Τη βραδιά άνοιξε ο Παντελής Πάνος (General Manager, American School of Classical Studies) μιλώντας για την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών στο χώρο της οποίας φιλοξενήθηκε το 28ο Session και καταθέτοντας την προσωπική του εμπειρία και άποψη για το Global Leadership. Έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι η επιτυχία του Leader έγκειται στην ισορροπία μεταξύ της προσωπικής ζωής και της καριέρας.
Στο πρώτο μέρος του Session, ο Νίκος Κουμέττης (President Central & Southern Europe Coca Cola) έκανε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσίαση με θέμα «Global Leadership» και εντυπωσίασε τα μέλη του Linkage Network τόσο με την απλότητα και μεταδοτικότητά του όσο και με το ουσιώδες μάθημα Ηγεσίας προς τους παρευρισκόμενους.
Τα βασικότερα σημεία της παρουσίασής του ήταν τα ακόλουθα:
Ένας σωστός Global Leader:
– θα πρέπει να ξεκινάει πάντα ένα project έχοντας στο μυαλό του το τέλος του project και πως θα ήθελε να ολοκληρωθεί.
-Θα πρέπει να κάνει πάντα την ομάδα του να νιώθει περήφανη για όσα κάνει.
– Θα πρέπει να μπορεί να αναγνωρίζει τα ταλέντα στον οργανισμό.
– Δε θα πρέπει ποτέ να επιλέγει να έχει κοντά του ανθρώπους που είναι σαν αυτόν αλλά ανθρώπους που είναι τελείως διαφορετικοί και που θα μπορούσαν να γίνουν στο μέλλον το δικό του «αφεντικό».
– Θα πρέπει πάντα να μπορεί να ακούει τους άλλους χωρίς να υιοθετεί τη φράση «I know it all».
– Θα πρέπει πάντα να είναι αισιόδοξος και με θετική ενέργεια και ακόμα και όταν η ομάδα του αντιμετωπίζει αποτυχίες να μπορεί να φαίνεται ακόμα πιο αισιόδοξος ώστε να αναπτύσσει καινοτόμο «πνεύμα» στον οργανισμό.
– Το σημαντικότερο όμως που θα πρέπει να κάνει ένας Global Leader είναι να μπορεί να χτίζει αυθεντικές σχέσεις.
Στο δεύτερο μέρος, ακολούθησε μία πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική συζήτηση με θέμα «Working Across Borders» που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων με το panel το οποίο εκτός από τον Νίκο Κουμέττη αποτελούσαν οι εξής ομιλητές:
1. Ο Αντώνης Χασιώτης (Executive President- CEO, EFG Eurobank – SC Bancpost SA, Romania)
2. Ο Marc Pelletier (South-East Europe Area Director, Schneider Electric)
3. Ο Roberto Greco (Managing Director, Glaxo Smith Kline).
Μεταξύ των τοποθετήσεων των ομιλητών επισημάνθηκαν τα εξής:
Οι Έλληνες Managers:
– Είναι επιθετικοί, πολυμήχανοι και καινοτόμοι γι’ αυτό και μπορούν να δουλέψουν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου έχοντας καλά αποτελέσματα.
– Θα πρέπει να μπορούν να συνυπάρχουν με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας ώστε να αυξήσουν το εύρος των γνώσεών τους.
– Είναι γνωστοί για το φιλότιμό τους. Όταν κάποιος αγγίξει την καρδιά τους μπορούν να κάνουν θαύματα.
Κλείνοντας, οι ομιλητές έδωσαν τις συμβουλές τους στο κοινό λέγοντας ότι η σωστή εκπαίδευση και οι αξίες είναι το κλειδί για την επιτυχία του Manager ο οποίος θα πρέπει να επιδιώξει να δουλέψει στο εξωτερικό το νωρίτερο δυνατό κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Τέλος, έδωσαν ένα μήνυμα αισιοδοξίας λέγοντας ότι η κρίση στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο γενικότερα είναι ουσιαστικά μία «μεταμφιεσμένη» ευκαιρία την οποία οι σωστοί Ηγέτες θα πρέπει να αρπάξουν για να απογειωθούν.