Ο Ιωάννης Καραλής, CEO στην εταιρεία NetSteps, μας μιλάει για την επόμενη ημέρα στο digital commerce και μας «δείχνει τον δρόμο» για μία μοναδική εμπειρία χρήστη.

Ο Ιωάννης Καραλής, CEO στην εταιρεία NetSteps, μας μιλάει για την επόμενη ημέρα στο digital commerce και μας «δείχνει τον δρόμο» για μία μοναδική εμπειρία χρήστη.

MW: Η NetSteps είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες ανάπτυξης ηλεκτρονικών καταστημάτων με μεγάλη εμπειρία σε μεγάλα έργα. Τι θα συμβουλεύατε τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τόσο στο λιανικό όσο και στο χονδρικό εμπόριο στην «μετά τον Covid-19» εποχή;

Ιωάννης Καραλής: Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι η πανδημία κατάφερε να φέρει βίαια το «όχι και πολύ μακρινό μέλλον» στο «τώρα». Εκπαιδεύτηκε ο κόσμος να καλύπτει τις ανάγκες του μέσα από το digital κανάλι και αυτή η τάση θα παραμείνει. Το digital transformation είναι μια μονής κατεύθυνσης μεταμόρφωση, δεν μπορεί να ξαναγυρίσει πίσω. Θα δούμε λοιπόν ότι η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου θα συνεχιστεί – πιθανότατα όχι με τόσο μεγάλους ρυθμούς όσο εν μέσω κρίσης Covid-19.

Οι επιχειρήσεις επενδυτικά πρέπει να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Πρέπει να αναβαθμίσουν όλη τους την υποδομή, από την αποθήκη μέχρι το website τους, καθώς θα κληθούν να εξυπηρετήσουν ακόμα περισσότερες παραγγελίες. Ταυτόχρονα, πρέπει να σκεφτούν ότι το δυνητικό τους πελατολόγιο έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την κρίση. Οι online αγοραστές είναι πολύ περισσότεροι και θα πρέπει ο κάθε ένας να διεκδικήσει το μερίδιό του. Η ανάγκη για digital transformation είναι τώρα μεγαλύτερη από ποτέ. Το ίδιο πρέπει να δούμε και στο B2B, όπου εκεί αρκετές εταιρείες έχουν μείνει πολύ πίσω, καθώς δεν έχουν καν ηλεκτρονικό κανάλι πώλησης.

Είμαι σίγουρος ότι το σύνολο των επιχειρήσεων είχε στην ατζέντα του και πριν την κρίση το digital transformation. Σήμερα όμως πρέπει να ανέβει στην πρώτη θέση προτεραιοτήτων τους και είμαι βέβαιος ότι αυτό πλέον έχει γίνει συνείδηση στις επιχειρήσεις.

Στην NetSteps έχετε επενδύσει στη νέα τεχνολογία του PWA. Γιατί επιλέξατε την τεχνολογία αυτή και γιατί θεωρείτε ότι είναι κρίσιμο σήμερα μια επιχείρηση να την έχει;

Στην NetSteps υλοποιούμε εδώ και αρκετά χρόνια έργα πληροφορικής και ηλεκτρονικού εμπορίου. Βασικό συστατικό του DNA μας είναι η έρευνα και η ανάπτυξη, με στόχο οι πελάτες μας να καρπώνονται πρώτοι τα οφέλη που προσφέρουν οι τεχνολογίες αιχμής. Σαν εταιρεία, εμπλεκόμαστε βαθιά στο οικοσύστημα του ηλεκτρονικού εμπορίου, είμαστε partners με την Adobe Magento και παρακολουθούμε στενά τα e-commerce trends σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την τελευταία χρονιά εργαζόμαστε εντατικά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας Progressive Web Application (PWA) και μετά από 12 μήνες έρευνας και ανάπτυξης παρουσιάζουμε το πρώτο έργο με εξαιρετικά αποτελέσματα, ενώ ταυτόχρονα υλοποιούμε ήδη το επόμενο PWA για γνωστή αλυσίδα στο Retail με πολλές in-store δυνατότητες. Είναι, λοιπόν, κρίσιμο γιατί θα δώσει στην επιχείρηση νέα εργαλεία για να δημιουργήσει μοναδικές εμπειρίες στον πελάτη, θα ενισχύσει την omnichannel εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει ένα μοναδικό εργαλείο ψηφιοποίησης και του φυσικού καταστήματος.

Ποια brands χρησιμοποιούν το PWA σήμερα; Από την μέχρι τώρα εμπειρία σας, τι αποτελέσματα έχετε δει;

Δεν είναι μία νέα τεχνολογία, καθώς την εισήγαγε πρώτη η Google για τις εφαρμογές της και τώρα βιώνουμε την ενσωμάτωσή της στο e-commerce. Πέρα από τα Google Apps, για παράδειγμα τo Twitter είναι ένα PWA. Στον χώρο του e-commerce έχουμε δει τους Aliexpress, Lancome, Zadig et Voltaire, Tally Weijl, DeWalt και άλλους. Σύμφωνα με τον Gartner, άλλωστε, 50% των μεγαλύτερων brands μέσα στο 2020 θα αποφασίσουν να μεταβούν στην τεχνολογία αυτή. Στην Ελλάδα, το πρώτο PWA έρχεται από την NetSteps για το superpanes.gr – ένα μεγάλο e-shop με εξειδίκευση στα είδη βρεφικής φροντίδας. Σε λίγους μήνες, θα δούμε και άλλους πελάτες μας να πηγαίνουν στην τεχνολογία αυτή.

Το PWA αφορά κυρίως στο mobile traffic, που σήμερα αγγίζει το 80%. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την κατασκευή του και να γίνει από εξειδικευμένο προσωπικό. Αν όλα πάνε «by the book», τότε το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω. Έχουμε παρατηρήσει 40% αύξηση του Conversion Rate και σχεδόν διπλασιασμό από τις εγκατεστημένες συσκευές.
Είναι αναμενόμενο το αποτέλεσμα, καθώς η εμπειρία χρήστη είναι σαφώς βελτιωμένη. Η εγκατεστημένη εφαρμογή αυξάνει το Engagement των χρηστών και αυτό με την σειρά του το Customer Loyalty και το Customer Value.

Γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή είστε τεχνολογικά η εταιρεία που είναι πιο «δεμένη» με το Magento. To PWA αφορά μόνο στο Magento;

Να τονίσω ότι στην εταιρεία μας υπάρχουν τρεις πυλώνες: συμβουλευτική, marketing και development. Στο Μagento είμαστε πρωτοπόροι, αλλά δεν είναι η μόνη λύση που προτείνουμε σε πελάτες. Υπάρχει η τεχνογνωσία και η εμπειρία να προτείνουμε στον πελάτη μας τα κατάλληλα εργαλεία ειδικά για το δικό του business. Στα πλαίσια αυτά έχουμε πελάτες και στο WordPress και στο Shopify κ.ά. To PWA δεν είναι δεμένο με το Magento. To PWA μπορεί να κουμπώσει σε οποιαδήποτε πλατφόρμα – είναι αυτό που λέμε platform agnostic. Μπορούμε να αναπτύξουμε PWA λύσεις ακόμα και σε πλατφόρμες κλειστού κώδικα.

Πείτε μας ποιες είναι οι προβλέψεις σας, στον τομέα της τεχνολογίας στην επόμενη διετία; Πού θα επενδύσει η NetSteps την έρευνά της;

Νομίζω το moto της Adobe είναι αυτό που μας εκφράζει απόλυτα: «Make every moment personal, every experience shoppable». Αυτοί είναι οι δύο άξονες, στους οποίους εργαζόμαστε και έχουμε εστιάσει την έρευνά μας, ώστε να προσφέρουμε λύσεις για αυτό που διαφορετικά λέμε «Experience-driven commerce». Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι πλέον οι πελάτες δεν δένονται τόσο με τα brands όσο με τις εμπειρίες που αυτά προσφέρουν.

5 ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ PWA
Το PWA (Progressive Web Application) συνδυάζει τα πλεονεκτήματα ενός mobile site και μίας mobile εφαρμογής.

Ακολουθούν κάποια από αυτά:
– Δεν χρειάζεται να φτιάξετε δύο application. Ένα PWA παίζει τόσο σε iOS όσο και σε Android συσκευές, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μην έχουμε μεγάλα κόστη.

– Η εγκατάστασή του δεν απαιτεί από τον χρήστη να την πραγματοποιήσει μέσω της χρονοβόρας διαδικασίας των Marketplaces. Αρκεί να μπει κάποιος στο site σας και να πατήσει ένα κουμπί και η εγκατάσταση γίνεται άμεσα.

– Είναι ασύγκριτα πιο γρήγορο από κάθε website.

– Έχει κορυφαίες επιδόσεις στο SEO. Σε αντίθεση με τα mobile apps, είναι ανιχνεύσιμο από τις μηχανές αναζήτησης και έχει σημαντικά καλύτερες επιδόσεις.

– Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρκετές από τις τεχνολογίες που διαθέτει ένα κινητό, όπως Push notifications και άλλα.