O κλάδος της Επικοινωνίας και του Μarketing είναι ο πρώτος που πλήττεται σε κάθε κρίση, είτε αυτή είναι οικονομική, είτε κοινωνική, είτε οποιασδήποτε άλλης μορφής. Αυτό αποδείχθηκε διεθνώς και κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, όταν δέχθηκε «σφυροκόπημα» από την έναρξη της οικονομικής κρίσης του 2008.

Στην πρώτη δυσκολία, η εύκολη λύση των διαφημιζόμενων στην προσπάθειά τους να αντέξουν τους κραδασμούς της κρίσης και να μειώσουν τις δαπάνες τους είναι να περιορίσουν δραστικά ή και να «κόψουν» τελείως την διαφημιστική τους δαπάνη. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι αντιλαμβάνονται πως ένα brand χωρίς διαφημιστική «φωνή» είναι επιρρεπές σε απώλειες μεριδίων αγοράς.

Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα όπου καταξιωμένα brands που επέλεξαν την σιωπή έχασαν μερίδια, τα οποία στη συνέχεια είτε δεν τα επανέκτησαν ποτέ, είτε τα επανέκτησαν επενδύοντας πολύ μεγαλύτερα κονδύλια από ότι θα επένδυαν εάν διατηρούσαν μια σταθερή διαφημιστική «φωνή». Για να είμαστε όμως και απόλυτα σωστοί, ο κλάδος της διαφήμισης είναι και ο πρώτος που ανακάμπτει μετά από μια κρίση, όντας ακόμα και για τους επενδυτές προάγγελος ανάπτυξης, ο οποίος οδηγεί τις επενδυτικές τους επιλογές.

Ο ερχομός της πανδημίας Covid-19 στις αρχές του 2020 δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον κλάδο της διαφήμισης, ο οποίος είχε σημαντικές απώλειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Εάν μάλιστα δούμε τα στοιχεία ανά παραγωγικό κλάδο, υπήρχαν κλάδοι που οι απώλειες ήταν τεράστιες όπως π.χ. στις υπηρεσίες τουρισμού, στην εστίαση, στο λιανεμπόριο.

Στον τουρισμό δε, σε παγκόσμιο επίπεδο, η μείωση των διαφημιστικών κονδυλίων έφτασε σε κάποιες περιόδους και το 90%. Αυτή η πραγματικότητα όμως – και αυτό είναι το χειρότερο – δεν άφησε ανεπηρέαστους τους εργαζόμενους στον κλάδο της Επικοινωνίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας IPA Agency Census που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα το Institute of Practitioners inAdvertising (IPA), τα agencies-μέλη του Ινστιτούτου στη Μεγάλη Βρετανία προχώρησαν εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 σε μειώσεις του ανθρώπινου δυναμικού τους άνω του 10%, προκαλώντας τριγμούς στην ευρύτερη αγορά, αλλά και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, η μείωση ανήλθε σε 11%, το οποίο αντιστοιχεί σε απομακρύνσεις 2.678 ανθρώπων το 2020, με το ανθρώπινο δυναμικό να μειώνεται κατά 9% στο creative και σε άλλα non-media agencies και κατά 12% στα media agencies. Επιπρόσθετα, πιο ευάλωτοι στις περικοπές αναδείχθηκαν, κυρίως, οι γυναίκες, οι νέοι κάτω των 25 ετών και οι ενήλικες άνω των 60 ετών.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των γυναικών με πλήρη απασχόληση στα agencies-μέλη παρουσίασε μείωση κατά 13%, με τον αριθμό των ανδρών να καταγράφει μείωση κατά 8%, ενώ ο αριθμός των νέων κάτω των 25 ετών μειώθηκε κατά 29%, αντιστοιχώντας σε περισσότερο από το 50% των απομακρύνσεων, και των εργαζομένων άνω των 60 κατά 22%. Τέλος, η εν λόγω έρευνα μελέτησε για πρώτη φορά το χάσμα στις αμοιβές λόγω εθνικότητας, το οποίο υπολογίστηκε σε 20% υπέρ των εργαζομένων λευκής καταγωγής.

Στην Ελλάδα, η εικόνα είναι λίγο διαφορετική, με την έννοια ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας εμφανίστηκαν κυρίως στα τμήματα marketing και επικοινωνίας των διαφημιζόμενων και όχι τόσο στις διαφημιστικές εταιρείες. Μάλιστα, το τελευταίο 3μηνο του 2020 η μείωση των marketing budgetsξεπέρασε το 15%. Μιλώντας δε για τις διαφημιστικές εταιρείες, το ίδιο διάστημα οι εκτιμήσεις των στελεχών της διαφημιστικής αγοράς για την ζήτηση και την απασχόληση επανέρχονται σε θετικό έδαφος (+35 και +28 αντίστοιχα). Ο κλάδος αυτή τη φορά αντέδρασε πιο ψύχραιμα κι αυτό θα αποτελέσει ισχυρό ατού ανάκαμψής του για την επόμενη μέρα, η οποία πλέον δεν αργεί.