Τα γραμμικά κανάλια ελεύθερης λήψης «αγκαλιάζουν» το ένα μετά το άλλο την on demand θέαση και σχεδιάζουν νέες πλατφόρμες για over the top διάθεση του περιεχομένου τους. Έχουμε και λέμε: ANT1plus, Megaflix και Star hybrid! Εως το τέλος  του 2021, τα ιδιωτικά κανάλια μέσω δικών τους υπηρεσιών, στοχεύουν να πάρουν μερίδιο από το ποσοστό τηλεθέασης των «others»και να το «χτυπήσουν» εκ των έσω.

Σε τροχιά δημιουργίας δικής τους πλατφόρμας για on demand θέαση των προγραμμάτων τους και over the top υπηρεσίες παροχής περιεχομένου μπαίνουν δυναμικά το προσεχές διάστημα τα κανάλια ελεύθερης λήψης. Η μείωση του ποσοστού όσων καταναλώνουν τηλεόραση γραμμικά κυρίως στις ηλικίες 18 έως 34 ετών, αλλά και η άνοδος των ποσοστών στην κατανάλωση on demandπεριεχομένου μέσω συνδρομητικών και over the top υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του «εγκλεισμού» της πανδημίας, ανοίγει τον δρόμο και για τα free-to-air κανάλια προς τη δημιουργία υπηρεσιών τύπου Netlfix.

Το επιτυχημένο παράδειγμα του ERTflix που «εκπαίδευσε» το κοινό στην ύπαρξη του κόκκινου κουμπιού στο τηλεκοντρόλ και στη χρήση υπηρεσιών υβριδικής τηλεόρασης που παρέχονται σε όσους διαθέτουν smart TV, ωθεί και τα ιδιωτικά κανάλια να καταστρώσουν φιλόδοξα σχέδια για δημιουργία νέων πλατφορμών με στόχο την on demand διάθεση του περιεχομένου τους δωρεάν ή και σε συνδρομητική βάση. Την ώρα που το others διαρκώς αυξάνεται και καταδεικνύει την τάση του κοινού να καταναλώνει περιεχόμενο στον χρόνο που επιλέγει, τα free-to-air κανάλια ετοιμάζουν τα δικά τους on demand ώστε να παρεισφρήσουν και να επωφεληθούν και τα ίδια από την άνοδο του ποσοστού τηλεθέασης των «others». Μετά τον ΑΝΤ1 που «τρέχει» ήδη τον σχεδιασμό μιας OTTπλατφόρμας, σε τροχιά υβριδικής τηλεόρασης μπαίνει και το Mega που σχεδιάζει το Megaflix, ενώ ακολουθεί και το Star με τη δική του hybrid υπηρεσία.

ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤ1
Στο στρατόπεδο του ΑΝΤ1, η νέα πλατφόρμα εξελίσσεται σε ένα δυναμικό πρότζεκτ ενεργοποίησης του ομίλου στο over to top περιβάλλον, καθώς δεν θα περιλαμβάνει απλώς τη διάθεση του ήδη υπάρχοντος περιεχόμενου στην υβριδική τηλεόραση, αλλά μια συνδρομητική υπηρεσία για premiumπεριεχόμενο που στόχο έχει να γίνει το «ελληνικό Netflix». Για την ώρα δεν έχει οριστικοποιηθεί το brand name με το οποίο θα λανσαριστεί η over the top υπηρεσία του ομίλου ΑΝΤ1, σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, εξετάζονται ονόματα όπως ΑΝΤ1plus ή ΑΝΤ1max.

Σε αυτό, θα διατεθεί αποκλειστικό περιεχόμενο ελληνικής μυθοπλασίας με κύκλους σειρών σε πρώτη μετάδοση, με πρώτη τη νέα σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Ήδη προχωρά το preproduction του πρότζεκτ μυθοπλασίας, ενώ το κάστινγκ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με στόχο η νέα σειρά να πραγματοποιήσει γυρίσματα το καλοκαίρι. Συνολικά, η OTT πλατφόρμα του ΑΝΤ1 φέρεται να έχει κλείσει ήδη 5 σειρές, αποκλειστικής μετάδοσης, ενώ ανάμεσα σε αυτές φέρεται να είναι και η τηλεοπτική μεταφορά του θεατρικού έργου «Ρένα» του Αύγουστου Κορτώ. Σε επίπεδο περιεχομένου, η πλατφόρμα θα διαθέτει επίσης δεκάδες σειρές από την ταινιοθήκη του ΑΝΤ1, από την 30ετή πορεία του καναλιού.

Επίσης, στόχος είναι να μπει δυναμικά και στο ξένο περιεχόμενο, κλείνοντας συμφωνίες με μεγάλα στούντιο για ξένες σειρές και ταινίες σε αποκλειστική μετάδοση, ώστε να γίνει ευθέως ανταγωνιστική –στο επίπεδο αυτό- με το OTT της Cosmote και το Novaflix. Αρχικά ο σχεδιασμός αφορούσε μια νέα εταιρεία ανεξάρτητη από τον ΑΝΤ1, αλλά νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΟΤΤ πλατφόρμα θα έχει το ίδιο ΑΦΜ με το κανάλι ελεύθερης λήψης, ενώ στον σχεδιασμό της εμπλέκονται πλέον και στελέχη του ΑΝΤ1.

ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ… MEGAFLIX
Σε δημιουργία on demand υπηρεσίας προχωρά και ο όμιλος Άλτερ Έγκο, που σχεδιάζει το Megaflix, την υβριδική τηλεόραση δηλαδή του Mega. Σε αυτήν, θα διατεθεί μεγάλο μέρος της ταινιοθήκης του παλιού Mega την οποία εξασφάλισε ο όμιλος Άλτερ Έγκο σε πλειστηριασμό έναντι 34 εκατ. ευρώ, ενώ θα «ανεβαίνουν» και οι συνολικά πέντε νέες σειρές που σχεδιάζει το Mega για την προσεχή σεζόν. Στόχος είναι να υπάρξει και επέκταση της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας που έχει το κανάλι με τη Sony για web rights, ώστε να μεταδίδονται μέσω της πλατφόρμας Megaflix ξένες ταινίες.

Η τελική μορφή που θα πάρει δεν έχει ακόμα αποκρυσταλλωθεί, πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι σχεδιάζεται αρχικά ως μια δωρεάν υπηρεσία υβριδικής τηλεόρασης που θα διατίθεται πατώντας το «κόκκινο κουμπί» στο τηλεκοντρόλ, με προδιαγραφές μελλοντικά και εφόσον εμπλουτιστεί το περιεχόμενο, να μετατραπεί σε συνδρομητική υπηρεσία. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να συσταθεί ομάδα με καινούρια στελέχη που θα «τρέξει» το πρότζεκτ της πλατφόρμας με εντατικούς ρυθμούς, ώστε να είναι στον αέρα έως το τέλος του 2021.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΚΑΙ STAR HYBRID 
Προς τη δημιουργία υβριδικής πλατφόρμας κινείται σύμφωνα με πληροφορίες και το Star. Σε πρώτη φάση το κανάλι της Κάτω Κηφισιάς προχωρά άμεσα σε ανασχεδιασμό της ιστοσελίδας του www.star.gr/tv στην οποία ο χρήστης μπορεί να βρει αποσπάσματα αλλά και ολόκληρα επεισόδια από τις εκπομπές και τα ριάλιτι του προγράμματος του καναλιού. Αφού ολοκληρωθεί το πρώτο βήμα με το redesign της ιστοσελίδας, που στόχο έχει να την κάνει πιο εύχρηστη στην αναζήτηση και τη θέαση περιεχομένου, θα ξεκινήσει και η δημιουργία της υβριδικής τηλεόρασης του Star. Στόχος είναι να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο του Star, π.χ. στα επεισόδια του Master chef σε περιβάλλον τηλεόρασης και ετεροχρονισμένα.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΟ EΡΤFLIX ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ
Την ίδια στιγμή, ανοδικά κινείται το EΡΤflix που πλέον είναι προσβάσιμο ως ξεχωριστό application και σε όσους είναι συνδρομητές της Cosmote TV, με στόχο να αυξήσει τα νοικοκυριά τα οποία θα έχουν πρόσβαση σε αυτό. Παράλληλα, σχεδιάζεται η… διεθνής καριέρα του ΕΡΤflix με στόχο να φτάσει σε όλους τους ομογενείς ανά τον κόσμο.

Για την ώρα διατίθεται για τους Έλληνες που κατοικούν στην Ευρώπη διαδικτυακά μέσω της διεύθυνσης www.ertflix.gr/ertworld-live. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι στη δημόσια τηλεόραση γίνονται σκέψεις η εκτός συνόρων χρήση του ΕΡΤflix να μην είναι πλέον δωρεάν, αλλά να αποκτήσει μια μικρή συνδρομή.

ΟΙ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ «ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΟΥΝ» ΤΗΝ TIME-SHIFTED ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ
Οι κινήσεις αυτές αποτελούν προάγγελο της αλλαγής στις μετρήσεις τηλεθέασης, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με τη Nielsen για καταμέτρηση και επιμερισμό της time-shiftedτηλεθέασης ανά κανάλι και ανά πρόγραμμα. Για την ώρα, η Nielsen καταγράφει ένα συνολικό ποσοστό που αφορά την ετεροχρονισμένη τηλεθέαση (μέσω του ΕΡΤflix, του YouΤube και της υπηρεσίας Catch-up στο πρόγραμμα όλων των καναλιών από την Cosmote TV), χωρίς όμως να ανακοινώνει σε ποια προγράμματα και άρα σε ποια κανάλια «πιστώνεται» αυτή η εξτρά τηλεθέαση, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσω νέας οικονομικής συμφωνίας με τα κανάλια.

Το γεγονός ότι μετά την ΕΡΤ, το Open και τον Σκάι, δικές τους υβριδικές και over the top υπηρεσίες σχεδιάζουν επίσης ο ΑΝΤ1, το Mega αλλά και το Star θα διαμορφώσει ένα νέο πεδίο όπου πλέον το σύνολο σχεδόν των καναλιών θα παρέχουν τη δυνατότητα και θα δίνουν πρόσβαση στους τηλεθεατές μέσα από δικές τους πλατφόρμες για time-shifted θέαση, αυξάνοντας έτσι την ανάγκη για ενσωμάτωση των dataαυτών στη συνολική μέτρηση της τηλεθέασης.

«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΣΚΑΙ ΚΑΤΑ ΕΣΡ
Στα άκρα η αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές μετά το πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ που επέβαλε το Συμβούλιο στο κανάλι του Φαλήρου για το Big Brother.

Διαστάσεις «πολέμου» λαμβάνει η αντιπαράθεση του Σκάι με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μετά την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 150.000 ευρώ για το Big Brother. Για το εν λόγω πρόστιμο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφορά απόσπασμα που μεταδόθηκε στο live streaming του ριάλιτι εγκλεισμού στην ιστοσελίδα του Σκάι, το κανάλι του Φαλήρου επιμένει ότι το ΕΣΡ είναι αναρμόδιο να πάρει αποφάσεις για περιεχόμενο σε ηλεκτρονικούς ιστότοπους τονίζοντας ότι το επίμαχο απόσπασμα δεν μεταδόθηκε στον αέρα του Σκάι.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του ΕΣΡ περιλαμβάνει πρόστιμο 60.000 ευρώ για παραβίαση διατάξεων σχετικά με την ποιοτική στάθμη και την προστασία των ανηλίκων για τη μετάδοση περιστατικού με βωμολοχίες στον αέρα του καναλιού, ενώ επιβάλει πρόστιμο 90.000 ευρώ για το περιστατικό περί «βιασμού» που μεταδόθηκε στο live streaming του Big Brother για παραβίαση της υποχρέωσης σεβασμού της ανθρώπινης αξίας και της προβολής συμπεριφορών που υποτιμούν το γυναικείο φύλο. Η μάχη της «αναρμοδιότητας» του ΕΣΡ, για την οποία ο Σκάι αναμένεται να προσφύγει στο ΣτΕ, συνεχίζεται και καθημερινά από το δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Σε αλλεπάλληλα ρεπορτάζ, το κανάλι του Φαλήρου «χτυπά» το ΕΣΡ αναφέροντας ότι το Συμβούλιο υπολειτουργεί και αδυνατεί να ασκήσει τα καθήκοντά του, ενώ αξιοποιεί ακόμα και επιχειρήματα της αντιπολίτευσης που ζητά επίμονα την παραίτηση του Προέδρου του ΕΣΡ, Αθανάσιου Κουτρομάνου. Ο «πόλεμος» κατά του ΕΣΡ κλιμακώνεται με ανάδειξη ενδεικτικών περιπτώσεων τεράστιων καθυστερήσεων στη λήψη αποφάσεων που είχαν ως αποτέλεσμα να λαμβάνεται απόφαση για τη μεταβίβαση μετοχών σε περιφερειακό κανάλι 9 χρόνια μετά την αίτηση, καθώς και να επιβάλλονται πρόστιμα ακόμα και τέσσερα χρόνια μετά την παραβίαση σε κανάλια που στο μεταξύ έχουν αλλάξει ιδιοκτησία.

Το ΕΣΡ, από την πλευρά του, διατείνεται ότι το επιχείρημα του Σκάι περί αναρμοδιότητας στηρίζεται σε απόφαση του ΣτΕ, η οποία όμως αφορά το ερώτημα αν υφίσταται νομοθετική ρύθμιση που να απαγορεύει την αναμετάδοση από πάροχο περιεχομένου προγράμματος το οποίο έχει αρχικά προβληθεί σε ηλεκτρονικό ιστότοπο, ενώ δεν εξετάζει το κρίσιμο ζήτημα της άσκησης του συνταγματικώς επιβαλλόμενου κρατικού ελέγχου επί του οπτικοακουστικού περιεχομένου που προβάλλεται από ηλεκτρονικούς ιστότοπους.