Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο. Το δεύτερο έχει να κάνει με την αίσθηση που έχει κυριαρχήσει ότι πλέον δεν έχει μέλλον κανένα εκδοτικό εγχείρημα στην Ελλάδα, όσο η κρίση βαθαίνει. Και τα δύο αυτά στοιχεία ωστόσο, έρχεται να καταρρίψει η διεθνής διάκριση της εφημερίδας «Δημοκρατία», στο 64ο Κογκρέσο της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (WAN-World Association of Newspapers), που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο της Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια του διεθνούς αυτού συνεδρίου, η εφημερίδα «Δημοκρατία» αποτέλεσε ένα από τα case studies που παρουσιάστηκαν.

Η WAN έκρινε ότι η πορεία της «Δημοκρατίας» αποτελεί εκδοτικό επίτευγμα τόσο για την Ελλάδα, όσο και γενικότερα για τον ανεπτυγμένο κόσμο. Ο εκδότης της εφημερίδας, Ιωάννης Φιλιππάκης παρουσίασε στους συνέδρους τον τρόπο με τον οποίο η «Δημοκρατία» κατάφερε να κερδίσει μεγάλο κομμάτι της ελληνικής αγοράς και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία η χώρα μας διέρχεται την πιο σοβαρή οικονομική κρίση. Ανέλυσε την επιχειρηματική ιδέα, τις προωθητικές κινήσεις, την δημοσιογραφική πορεία, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια των εκδόσεων.

Ηταν η πρώτη φορά που μετείχε Έλληνας εκδότης ως ομιλητής στο Κογκρέσο της WAN, ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει τη βαρύτητα της είδησης. Και τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ο βασικότερος κανόνας σύμφωνα με τον οποίο ένα προϊόν κρίνεται επιτυχημένο, δεν είναι ούτε οι οικονομικές, ούτε οι πολιτικές συνθήκες. Είναι ένας και μόνο: Να καλύπτει το προϊόν αυτό κάποια υπαρκτή και ουσιαστική ανάγκη, με ποιότητα, συνέπεια και αξιοπιστία.

Εστιάζοντας δε στις εφημερίδες, υπάρχει ένα ακόμα συμπέρασμα: Πάντα θα υπάρχει χώρος για μία εφημερίδα που έχει να πει «κάτι», που καλύπτει υπαρκτό κενό ενημέρωσης, είναι αξιόπιστη και στηρίζεται σε ορθολογικά κριτήρια λειτουργίας και όχι σε κρατικές διαφημίσεις και «γκρίζους» τραπεζικούς δανεισμούς. Η διάκριση της εφημερίδας «Δημοκρατία» προσφέρει πολλά συμπεράσματα, στα οποία οφείλουμε να σταθούμε όλοι, αξιολογώντας τα.