Τη θλίψη τους για την ξαφνική απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου εκφράζουν σε ανακοινώσεις τους η Ipsos Opinion και ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ). Συγκεκριμένα, οι συνάδελφοί του από την Ipsos Opinion αναφέρουν: «Όλοι εμείς στην Ipsos Opinion, αλλά και στον χώρο της έρευνας αγοράς και των δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα, αισθανόμαστε πραγματική θλίψη για την απώλεια του εξαιρετικού μας συναδέλφου Ηλία Νικολακόπουλου.

Το αποτύπωμα που άφησε ο Ηλίας στις δημοσκοπήσεις στη χώρα μας είναι μάλλον γνωστό σε όλους μας, ακόμη και εκτός του χώρου. Αυτό που ίσως είναι λιγότερο γνωστό είναι το πόσο εξαιρετικός συνεργάτης και μέντορας υπήρξε, φωτίζοντας τον δρόμο με το πνεύμα του, τη γνώση και την ευστροφία του. Ηλία, καλό σου ταξίδι από όλους εμάς. Δεν θα σε ξεχάσουμε».

Αντίστοιχα, η ανακοίνωση της Προέδρου και του ΔΣ του ΣΕΔΕΑ, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ένα αναπάντεχο και ισχυρό πλήγμα δέχτηκε ο κλάδος της έρευνας και κυρίως ο τομέας των κοινωνικών και πολιτικών μελετών, με την πρόωρη απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου. Ο “δικός” μας Ηλίας ήταν ένας κορυφαίος επιστήμονας και ο πλέον επιδραστικός άνθρωπος για τις ζωές πολλών από εμάς, αλλά και για τη λειτουργία σημαντικών θεσμών που συμβάλουν στην ποιότητα της δημοκρατίας μας, όπως το Πανεπιστήμιο, ερευνητικά κέντρα, σημαντικές επιτροπές και θεσμικά όργανα.

Σημάδεψε με την προσωπικότητα και την επιστημονική του κατάρτιση τις πολιτικές και κοινωνικές έρευνες, λειτουργώντας ως καθοριστικός παράγοντας νηφαλιότητας, αξιοπιστίας και ισορροπίας σε δύσκολες στιγμές για την αντικειμενική και τεκμηριωμένη με στοιχεία, ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών. Υπήρξε ο κεντρικός φορέας “εκδημοκρατισμού” των πολιτικών και κοινωνικών ερευνών, μετατρέποντας τα δύσκολα στατιστικά στοιχεία σε καθημερινή πληροφόρηση για όλους.

Κορυφαία συνεισφορά του στον κλάδο, πέρα από τη λάμψη της επιστημονικής του κατάρτισης που απλόχερα μεταβίβασε σε σημαντικούς εκπροσώπους του χώρου, υπήρξε η πρώτη και πλέον μακροχρόνια προεδρία στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων, η οποία αποτελεί κατά τον νόμο, τον ακρογωνιαίο δομικό λίθο της διασφάλισης της αξιοπιστίας των δημοσκοπήσεων στη χώρα μας».