορές και εξαιρετικά επιβλαβής στο τελικό αποτέλεσμα καθώς, όπως κάθε τι καινούριο στην Ελλάδα κυρίως, δεν γίνεται με σοφία, αυτοσυγκράτηση και σύνεση. Βασικοί λόγοι είναι η κρίσιμη αποκόλληση της υγιούς πληροφορίας από τα «σκουπίδια» που υπάρχουν στην υπέρ πληροφορία και η επιλογή αναλυτικών μοντέλων που φαντάζει κυκεώνας καθώς οι managers δεν έχουν ούτε το τεχνικό υπόβαθρο (για να βελτιστοποιήσουν την παραμετροποίηση) αλλά ούτε την εμπειρία να επιλέξουν το κατάλληλο εργαλείο ή συνδυασμό εργαλείων.

Απαιτείται εμπειρία στην αξιολόγηση της ποιότητας της πληροφορίας και στην εφαρμογή μηχανισμών πιστοποίησής της. Επιπλέον, απαιτείται καταγεγραμμένη εμπειρία σε όλη τη διαδρομή της πληροφορίας με ενεργή συμμετοχή σε όλα τα στάδια από την συλλογή και την ανάλυση έως και  την παρουσίαση/ consulting στον πελάτη.

Πιστεύετε ότι η έρευνα αγοράς «απειλείται» σήμερα από εταιρείες τεχνολογίας και πλατφόρμες που προσφέρουν λύσεις συγκέντρωσης και ανάλυσης δεδομένων, κυρίως από τα social media;

Δημήτρης Α. Μαύρος
Στο πλαίσιο που περιγράφηκε προηγούμενα, συγκρούονται δύο κόσμοι. Ο κόσμος των εταιρειών ερευνών αγοράς και ο κόσμος των εταιρειών business analytics. Αμφότεροι διεκδικούν την πατρότητα του δικαιώματος να κάθονται εκ δεξιών των μαρκών.

Για να εκχωρηθεί όμως η «εκ δεξιών θέση», θα πρέπει να ορισθεί το τι είναι αξία σήμερα για την μάρκα: Είναι η τεχνολογική δύναμη και ταχύτητα που μπορεί πολύ απλά να αγοραστεί, ή είναι η σοφία και διορατικότητα που απαιτεί εμπειρία και βαθιά γνώση και που δεν αγοράζεται έτσι απλά; Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει «και γιατί οι δύο προσεγγίσεις πρέπει να  είναι αλλήλο-αποκλειόμενες;», όμως, ποιος οφείλει να ηγείται σε αυτήν την σχέση;

Είναι προφανές, η σοφία. Το παραπάνω αποτελεί και το βασικό πλεονέκτημα των εταιρειών έρευνας αγοράς έναντι των εταιρειών data analytics, οι οποίες αν και ξεκινούν από το τεχνικό κομμάτι (data manipulation & analytical tools) υστερούν σημαντικά στην μετουσίωση της πληροφορίας σε actionable insights και αξία για τη μάρκα.

Άγκι Βασιλείου
Σήμερα αρκετές πολυεθνικές εταιρείες έρευνας αγοράς έχουν αναπτύξει τον τομέα listening technologies για τη συγκέντρωση δεδομένων από τα social media. Όμως, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο στόχος -η πρόκληση – των εταιρειών έρευνας αγοράς, δεν είναι απλά να παράσχουν κάποια δεδομένα στους πελάτες τους, αλλά να χρησιμοποιούν την ερευνητική εμπειρία στην εις βάθος ανάλυση και σύνθεση των στοιχείων (Data Synthesis: social media data + research data + other data).

Λέλα Χαραυγή
Πράγματι υπάρχει μία διαδεδομένη αντίληψη ότι οι εταιρείες τεχνολογίας και οι πλατφόρμες συγκέντρωσης και ανάλυσης δεδομένων, πρέπει να ηγηθούν στο να προσδιορίσουν το πώς να χειριστούμε αυτή την πληροφορία. Βάσει αυτή της άποψης το ρόλο του researcher μπορεί εύκολα και καλύτερα να τον παίξει ένα supercomputer. Θα του θέσουμε τη σωστή ερώτηση, θα το τροφοδοτήσουμε με big data και θα περιμένουμε την απάντηση.

Τα δεδομένα όμως δεν μπορούν να μιλήσουν από μόνα τους. Κάθε στατιστικό στοιχείο με το οποίο ερχόμαστε σε επαφή είναι αντικείμενο κρίσης και απαιτεί κατανόηση, ερμηνεία και πλαίσιο αναφοράς. Για παράδειγμα, τα micro-location data είναι ένα αποτελεσματικό νέο εργαλείο για τη χαρτογράφηση της κίνησης γύρω από τα καταστήματα – είναι όμως αποτελεσματικό γιατί έχουμε ήδη εγκαθιδρύσει τη γνώση για να κατανοήσουμε τι σημαίνουν αυτές οι κινήσεις.

Τίνα Τρίψα
Ο πλούτος και η αμεσότητα της πληροφόρησης που προσφέρουν τα big data μπορούν να είναι χρήσιμα μόνο εάν αναλυθούν εις βάθος και συνδυαστούν με τη βαθύτερη διερεύνηση και κατανόηση των «reasons why» που προκύπτουν από την ανάλυση αυτή. Κι αυτό είναι ένα μοναδικό πλεονέκτημα που μπορεί να προσφέρει μόνον η έρευνα αγοράς.

Πάντα θα υπάρχει η ανάγκη για εξειδικευμένη ανάλυση και χρήση των κατάλληλων εργαλείων, ούτως ώστε να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα και στόχοι. Τα πλεονεκτήματα των big data είναι ο όγκος της πληροφόρησης, η ποικιλομορφία και η ταχύτητα, ενώ λείπουν η ποιότητα, η εξειδίκευμένη απάντηση και η δομή.  Με αυτή την έννοια, θεωρούμε ότι δεν απειλείται η «φύση» της έρευνας αγοράς αλλά ενδεχομένως το μέγεθός της.

Ραφαήλ Σουστιέλ
Όπως ανέφερα παραπάνω υπάρχει μία περικυκλωτική κίνηση της Πληροφορικής στην έρευνα αγοράς.  Όμως να μην ξεχνάμε ότι τα data δεν είναι αυτοσκοπός. Πάντα υπάρχει η διαδικασία data –> Information–> Knowledge και αυτή τη διαδικασία την επιμελούνται άνθρωποι. Αυτή η διαδικασία από μόνη της απαιτεί μία εξειδίκευση. Αλλιώς θα ερμηνεύσει τα αποτελέσματα η έρευνας αγοράς και αλλιώς η Πληροφορική.


Θεωρείτε ότι τα big data αφορούν αποκλειστικά σε μεγάλους διαφημιζόμενους, ή όχι; Επίσης, πιστεύετε ότι είναι ένα πεδίο στο οποίο τη «μάχη» έχουν κερδίσει οι εταιρείες τεχνολογίας data analytics;

Άγκι Βασιλείου
Τα big data δεν είναι προνόμιο των μεγάλων διαφημιζομένων. Οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν πλέον χαμηλό ερευνητικό budget (κάποιες ίσως καθόλου), οπότε δίνουν έμφαση στα data analytics για να πάρουν επιχειρηματικές αποφάσεις που στηρίζονται στα big data. Δεν τίθεται θέμα «μάχης», γιατί οι ρόλοι είναι διαφορετικοί μεταξύ των εταιρειών data analytics και των εταιρειών έρευνας αγοράς, και όσο περισσότερα είναι τα data, τόσο μεγαλύτερη είναι ανάγκη το να καταστούν ευκρινή, αλλά και να ερμηνευτούν σωστά.
 
Οπότε, ναι μεν οι εταιρείες data analytics μπορεί να ανταποκρίνονται στη συλλογή, διαχείριση και προβολή των big data με ένα user-friendly τρόπο, αλλά είναι ο ρόλος της έρευνας αγοράς να τα ερμηνεύσει με το σωστό τρόπο (βάσει expertise), και σύμφωνα με τα business issues και objectives του πελάτη.

Δημήτρης Α. Μαύρος
Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να δημιουργηθεί μέσω διαδικασίας data fusion μία 360ο προσέγγιση που θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για τη δημιουργία της αξίας της μάρκας ή της επιχείρησης, αλλά η σοφία μιας «marketing/business driven intelligent» προσέγγισης που θα αναδείξει τα σωστά concepts- διαμάντια.

Στο ερώτημα ποιος ήταν και είναι πιο κοντά σε αυτό παραδοσιακά, η απάντηση είναι προφανής: Η συσσωρευμένη σοφία της έρευνας αγοράς, η οποία πλέον έχει ενισχυθεί τεχνολογικά από πανίσχυρες εφαρμογές μοντελοποίησης που ούτως ή άλλως είναι ευρέως διαθέσιμες στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση, οι εταιρείες data analytics έχουν πολύ περισσότερο δρόμο να διανύσουν καθώς υστερούν σημαντικά σε εμπειρίες και επιχειρηματικά challenges. Οι μάρκες σήμερα δεν έχουν ανάγκη από έναν «Γκιούλιβερ» υψηλής τεχνολογίας αλλά έναν τεχνολογικά εξοπλισμένο «Γκουρού» υψηλής σοφίας.

Ραφαήλ Σουστιέλ
Από την στιγμή που κάποια εταιρεία χρησιμοποιεί τα social media ή γενικότερα το διαδίκτυο για την διεύρυνση της επαφής της με τους πελάτες, μπορεί να έχει πρόσβαση στα big data.  Εξαρτάται από την επένδυση που θέλει να κάνει, για το αν και με ποια μέθοδο θα τα χρησιμοποιήσει.

Ανταγωνιστικά δεδομένα της παρουσίας στο διαδίκτυο όσο και στα άλλα διαφημιστικά μέσα, τα παρέχουν εταιρείες έρευνας αγοράς και αυτές γνωρίζουν το σωστό χειρισμό τους, ενσωματώνοντας στις δομές τους ειδικά προγράμματα και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Απλώς μην θεωρήσουν οι «μικροί» διαφημιζόμενοι ότι εταιρείες έρευνας αγοράς είναι απρόσιτες και πέφτουν στην παγίδα του μικρού κόστους.

Πιστεύετε ότι η έρευνα αγοράς οφείλει σήμερα να διευρύνει το φάσμα των ικανοτήτων της, ή πρέπει να εστιάσει στη βελτιστοποίηση των λύσεων που ήδη προσφέρει; Πώς αυτά συνδυάζονται με το αίτημα για ταχύτερες, πιο αποτελεσματικές και οικονομικές λύσεις;

Ραφαήλ Σουστιέλ
Τα big data μπορεί να δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες για τους διαφημιζόμενους και τους διαφημιστές, από την άποψη ότι θα μπορούν να στοχεύουν καλύτερα τις διαφημιστικές τους ενέργειες, πιο γρήγορα και ίσως πιο οικονομικά. Το διαδίκτυο και τα social media έχουν ενσωματωμένες πολλές δυνατότητες ανάλυσης των δεδομένων. Οπότε ταχύτατα ο κατάλληλος άνθρωπος μπορεί να τα αναλύσει και να εξάγει συμπεράσματα και προτάσεις. Στο καιρό που ζούμε όλοι εξελισσόμαστε και προσαρμοζόμαστε.

Πριν μερικά χρόνια οι διαφημιστικές για να πείσουν μία εταιρεία να διαφημιστεί στο διαδίκτυο, πόσο μάλλον στα social media, επένδυαν μεγάλη ενέργεια. Τώρα αυτό είναι πιο εύκολο αφού και οι πελάτες είναι εξοικειωμένοι. Οι εταιρείες έρευνας αγοράς είναι μέρος αυτού του κόσμου.  Και αυτές εξελίσσονται και προσαρμόζονται στα καινούργια δεδομένα. Αυτό μπορεί να σημαίνει επενδύσεις σε καινούργια τεχνογνωσία ή ανθρώπινο δυναμικό, αλλά με αυτό το τρόπο θα βελτιστοποιήσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Λέλα Χαραυγή
Στην εποχή των big data, ως έρευνα αγοράς περνάμε από το στάδιο του data creator, όπου από την αρχή σχεδιάζαμε εμείς τη δομή της πληροφορίας, στο στάδιο του data curator όπου δουλεύουμε με πληροφορίες που έχουν δημιουργηθεί ανεξάρτητα από εμάς. Αυτό το γεγονός αναμφισβήτητα μας θέτει νέες προκλήσεις, απαιτεί νέες ικανότητες και προσφέρει πολλές δυνατότητες. Οι βασικές μας ικανότητες ως  researchers/αναλυτές είναι αυτές που θα προσφέρουν το νόημα και τη συνάφεια σε αυτό τον πλούτο των δεδομένων.

Ως researchers έχουμε διαμορφώσει τις ικανότητές μας έτσι ώστε να βλέπουμε patterns, να συνδέουμε γεγονότα και να καταλήγουμε σε insights με νόημα. Όσο περισσότερα και διαφοροποιημένα είναι τα δεδομένα τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη να δοθεί νόημα στη σχέση των δεδομένων μεταξύ τους. Είναι γεγονός ότι μπορούμε να προσφέρουμε πιο αποτελεσματικές και οικονομικές λύσεις συνδυάζοντας στοιχεία που ήδη έχουμε και εστιαζόμενοι στο να συλλέξουμε αυτά που μας λείπουν.

Και μπορεί προς το παρόν να συνδέουμε spend και retention data σε customer experience έρευνες ή social media listening με έρευνες κοινής γνώμης, αλλά στο μέλλον θα βρεθούμε σε καταστάσεις όπου τα δεδομένα που θα συνδέουμε δεν θα προέρχονται καθόλου από κλασικές μεθοδολογίες έρευνας. Το θέμα όμως δεν είναι να ενθουσιαστούμε από το τι μπορούν να κάνουν τα δεδομένα αλλά τι μπορούμε να κάνουμε εμείς με αυτά, δηλαδή πόσο καλά θα συνθέσουμε και θα ερμηνεύσουμε ώστε να αποκτήσουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα.


Δημήτρης Α. Μαύρος
Το data-driven marketing δεν είναι χώρος δραστηριοποίησης για όλες τις εταιρείες ερευνών. Είναι για εκείνες που εκτός από υψηλό «IQ» έχουν ταυτόχρονα και υψηλό «EQ» για να αξιοποιήσουν στρατηγικές στον ίδιο τους τον εαυτό, επεκτείνοντας σοφά τις υπηρεσίες τους. Υπάρχουν σήμερα εταιρείες έρευνας αγοράς που δικαιούνται και έχουν ήδη κατακτήσει την σύνθεση της δύναμης της εξόρυξης της πληροφορίας με την δύναμη της «μοντελοποιήσης» διαθέσιμων στοιχείων (όχι μόνο από έρευνες) μέσα από μοναδικά εργαλεία δημιουργώντας αξία για τις μάρκες και τους stakeholders τους.

Άγκι Βασιλείου
Η έρευνα αγοράς έχει ήδη κινηθεί και προς τις δύο κατευθύνσεις. Με την βοήθεια της τεχνολογίας, έχει ήδη αναπτύξει νέες μεθοδολογίες για την άντληση δεδομένων (π.χ. on-line, mobile, tablets) όχι μόνο γιατί είναι ταχύτερες και οικονομικότερες, αλλά και γιατί με τις παραδοσιακές μεθόδους συχνά δεν μπορούσε να καλύψει κάποια κοινά του πληθυσμού (π.χ. νέοι που είναι εξαιρετικά mobile).

Ταυτόχρονα, έχει διευρύνει το φάσμα των ικανοτήτων της, με την ανάπτυξη νέων εργαλείων, σε τομείς όπως Data Integration (συνδυαστική χρήση & ανάλυση στοιχείων έρευνας – πωλήσεων – media), Neuroscience (Facial Coding – καταγραφή συναισθημάτων μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου των ερωτωμένων, όσο εκείνοι παρακολουθούν μία διαφήμιση,  Eye Tracking – παροχή ρεαλιστικών αποδείξεων σχετικά με το που πραγματικά εστιάζουν οι άνθρωποι την προσοχή τους όταν κοιτούν μία συσκευασία, μία καταχώρηση, ένα ράφι), κ.α.

Με πλοηγό τα insights και την εμπειρία
Όπως είναι εμφανές, οι άνθρωποι της έρευνας αγοράς διεκδικούν σθεναρά και με αξιώσεις για τον εαυτό τους και τον κλάδο τους, τον ηγετικό ρόλο στη δημιουργία της data-driven marketing στρατηγικής. Όπως επισημαίνουν, μόνον η έρευνα αγοράς είναι σε θέση να μετατρέψει την πληροφορία σε γνώση που μπορεί να αξιοποιηθεί. Από την άλλη, είναι σημαντικό το γεγονός ότι αναγνωρίζουν τις προκλήσεις σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι.

Αυτό που μένει να αποδειχθεί, είναι εάν οι τελικοί ενδιαφερόμενοι, τα brands, είναι σήμερα σε θέση να αναγνωρίσουν τα πλεονεκτήματα της έρευνας αγοράς και να της εμπιστευθούν την τύχη των «δεδομένων» τους. Η παρούσα συγκέντρωση απόψεων, προσθέτει σίγουρα ένα ουσιαστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση…