Τάδε έφη Keith Reinhard, Συνιδρυτής του Omnicom Group και επίτιμος Πρόεδρος της DDB Worldwide, στην πρόσφατη Advertising Week στη Νέα Υόρκη, όπου μοιράστηκε με τους συνέδρους το όραμά του για το μέλλον της διαφήμισης*.

«Η καρδιά της διαφήμισης παραμένει ίδια εδώ και πάνω από έναν αιώνα», είπε, δημιουργώντας εύλογες απορίες στο «high-tech» κοινό που τον παρακολουθούσε. Ακριβώς όμως αυτή τη ράτσα των τεχνολογικά «γραμματιζούμενων» διαφημιστών είναι που θέλησε να αφυπνίσει, επιστρέφοντας τη συζήτηση για το μέλλον της διαφήμισης, στις βασικές αρχές της.

Ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι εύκολο και μόνον ένας διαφημιστής διαμετρήματος Reinhard θα μπορούσε να το στοιχειοθετήσει. «Η ψηφιακή επανάσταση απέσπασε την προσοχή και το μυαλό μας από τα βασικά. Μας συναρπάσανε τα εργαλεία», τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιστορία της διαφήμισης μπορεί να διαχωριστεί σε 3 στάδια. Το πρώτο, ήταν η δημιουργική επανάσταση στα μέσα του περασμένου αιώνα, όταν οι δημιουργικοί τύπου Bill Bernbach άλλαζαν τους κανόνες και εισήγαγαν στην επικοινωνία έννοιες όπως συναίσθημα, αφήγηση, ειρωνεία, χιούμορ, δεξιότητα. Το δεύτερο στάδιο ήρθε γύρω στα τέλη του 1900 και ήταν η εποχή του «digital disruption», ή «distraction». Στην εποχή αυτή, η ψηφιακή τεχνολογία απέσπασε την προσοχή της βιομηχανίας από τη σημασία του human insight στην επικοινωνία.

Τώρα λοιπόν, ήρθε η ώρα της επιστροφής. Σημασία δεν έχουν τα εργαλεία, αλλά το πως αυτά θα μπουν στην υπηρεσία της βασικής λειτουργίας της επικοινωνίας, που είναι -ή τουλάχιστον πρέπει να είναι-, η σύνδεση των μαρκών με τον καταναλωτή, μέσα από συνδέσεις με διάρκεια και νόημα. «Το βασικό ζητούμενο της επικοινωνίας δεν έχει αλλάξει, παρόλα τα καταπληκτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να μας βοηθήσουν», ανέφερε ο Reinhard.
Για όσους λοιπόν εναποθέτουν τη σημασία του επαγγέλματός τους στην καλή γνώση κάθε νέας πλατφόρμας, εργαλείου, μεθοδολογίας και εφεύρεσης, ο Reinhard δίνει την απάντηση. Σε αυτή, την τρίτη εποχή της διαφήμισης που έρχεται, την εποχή της «απόλυτης αποκάλυψης», θα αναδυθεί η επανασύνδεση των media με τις δημιουργικές λειτουργίες, καθώς το «πότε» το «που», το «πως» και το «γιατί», πλέον επηρεάζουν ανεπανόρθωτα το ένα το άλλο…

Την εισήγηση του K. Reinhard στην Advertising Week, διαβάσαμε στο Campaignlive.co.uk