Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται ο κλάδος των κατεψυγμένων τροφίμων, εξέλιξη η οποία οφείλεται και στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες που προέκυψαν από την πανδημία του Covid-19. Παράλληλα, οι εταιρείες του κλάδου επενδύουν σε νέα λανσαρίσματα, σε digital και OOH ενέργειες, αλλά και σε in-store promotions.

Χρονιά λανσαρισμάτων, αύξησης των πωλήσεων, αλλά και σημαντικών πρωτοβουλιών εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας υπήρξε το 2020 για τις εταιρείες κατεψυγμένων τροφίμων. Συγκεκριμένα, τα κατεψυγμένα τρόφιμα ήταν από τα είδη των οποίων οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν φέτος, καθώς, σύμφωνα με την Convert Group, σημείωσαν αύξηση της τάξης του 254%, κατά τη διάρκεια του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2020, στο online super market, στο πλαίσιο του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης του καναλιού.

Άλλωστε, οι προοπτικές της αγοράς κατεψυγμένων τροφίμων, παγκοσμίως, δεν έμοιαζαν ποτέ πιο ελπιδοφόρες, αναφέρει η Research and Markets. Μέσα από την αύξηση της επίγνωσης των food trends, οι καταναλωτές ανά τον κόσμο καταφεύγουν όλο και περισσότερο στην προετοιμασία φρέσκων γευμάτων στο σπίτι, απαλλαγμένων, ωστόσο, από συντηρητικά. Ως εκ τούτου, επιλέγουν από μία ευρεία γκάμα κατεψυγμένων προϊόντων, από τα οποία απουσιάζουν τα ζωικά λιπαρά, η γλουτένη, η ζάχαρη, κ.ά.

Επιπλέον, η διαθεσιμότητα υψηλής ποιότητας κατεψυγμένων προϊόντων διευκολύνει την ανάπτυξη της κατηγορίας σε όλον τον κόσμο, ενώ, παράλληλα, την κάνει λιγότερο επιρρεπή σε αρνητικές διακυμάνσεις. Επίσης, οι πρόσφατες τεχνολογικές τάσεις έχουν εισάγει την κρυογονική ψύξη, η οποία εμποδίζει τη χρήση τεχνητών συντηρητικών, διατηρώντας, την ίδια στιγμή, σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τυχόν ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι τα έτοιμα γεύματα -ένα σημαντικό μέρος της αγοράς κατεψυγμένων προϊόντων- εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν, έως το 2025, με μεικτό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 2,5% έως 4%. Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για μία πρακτική και εύκολα προσβάσιμη επιλογή, ειδικά για εκείνους τους καταναλωτές, οι οποίοι, λόγω των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας και της αστικοποίησης, διαθέτουν πλέον ελάχιστον ελεύθερο χρόνο.

ΑΛΜΑΤΩΔΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΕΘΝΩΣ ΛΟΓΩ COVID-19
Με την έναρξη της πανδημίας του Covid-19, οι καταναλωτές άρχισαν να αποθηκεύουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και να προετοιμάζουν περισσότερα γεύματα στην κατοικία τους. Έτσι, τα κατεψυγμένα τρόφιμα αποτέλεσαν τη Νο1 επιλογή για το κοινό, σημειώνοντας αύξηση στις πωλήσεις, πολύ μεγαλύτερη από άλλες κατηγορίες τροφίμων, επισημαίνει το Food Industry Executive.

Εν μέσω πανδημίας τα προτερήματα της κατηγορίας αυτής, όπως η μακρά διάρκεια ζωής και η εύκολη παρασκευή τους, δίνει σε τρόφιμα, όπως τα κατεψυγμένα λαχανικά, οι έτοιμες κατεψυγμένες πίτσες και οι κατεψυγμένες πατάτες, το συγκριτικό πλεονέκτημα. Η σαφής προτίμηση του καταναλωτικού κοινού στην κατηγορία, μάλιστα, δεν φαίνεται να είναι «πυροτέχνημα» της περιόδου που διανύουμε, αλλά αναμένεται, σύμφωνα με το American Frozen Food Institute, να ενισχυθεί με περαιτέρω αύξηση πωλήσεων τους προσεχείς μήνες. Σύμφωνα με έρευνα του φορέα, πρόκειται για μια κατηγορία, η οποία βρισκόταν σε άνοδο διεθνώς και πριν την πανδημία, ωστόσο, από τον Μάρτιο και έπειτα, η αύξησή της ήταν αλματώδης.

Ειδικά στις ΗΠΑ, συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, οι πωλήσεις των κατεψυγμένων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 80% και 94%, αντίστοιχα, τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου, ενώ η ανάπτυξη της κατηγορίας παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα -περίπου 30%-35%- και τον Απρίλιο.

Το επίπεδο κατανάλωσης κατεψυγμένων τροφίμων παραμένει υψηλό και στην Ευρώπη, αν και, κατά περιόδους, παρατηρούνται διακυμάνσεις, επισημαίνει η Research and Markets. Αποδίδει δε το γεγονός αυτό στον έντονο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει η κατηγορία από τα παρασκευασμένα έτοιμα τρόφιμα ψυγείου, τα οποία πλασάρονται ως πιο γευστικά και ποιοτικά. Ωστόσο, παρατηρεί ότι, πρόσφατα, η αγορά των κατεψυγμένων τροφίμων επιστρέφει σε αναπτυξιακή τροχιά σε χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ
Ενώ τα κατεψυγμένα τρόφιμα βρίσκονταν ήδη σε υψηλά επίπεδα στις προτιμήσεις των καταναλωτών, λόγω περιορισμένου ελεύθερου χρόνου, με την έναρξη της πανδημίας εκτοξεύτηκαν, καθώς τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά και οι άνθρωποι ετοιμάζουν τα γεύματά τους στην ασφάλεια του σπιτιού τους.

Προτιμούν δε, σύμφωνα με το Foodprocessing.com, μεταξύ άλλων, την έτοιμη κατεψυγμένη πίτσα, τα λαχανικά, τα έτοιμα γεύματα και τις προτηγανισμένες πατάτες, που σημείωσαν ανάπτυξη 3,7%-5,1% σε σχέση με πέρυσι. Επιπλέον, τo Food Dive να παρατηρεί ότι η κατηγορία έχει κάνει πολλά βήματα στην εξέλιξή της, μεταβαίνοντας από τα ωμά τρόφιμα, όπως το κρέας, το ψάρι και τα λαχανικά, στα έτοιμα κατεψυγμένα φαγητά, στα κατεψυγμένα mix λαχανικών, στα κατεψυγμένα επιδόρπια και στα προϊόντα αρτοποιίας.

Στην Ελλάδα, οι εταιρείες, αναγνωρίζοντας τις κατά περιόδους ανάγκες των καταναλωτών τους, αλλά και τις δραστικές αλλαγές που πρόσθεσε σε αυτές η πανδημία του Covid-19, έχουν διαχρονικά στόχο να ανταποκριθούν στις νέες συνήθειες, προσφέροντας προϊόντα που αρμόζουν σε μια ευρεία γκάμα περιστάσεων. «Η McCain ανταποκρίνεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής με προϊόντα που καλύπτουν τις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες.

Με την οικογένεια ή μόνοι, στο τραπέζι ή μπροστά στη τηλεόραση, με φίλους ή συγγενείς, τα προϊόντα McCain προσφέρουν μοναδική απόλαυση και μια ξεχωριστή εμπειρία γεύσης, σε κάθε στιγμή κατανάλωσης», σημειώνει η Δέσποινα Μαρκοπούλου, Retail Manager της McCain. Παράλληλα, «συμβαδίζει με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και αναγνωρίζει πέντε στιγμές κατανάλωσης, που ικανοποιούν κάθε καταναλωτική συνήθεια και δίνουν αξία στην κατηγορία με καινοτόμα προϊόντα και τρόπους κατανάλωσης.

Στην καθημερινότητά μας, υπάρχουν γεύματα που μοιραζόμαστε, γεύματα απόλαυσης με τα παιδιά, γεύματα με όλη την οικογένεια ή μόνο με φίλους», συνεχίζει. Προσθέτει δε ότι η McCain προσφέρει γκάμα προϊόντων για κάθε στιγμή κατανάλωσης, χρησιμοποιώντας ως όχημα την ποιότητα και την ευκολία.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, DIGITAL ΚΑΙ ΟΟΗ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε στην αγορά η πανδημία του Covid-19, δεν έλειψαν τα νέα λανσαρίσματα και οι συνεργασίες για την υλοποίηση καμπανιών. Ενδεικτικά, η Μπάρμπα Στάθης, σε συνεργασία με την Ogilvy, λάνσαρε τη νέα καμπάνια της «Ας Μαγειρέψουμε», η οποία εστιάζει σε 12 ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, μεταφέροντας την έννοια της παράδοσης στο σήμερα και δημιουργώντας μια επικοινωνία, στην οποία πρωταγωνιστούν τρεις γενιές: μια κόρη, μια μητέρα και μια γιαγιά. Την παραγωγή της καμπάνιας υπογράφει η Bright Shoe, με σκηνοθέτη τον Μπάμπη Μακρίδη.

Όσον αφορά στη Δέσποινα Μαρκοπούλου, δηλώνει ότι «η McCain λανσάρει καινοτόμα προϊόντα με ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα». Πρόκειται για τη σειρά Ovenable French Fries, πατάτες που προετοιμάζονται στο φούρνο και είναι το ίδιο νόστιμες και τραγανές όσο οι τηγανητές. Παράλληλα, προσθέτει η Δέσποινα Μαρκοπούλου, καλύπτουν την ανάγκη του καταναλωτή για υγιεινή διατροφή και ευκολία.

Επιπλέον, «η εταιρεία προσεγγίζει το πιο νεανικό κοινό με τα Bistro Style Fries, προϊόντα πατάτας, ιδανικά για να τα μοιράζεσαι λόγω της καινοτομίας στο σχήμα τους. Η επικοινωνία της καινοτομίας γίνεται μέσω digital ενεργειών και OOH. Οι προωθήσεις εντός του καταστήματος είναι βασικό όχημα προώθησης είτε με απλή μείωση τιμής στο ράφι, είτε μέσω cobranding», υπογραμμίζει.

Από την πλευρά της, η Alfa εισήγαγε στην ελληνική αγορά μία νέα κατηγορία έτοιμων για ψήσιμο γλυκών, με τίτλο «Τα δικά μας γλυκά», η οποία περιλαμβάνει τέσσερις γεύσεις: Πορτοκαλόπιτα, Σοκολατόπιτα, Γαλατόπιτα και Καρυδόπιτα. Το λανσάρισμα, με μήνυμα «Μοσχομυρίζουμε το σπίτι», ανέλαβε η Solid Havas, με τηλεοπτική επικοινωνία και digital Μέσα, σε παραγωγή της Feelme. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε μια σειρά μικρών τηλεοπτικών σποτ, με hashtag #MosxomyrizoymeToSpiti, το καθένα από τα οποία προβάλλει και μια διαφορετική σπιτική ιδέα με προϊόντα alfa, όπως το φύλλο κιχί, η Τσαλακωτή κασερόπιτα και το φύλλο Τόσο Απλά.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΚΕ
«Εκ των ων ουκ άνευ» αναδείχθηκαν φέτος οι πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας που ανέλαβαν οι εταιρείες του κλάδου, ανταποκρινόμενες στις αυξημένες ανάγκες, πρακτικές, αλλά και συναισθηματικές, του κοινού και των κοινωφελών ιδρυμάτων που μεριμνούν για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ενδεικτικά, κατά το πρώτο lockdown και αφού η αγορά ξεπέρασε το πρώτο σοκ, οι εταιρείες ξεκίνησαν με εντατικούς ρυθμούς να αφουγκράζονται τις νέες ανάγκες του καταναλωτικού κοινού και να προχωρούν η καθεμία με τις δικές της πρωτοβουλίες.

Η Μπάρμπα Στάθης στήριξε το Γηροκομείο Αθηνών, αναλαμβάνοντας να σιτίσει για δύο μήνες τους 140 τροφίμους του, παρέχοντάς τους δύο πλήρη μαγειρεμένα γεύματα καθημερινά, προσαρμοσμένα στις ειδικές ανάγκες διαιτολογίου των ηλικιωμένων. Επιπλέον, προσέφερε περισσότερους από δέκα τόνους λαχανικών και φρέσκων σαλατών σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, στήριξε το έργο οργανισμών και κοινωνικών παντοπωλείων δήμων και κοινοτήτων σε όλη την Ελλάδα, ενώ προσέφερε από δέκα κλίνες ΜΕΘ και μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών παραμέτρων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ». Εξάλλου, η εταιρεία προχώρησε σε μία ακόμα δράση για την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων, συμμετέχοντας, εθελοντικά, στην ομώνυμη πρωτοβουλία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ελληνική Ζύμη παρέδωσε, μέσω του CEO της, Μιχάλη Αραμπατζή, υγειονομικό υλικό στις μονάδες του ΕΟΔΥ, του Νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» και του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, διέθεσε 100.000 ευρώ, παρακλίνιους αναπνευστήρες για τον εξοπλισμό του ΑΧΕΠΑ, πέντε παρακλίνιους αναπνευστήρες, μάσκες και κάψουλες απομόνωσης.

Από την πλευρά της, η Alfa δώρισε ιατρικό και υγειονομικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία Κοζάνης και Καστοριάς, που αντιμετώπισαν μεγάλο όγκο κρουσμάτων, ενώ προσέφερε και μηχανολογικό εξοπλισμό, συμβατό για την αντιμετώπιση των αναγκών των ανθρώπων που νοσούν. Επίσης, προσέφερε ποικιλία προϊόντων της για τη σίτιση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των δυο νοσοκομείων.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΟΡΑ

  • Αύξηση της ζήτησης τροφίμων χωρίς συντηρητικά, αλλά με μακρά διάρκεια λήξης: Στο πλαίσιο αυτό, τα super markets καταφεύγουν στη χρήση κρυογονικής ψύξης σε ήδη κατεψυγμένα προϊόντα, προκειμένου να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής τους χωρίς την προσθήκη περαιτέρω συντηρητικών
  • Νέες αγοραστικές συνήθειες των millennials: Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, σε αντίθεση με την προηγούμενη γενιά, είναι ανοιχτή στον πειραματισμό και στη δοκιμή νέων καινοτόμων διατροφικών προτάσεων, ενώ επιλέγουν προϊόντα που τους εξοικονομούν χρόνο και είναι εύκολα στη χρήση. Επομένως, τα κατεψυγμένα, έτοιμα ή ημι-έτοιμα, τρόφιμα αποτελούν μεγάλο μέρος της διατροφής τους
  • Εκσυγχρονισμός των υποδομών ψύξης: Για την επίτευξη της διαρκούς ανάπτυξής της, η αγορά των κατεψυγμένων τροφίμων θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις του κατάλληλου συστήματος εφοδιασμού, καθώς και ενδεχόμενες επιπλοκές στις υποδομές ψύξης. Συγκεκριμένα, καθώς τα καταψυγμένα τρόφιμα απαιτούν μία βέλτιστη θερμοκρασία -18οC για να διατηρηθούν, το παραμικρό σφάλμα στο σύστημα cold chain μπορεί να οδηγήσει στην απώλειά τους.

Πηγή: Research and Markets

Η ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΒΑΣΙΚΗ ΤΑΣΗ
Εν μέσω πανδημίας, ο καταναλωτής παρέμεινε πιστός στα brands. Η διαφοροποίηση και η καινοτομία, σε συνδυασμό με την ποιότητα και την ευκολία που προσφέρουν τα επώνυμα προϊόντα, διατήρησαν τη McCain πρώτη στις καταναλωτικές επιλογές. Αξίζει να σημειωθεί, στο σημείο αυτό, η στροφή του καταναλωτή στην υγιεινή διατροφή, η οποία αποτελεί μια βασική καταναλωτική τάση. Η McCain αναγνωρίζει τη συνεχόμενη ανάγκη και λανσάρει προϊόντα πατάτας που παρασκευάζονται στον φούρνο, αποφεύγοντας τα έξτρα λιπαρά, αλλά και τις μυρωδιές και την ατσαλιά στη κουζίνα.
Δέσποινα Μαρκοπούλου, Retail Manager, McCain

FOCUS POINTS

  • Τα έτοιμα γεύματα αποτελούν σημαντικό μέρος της αγοράς κατεψυγμένων προϊόντων και εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν με μεικτό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 2,5% έως 4%, έως το 2025
  • Τα δημοφιλέστερα κατεψυγμένα προϊόντα, σύμφωνα με το Foodprocessing.com είναι, μεταξύ άλλων, η έτοιμη κατεψυγμένη πίτσα, τα λαχανικά, τα έτοιμα γεύματα και οι προτηγανισμένες πατάτες, τα οποία σημείωσαν ανάπτυξη από 3,7% έως 5,1% σε σχέση με πέρυσι
  • Για την προβολή των προϊόντων τους, οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου χρησιμοποιούν, μεταξύ άλλων, καμπάνιες, digital και OOH ενέργειες, καθώς και προωθητικές ενέργειες μέσα στα καταστήματα, είτε με μείωση τιμής στο ράφι, είτε μέσω cobranding