«Σύμφωνα με έναν πολύ παλιό ορισμό, η επιστήμη των οικονομικών ασχολείται με την προμήθεια των αγαθών και των υπηρεσιών που ικανοποιούν τις υλικές μας ανάγκες. Δηλαδή τα οικονομικά ασχολούνται με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε το χρόνο και τα χρήματά μας προκειμένου να εξασφαλίσουμε στέγη και τροφή, ώστε “να διατηρήσουμε ενωμένο το σώμα με την ψυχή μας”», σημειώνει στην εισαγωγή της.

Ωστόσο, συνεχίζει, φαίνεται ότι το σώμα και η ψυχή διαχωρίζονται όλο και περισσότερο – με την έννοια ότι ενώ η οικονομική μηχανή που εξυπηρετεί τις υλικές ανάγκες είναι άψυχη και απάνθρωπη, από την άλλη πλευρά τα ηθικά ζητήματα αφορούν την εκδήλωση σεβασμού και τη φροντίδα προς τους άλλους, όπως αρμόζει σε κοινωνικά και συναισθηματικά όντα.

Οι θέσεις της Julie Nelson αποσαφηνίζονται: «Αν προσπαθούσα να ζήσω τη ζωή μου σύμφωνα με όσα έμαθα στη διάρκεια των σπουδών μου, θα έπρεπε να είμαι μια τριχοτομημένη προσωπικότητα. Με την ιδιότητα της οικονομολόγου, θα έπρεπε να θαυμάζω την ομορφιά της οικονομικής μηχανής. Ως ηθικός άνθρωπος, θα έπρεπε να καταφέρομαι εναντίον των αδικιών που γεννά το τέρας της οικονομίας. Τέλος, με την ιδιότητα της γυναίκας, θα έπρεπε να προσπαθώ να δημιουργήσω μια μικρή όαση στοργής και φροντίδας μέσα στο τεράστιο εργοστάσιο της απρόσωπης οικονομικής ζωής. Αυτό που με παρακίνησε να γράψω το παρόν βιβλίο είναι το γεγονός ότι είμαι αποφασισμένη να ζήσω ως ενιαία και ολοκληρωμένη προσωπικότητα».

Προς τη συμφιλίωση
Οι τίτλοι -κύριοι και επεξηγηματικοί- των κεφαλαίων είναι εκφραστικοί. 1. Φροντίδα για το σώμα: Η ιστορία των οικονομικών. 2. Φροντίδα για την ψυχή: Η υπεράσπιση των «μη οικονομικών αξιών». 3. Συμφιλίωση σώματος και ψυχής. 4. Αγάπη και χρήμα: Το ζήτημα των ατομικών κινήτρων. 5. Επιχειρήσεις και ηθική: Το ζήτημα της συμπεριφοράς μιας οργάνωσης. 6. Η ένωση σώματος και ψυχής.

Οι απόψεις της συγγραφέως είναι καθαρές και νοικοκυρεμένες, στηριγμένες σε μια αναμφισβήτητη λογική. Συνδυάζοντας την οικονομία με την ηθική και προσθέτοντας δόσεις φιλοσοφίας και πολιτικής, η Julie Nelson ισορροπεί εξαιρετικά όλες τις έννοιες προσφέροντάς μας ένα βιβλίο σχεδόν συναρπαστικό, που απέχει μακράν από τις συνήθεις ανιαρές «αναλύσεις».

Στην ελληνική έκδοση περιλαμβάνεται εκτενής εισαγωγή της Αντιγόνης Λυμπεράκη, υπό το πρίσμα μιας «φεμινιστικής οικονομίας».

Για τη συγγραφέα
Η Julie A. Nelson είναι Διδάκτορας Οικονομικών από το University of Wisconsin – Madison των ΗΠΑ. Οικονομολόγος, ερευνήτρια και συγγραφέας, συνεργάζεται με το Global Development and Environment Institute του Tufts University στις ΗΠΑ.

Τίτλος πρωτοτύπου: Economics for Humans. Μετάφραση: Αθανάσιος Κατσικερός.

Έκδοση: Κριτική, 2009, Σελίδες: 208, Διαστάσεις: 17×24, Τιμή: €19 [www.kritiki.gr]