Η Κομισιόν προτείνει κοινά κριτήρια ενάντια στο greenwashing και τους παραπλανητικούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς. Βάσει της εν λόγω πρότασης, οι καταναλωτές θα μπορούν να γνωρίζουν με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι όταν κάτι πωλείται ως «πράσινο» είναι όντως «πράσινο», ενώ θα τους παρέχεται καλύτερη πληροφορία για να μπορούν να επιλέγουν φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίες.

Οι επιχειρήσεις επίσης θα ωφεληθούν, εφόσον εκείνες που καταβάλλουν πραγματικές προσπάθειες για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των προϊόντων τους θα αναγνωρίζονται ευκολότερα και θα ανταμείβονται από τους καταναλωτές, ενώ θα μπορούν να επιτυγχάνουν αύξηση των πωλήσεών τους, αντί να αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό. Με τον τρόπο αυτό, η πρόταση θα συμβάλει στη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού όσον αφορά στην πληροφόρηση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των προϊόντων.

Μελέτη της Κομισιόν, το 2020, κατέδειξε ότι το 53,3% των περιβαλλοντικών ισχυρισμών που εξετάστηκαν στην ΕΕ ήταν ασαφείς, παραπλανητικοί ή αβάσιμοι και ότι το 40 % ήταν ατεκμηρίωτοι.

Η απουσία κοινών κανόνων για τις εταιρείες που διατυπώνουν οικειοθελώς οικολογικούς ισχυρισμούς οδηγεί στο φαινόμενο του greenwashing και δημιουργεί άνισους όρους ανταγωνισμού στην αγορά της ΕΕ, εις βάρος των πραγματικά βιώσιμων εταιρειών. Ακολουθώντας τη συνήθη νομοθετική διαδικασία, η πρόταση Green Claims Directive υπόκειται πλέον στην έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.