Πόσο αρέσει η διαφήμιση που φτιάχνουμε σήμερα;»: Μια έρευνα… αφύπνισης διεξήγαν πρόσφατα ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ) και η Ένωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ), με τη συμβολή της QED, επιχειρώντας την καταγραφή της άποψης του κοινού για τη διαφήμιση. Τα ευρήματα ενδιαφέροντα, σημαντικά και ολίγον… «σκληρά».

Βάσει των αποτελεσμάτων, σχεδόν 1 στους 3 συμμετέχοντες στην ποσοτική έρευνα (27%) θεωρεί ότι οι διαφημίσεις σήμερα είναι χειρότερες σε σχέση με εκείνες που προβάλλονταν παλαιότερα. Παράλληλα, από τις 10 διαφημίσεις που προβάλλονται σε ένα τυπικό τηλεοπτικό διαφημιστικό διάλειμμα, οι 6 χαρακτηρίστηκαν από το κοινό ως «βαρετές» (37%) ή «εκνευριστικές» (23%), ενώ μόλις 2 στις 10 χαρακτηρίστηκαν «ενδιαφέρουσες, ευχάριστες» (21%). Σύμφωνα με τους ερωτώμενους, τα στοιχεία που κάνουν μια διαφήμιση ενδιαφέρουσα είναι η ενημέρωση (31%) και το χιούμορ (29%) και λιγότερο η προβολή κοινωνικών μηνυμάτων (21%) ή η συγκίνηση (19%).

Οι θεατές κρίνουν ότι αυτό που τους λείπει περισσότερο είναι η ευρηματικότητα (43%) και το χιούμορ (37%). Έτερη πρόκληση, η διάρκεια των διαφημιστικών διαλειμμάτων στην τηλεόραση: 9 στους 10 συμμετέχοντες συμφώνησαν «απόλυτα» ή «μάλλον» με την άποψη ότι τα διαφημιστικά διαλείμματα είναι τόσο μεγάλα που τους κουράζουν αλλά και με την άποψη ότι σε κάθε διαφημιστικό διάλειμμα είναι τόσες οι διαφημίσεις που τελικά δεν τους μένει τίποτα.

Όσον αφορά στις ανάγκες του κοινού από τις διαφημίσεις και το κατά πόσο αυτές καλύπτονται ή όχι, υπάρχουν ανάγκες που υπερ-καλύπτονται όπως το όφελος/ χρηστικότητα (ανακοινωτικές, προσφορές, τιμές) αλλά και εκείνες που δεν καλύπτονται: Διασκέδαση/ Χιούμορ, Συμμετοχικότητα/ Διάδραση και Εντυπωσιασμός/ Θαυμασμός.
Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να πραγματοποιούνται τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως η συγκεκριμένη των ΣΔΕ και ΕΔΕΕ, καθώς προσφέρουν μια πρώτη (πολύτιμη) καταγραφή της άποψης του τελικού αποδέκτη μιας διαφήμισης.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι το επόμενο βήμα: η αγορά να ακούσει το feedback αυτό, να το επεξεργαστεί και τελικά να το αξιοποιήσει στην από εδώ και πέρα πορεία της.