Οι Beatles έφεραν στο προσκήνιο την ιδέα μιας ομάδας πολύ νέων ανθρώπων που κάνουν τα πάντα: γράφουν μουσική και στίχους, παίζουν τα όργανα και τραγουδούν, είναι ένα self-contained σχήμα που καλύπτει την έμπνευση, τη δημιουργία, την παραγωγή και την εκτέλεση. Και ο κόσμος αλλάζει: μπορεί κανείς να σκεφτεί σήμερα ένα τεράστιο κομμάτι της ποπ μουσικής χωρίς την έννοια «συγκρότημα»; Σίγουρα το «μοντέλο Σινάτρα» εξακολουθεί να υφίσταται, όμως έχει αποδυναμωθεί πολύ –ο κανόνας παραμένει αυτός του γκρουπ. Και δε νομίζω ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει σύντομα –το paradigm shift, η αλλαγή στον τρόπο σκέψης, έγινε.

Τώρα αναρωτιέστε γιατί ενώ δηλώνω «ιντερνετάς» γράφω για Ροκ εν Ρολ; Γιατί σε πείσμα των κλισέ της δεκαετίας του ‘60 και του ’70 παραμένω ροκάς! Και η αλήθεια να λέγεται. Το «Ιντερνετάς» και το «ροκάς» έχουν μερικές ομοιότητες –και δεν εννοώ μόνο επειδή το Ίντερνετ γεννήθηκε το ίδιο καλοκαίρι με το Γούντστοκ, από ανθρώπους που αν δε βρίσκονταν στις δύο άκρες των καλωδίων που συνέδεαν τους πρώτους υπολογιστές του Δικτύου, θα μπορούσαν να βρίσκονται στο χωράφι του Μαξ Γιασγκούρ εκείνο το ιστορικό τριήμερο. Αλλά επειδή όπως το Ροκ εν Ρολ, το Ίντερνετ άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επιχειρούν: απέναντι στα δίδυμα Λένον-Μακάρντεϊ των Beatles ή Τζάγκερ-Ρίτσαρντς των Stones θα μπορούσα να βάλω τα δίδυμα Πέιτζ-Μπριν της Google, Φάιλο-Γιανγκ της Yahoo!

Σε όλα αυτά τα δίδυμα, βλέπω μια κοινή γραμμή: μια μικρή ομάδα ανθρώπων, ένα ζευγάρι που συχνά αντιπροσωπεύει το ασιατικό Γιν και Γιανγκ, ενώνεται, αλληλεπιδρά, εμπνέεται, δημιουργεί. Το Ίντερνετ –όπως και το Ροκ εν Ρολ του «μοντέλου Beatles»- είναι ο ιδανικός χώρος για να ταιριάξει κανείς το πάθος του με αυτό κάποιων άλλων ανθρώπων και να δημιουργήσει κάτι. Από εκεί και ύστερα, η διαδικασία αξιοποίησης αυτού του «κάτι», θα έρθει νομοτελειακά γιατί θα υπάρχει αυτό που θα κινητοποιήσει τη σκέψη για την αξιοποίησή του.

Σκεφτείτε τον κόσμο πριν τους Beatles, τον κόσμο μετά τους Beatles και θυμηθείτε τι ήταν αυτό που διαφοροποίησε τα πράγματα μεταξύ του «πριν» και του «μετά». Θυμηθείτε επίσης ότι αυτά τα λέει κάποιος που στο δίπολο «Beatles-Stones» βρισκόταν πάντα από την πλευρά των δεύτερων!